Interviews

Η «χρυσή» Σοφία Μπεκατώρου ανοίγει πανιά για Ρίο!

Η Ελληνίδα ιστιοπλόος Σοφία Μπεκατώρου είναι η μοναδική Ελληνίδα αθλήτρια με δύο συνεχόμενες Ολυμπιακές διακρίσεις σε δύο διαφορετικές κατηγορίες. Είναι δύο φορές Ολυμπιονίκης (χρυσό το 2004 στα 470, χάλκινο το 2008 στην κατηγορία ίνγκλινγκ), με συμμετοχές σε παγκόσμια πρωταθλήματα, σε τέσσερα εκ των οποίων κατέκτησε μαζί με την Αιμιλία Τσουλφά το χρυσό μετάλλιο. Μιλά στο wefit.gr και στη Φίλια Μητρομάρα για τα νέα της σχέδια, την προετοιμασία της με τον Κώστα Τριγκώνη στην Αμερική, όπου βρίσκονται αυτή τη στιγμή προκειμένου να πάρουν μέρος σε τρεις αγώνες, στην ολυμπιακή κλάση «Νάκρα». Στόχος τους για το 2015 είναι να κατακτήσουν την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016, στη Βραζιλία.

Αυτόν τον καιρό προετοιμάζεσαι για τους Ολυμπιακούς του 2016 που θα γίνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας. Πώς νιώθεις γι’ αυτό;

Τον τελευταίο χρόνο μαζί με τον Κωνσταντίνο Τριγκώνη ασχολούμαστε με τη νέα μικτή ολυμπιακή κατηγορία Νάκρα 17. Πέρυσι αγωνιστήκαμε σε 6 αγώνες. Φέτος στόχος μας είναι να τους αυξήσουμε στους 10, ώστε να εξασφαλίσουμε την πρόκριση της χώρας μας για τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο. Είμαι χαρούμενη που έχω την ευκαιρία και την πολυτέλεια να ασχολούμαι με κάτι που αγαπώ. Αν και η προσπάθειά μας είναι δύσκολη και επίπονη, ιδιαίτερα επειδή είμαστε μακριά από τα παιδιά μας, με γεμίζει πολύ η διαδικασία της μάθησης και ειδικά ενός πολύ τεχνολογικά εξελιγμένου σκάφους. Με τον Κώστα επιθυμούμε να μεταφέρουμε την τεχνογνωσία των ιπτάμενων σκαφών στην Ελλάδα κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα.

 

wefit

 

Πώς αποφάσισες να συνεχίζεις ακόμη να ιστιοπλοείς και να παίρνεις μέρος σε αγώνες και να μην τα παρατήσεις;

Ήρθε πολύ ομαλά. Ως μητέρα δεν είχα ως προτεραιότητα να ασχοληθώ τόσο εντατικά και σε ολυμπιακό επίπεδο, γιατί οι απαιτήσεις και οι ώρες που πρέπει να αφιερώσεις είναι πολλές. Όταν όμως μπήκε αυτή η νέα κατηγορία στο ολυμπιακό πρόγραμμα ήταν μεγάλη η προκληση και γνωρίζοντας τη χαρά του να κάνεις ιστιοπλοΐα με ένα καταμαράν με συνεπήρε. Κάθε μέρα είναι χαρούμενη όταν υπάρχει η προπόνηση στη θάλασσα.

Πόσο δύσκολη είναι για τους Έλληνες αθλητές η προετοιμασία για τους ολυμπιακούς;

Η ολυμπιακή προετοιμασία για τους Έλληνες αθλητές είναι κάτι πολύ περισσότερο από το να κάνεις το αγώνισμά σου. Είμαστε οι σχεδιαστές της προετοιμασίας, οι χρηματοδότες και οι εκτελεστές. Όταν τα πράγματα πάνε καλά έχουμε την τύχη να μοιραζόμαστε τους στόχους μας με περισσότερους ανθρώπους που μας εκτιμούν και πιστεύουν στην καθαρότητα της προσπάθειάς μας. Η ομάδα «Άνεμος Ελλάδας», όπως ονομάζεται η ομάδας, ήδη μετρά αρκετούς αγαπητούς ανθρώπους που είναι κοντά μας και μας ενώνει η αγάπη για τη θάλασσα.

Τι σου λείπει περισσότερο;

Τα παιδιά μου. Κάθε λεπτό μακριά τους είναι δύσκολο και θέλω να πιάνει τόπο.

