Interviews

Χριστόφορος Μερούσης: «Προπονούμαι εξ αποστάσεως, από το τηλέφωνο»

Το αγώνισμα που αναδείχθηκε και καθιερώθηκε ήταν τα 3000 μ Φ.Ε. όπου κατέκτησε το 2001 τρίτη θέση σε ευρωπαϊκούς εφήβων. Η στροφή του στον Μαραθώνιο και το ρίσκο που περιλάμβανε τον δικαίωσε. Νικητής για τρίτη συνεχή χρονιά στον 33ο Μαραθώνιο της Αθήνας, με επίδοση  2:21.22 που ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή πλέον των 15.000 δρομέων στην κλασσική διαδρομή Μαραθώνας- Αθήνα, απόστασης 42.195 μέτρων. Ο Χριστόφορος Μερούσης μένει μόνιμα στη Χίο και προπονείται… εξ αποστάσεως! Θέλει ο ενός έτους γιος του να «ασχοληθεί με τον αθλητισμό. Αν αποφασίσει να κάνει μεγάλες αποστάσεις θα τον καθοδηγήσω και θα του μεταδώσω τις εμπειρίες μου» λέει χαρακτηριστικά. Μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και στο wefit.gr  για τη νίκη, τα συναισθήματα, τις δυσκολίες και την αγάπη γι’ αυτό που κάνει.

Χριστόφορε μπορείς να μας μεταδόσεις τα συναισθήματα που ένιωσες όταν έφτανες πρώτος στο στάδιο; Και μάλιστα για τρίτη φορά;

Τα συναισθήματα είναι μεγάλα όταν τερματίζεις σε έναν τέτοιο μεγάλο και δύσκολο αγώνα 42 χιλιομέτρων και μάλιστα και τόσο ιστορικό. Τα συναισθήματα είναι απίστευτα γιατί πρώτα από όλα βλέπεις να πιάνουν τόπο οι κόποι και οι προσπάθειές σου. Επίσης, ο κόσμος δημιουργεί τέτοια ατμόσφαιρα που σου μεταδίδει δύναμη και αγάπη. Ο κόσμος έχει αγκαλιάσει τα τελευταία χρόνια αυτόν τον αγώνα και είναι πολύ σημαντικό αυτό, η στήριξη του κόσμου και η επιβράβευση από αυτόν.

 

 

Είχες τρέξει 40 μέρες πριν στον μαραθώνιο του Βερολίνου, σωστά;

Ναι, έκανα μία προσπάθεια στο Βερολίνο για να πιάσω το όριο στην Ολυμπιάδα, να σπάσω το ατομικό μου ρεκόρ, έτρεξα στο ατομικό μου χρόνο. Είχα 40 μέρες για να αναρρώσω και να προετοιμαστώ για τον μαραθώνιο της Αθήνας.

Πόσο εφικτό ήταν αυτό;

Δεν ήταν αρκετές οι μέρες, ήταν λίγες. Εξάλλου οι μαραθωνοδρόμοι τρέχουν δύο αγώνες τον χρόνο. Ωστόσο μπόρεσα και διαχειρίστηκα λίγο την κόπωση και βγήκα σε καλή μέρα και με ατομικό ρεκόρ.

Τι είναι αυτό που σε κρατάει να παραμείνεις στο δρόμο; Έχεις σκεφτεί ποτέ ότι πρέπει να τα παρατήσεις;

Ναι, το έχω σκεφτεί κάποιες φορές. Ο μαραθώνιος εκτός από την προετοιμασία που κάνεις σωματικά θέλει και ψυχολογική προετοιμασία. Δηλαδή η όλη προετοιμασία είναι ψυχοσωματική. Στην κόπωση παίζει ρόλο το μυαλό και τα παιχνίδια που θα κάνει το ίδιο το μυαλό σου. Πέρισυ και φέτος με βοήθησε πάρα πολύ το παιδί μου το οποίο σκεφτόμουν και γενικά η σκέψη της οικογένειας μου δίνει δύναμη.

Πόσες ώρες αφιερώνεις στην προπόνηση;

Η προπόνηση είναι 20 – 30 χιλιόμετρα την ημέρα. Τη χωρίζω σε πρωινή και απόγευματινή, η οποία είναι μία ώρα το πρωί και 2 ώρες το απόγευμα. Κάνω ενδυνάμωση μέσα στην εβδομάδα περίπου δύο φορές, long run μία φορά την εβδομάδα, συνήθως κάθε Κυριακή, και δύο διαλλειματικές προπονήσεις.