 

bekatorou wefit kids

 

Πώς τα καταφέρνει μια μαμά με τόσες υποχρεώσεις να χωρά και τις δύσκολές προπονήσεις;

Όταν είμαι σπίτι η ρουτίνα της μαμάς είναι εις βάρος της αθλήτριας και το αντίστροφο. ‘Οταν είμαι στο εξωτερικό η απουσία μου είναι εις βάρος της μητρότητας. Προσπάθησα αλλά μεχρι σήμερα δεν μπορώ να διαχειριστώ καλύτερα την κατάσταση. Επιπλέον το γεγονός ότι όταν είμαι στην Αθήνα πρέπει να ψάχνουμε συνέχεια για χρηματοδότηση για την ομάδα μας κάνει ακόμη πιο αγχωγόνα τη διαδικασία. Γιατί χωρίς τα χρήματα δεν μπορούμε να συμμετέχουμε σε αγώνες και χωρίς αγώνες δεν μπορούμε να βελτιωθούμε, καθώς είμαστε η μοναδική ελληνική ομάδα σε αυτή την κατηγορία. Είναι ένας φαύλος κύκλος που συνεχώς με αγχώνει και με δυσκολεύει από το να χαλαρώσω και να αφιερώσω περισσότερο χρόνο στο σώμα μου, τη φυσική κατάσταση και την ιδιότητά μου ως αθλήτρια. Από την άλλη τα παιδιά πάντα με ζητάνε περισσότερο και φροντίζω να περνώ όσο πιο ποιοτικό χρόνο μπορώ μαζί τους.

Οι σπουδές σου στην ψυχολογία πως σε βοήθησε εσένα ως άτομο; Σου έδωσε τη δυνατότητα να βοηθήσεις κι άλλους και πως;

Με βοηθησαν αλλά με έχουν κάνει να αντιλαμβάνομαι ευκολότερα τι νιώθουν οι άλλοι γύρω μου και γιατί. Αυτό φυσικά δεν το αντιλαμβάνεται ο καθένας ως καλό και πολλές φορές διαπιστώνω ανθρώπους να κάνουν άμυνα ή να απομακρύνονται. Στον αθλητισμό μου έχει χρησιμεύσει, γιατί συνεχώς παλεύουμε με τα προσωπικά μας όρια και υπάρχουν στιγμές που αν δεν μπορείς να μιλήσεις αληθινά στον εαυτό σου, δεν μπορείς να προχωρήσεις. Συνάνθρωποί μου μου έχουν πει ότι τους βοηθώ σε δύσκολες στιγμές και αυτό ως άνθρωπο με κάνει να νιώθω πολύ καλά. Μου αρέσει να βοηθώ όταν μου ζητηθεί. Άργησα να καταλάβω ότι η βοήθεια δεν πρέπει να δίνεται αν δεν ζητηθεί, γιατί σε αυτή την περίπτωση κανείς δεν την λογαριάζει.

Η μέχρι τώρα εμπειρία σου  με τη θάλασσα τι σου έχει προσφέρει;

Τη δύναμη να δοκιμάζω νέα πράγματα χωρίς να φοβάμαι αν θα πετύχω και αν θα κριθώ. Πολλές φορές φοβάμαι για το τι μας περιμένει μελλοντικά -ειδικά όταν συνειδητοποιώ την ευθύνη που έχω για τα παιδιά μου – όμως με την πίστη ό,τι κι αν κάνουμε, ό,τι καλύτερο μπορούμε καθημερινά, ηρεμώ και εστιάζω στα θετικά.

Γιατί να ξεκινήσει κάποιος να κάνει ιστιοπλοΐα;

Επειδή είναι ένα άθλημα κατεξοχήν εγκεφαλικό. Μπορεί να ασχολείται κάποιος για όλη του τη ζωή, ενώ ταυτόχρονια γυμνάζει το σώμα του. Χρειάζεται γνώσεις αεροδυναμικής και υδροδυναμικής και απαιτεί δεξιότητες τακτικής (επιλογή θέσης σκάφους σε σχέση με τα αντίπαλα) και στρατηγικής (επιλογή συντομότερης διαδρομής σε σχέση με τον αέρα).

Ποια συμβουλή θα έδινες στους αναγνώστες του wefit.gr;

Δε νομίζω ότι μπορώ να δίνω συμβουλές σε άλλους γιατί ο καθένας ζει με τις δικές του επιλογές. Εύχομαι όμως να είναι υγιείς και να ζουν την κάθε στιγμή σα να είναι η τελευταία.