Τι διατροφή ακολουθείς;

Πριν το αγώνα υπάρχει το στοιχείο της ενυδάτωσης και της υδατανθράκωσης. Τον υπόλοιπο καιρό προσπαθώ να προσέχω το βάρος μου επειδή παίζουν και τα κιλά ρόλο κι από εκεί και πέρα η συμπλήρωση διατροφής με τα σωστά συμπληρώματα διατροφής.

Εσύ παίρνεις συμπληρώματα για να αυξήσεις τις δυνάμεις και την αντοχή σου;

Ναι παίρνω, με βοηθάνε πάρα πολύ τα συμπληρώματα της Τerranova. Το Maca & Reishi Super Shake το συνδυάζω με το Βeetroot juice, Cordyceps and Reishi μία ώρα πριν την προπόνηση και βλέπω διαφορά στην αντοχή μου, στις ανάσες μου, ειδικά στο δύσκολο κομμάτι. Η προετοιμασία ενός μαραθωνοδρόμου είναι εξαιρετικά απαιτητική και επίπονη. Οι ανάγκες του οργανισμού για ενέργεια, γλυκογόνο, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία είναι εξαιρετικά αυξημένες. Απαιτείται ένα δύσκολο διάστημα τουλάχιστον 3 μηνών πριν τον μαραθώνιο κατά το οποίο η ψυχοσωματική προετοιμασία είναι ιδιαίτερα έντονη ώστε να αντεπεξέλθει ο αθλητής όσο καλύτερα στις απαιτήσεις του αγώνα.

Για την αποκατάσταση μετά τον μαραθώνιο τι παίρνεις συνήθως;

Αμινοξέα, ένζυμα για το στομάχι, ψευδάργυρο, μαγνήσιο κ.ά. Χρησιμοποιώ το Life Drink και την πολυβιταμίνη Full Spectrum της Terranova. To Life Drink με κρατάει πολύ, έχω αποθέματα ενέργειας όλη μέρα.

Μένεις στη Χίο μόνιμα; Πόσο δύσκολο είναι για κάποιον αθλητή τέτοιου βεληνεκούς όπως του δικού σου να μένει εκτός Αθηνών;

Είναι δύσκολο, όντως. Σκέψου ότι η προπόνηση γίνεται με τον προπονητή από απόσταση, από το τηλέφωνο. Εδώ δεν έχω συναθλητές ώστε να μπορώ να βρίσκομαι σε ένα γκρουπ και να αθλούμαι μαζί τους, να συναγωνίζομαι, να με βοηθάνε και να τους βοηθάω. Νιώθω απομακρυσμένος αλλά αν αγαπάς τον τόπο σου και τον τρόπο ζωής στην επαρχία με αρκετή θέληση ξεπερνιούνται αυτά.

Επαγγελματίας αθλητής στην Ελλάδα τι μπορεί να σημαίνει;

Θα έλεγα ότι πρέπει να είσαι και επαγγελματίας και στη ζωή σου γιατί σίγουρα δεν μπορείς να ζήσεις και να επιβιώσεις εάν δεν εργάζεσαι παράλληλα, ειδικά οι αθλητές που ασχολούνται με τον στίβο. Οι περισσότεροι ευτυχώς έχουν εξασφαλίσει ένα επάγγελμα που τους δίνει τη δυνατότητα να βιοπορίζονται.

Εσύ;

Ανήκω στην Αστυνομία, έχω μπει με διάκριση, στα 15 μου ήρθα 4ος στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα και αυτό μου εξασφάλισε την είσοδό μου στην αστυνομία. Το καλό είναι ότι με διευκολύνει η υπηρεσία μου και μπορώ να κάνω τις προπονήσεις μου που είναι περίπου 12 την εβδομάδα.

Τι σημαίνει για σένα τρέξιμο;

Ένα πολύ μεγάλο κομμάτι από τη ζωή μου. Ίσως το μεγαλύτερο μαζί με την οικογένειά μου αυτή τη στιγμή. Είναι ένας τρόπος εκτόνωσης, μία διέξοδος από τα προβλήματα. Αν κι όταν κάνεις πρωταθλητισμό νιώθεις άγχος, στρες και πίεση αλλά όταν τρέχεις απελευθερώνεσαι, ηρεμείς, το μυαλό σου ταξιδεύει. Είναι στοιχεία που τα έχουμε ανάγκη στη σημερινή εποχή που ζούμε.

Τι συμβουλές θα έδινες σε κάποιον που θα ήθελε να τρέξει μαραθώνιο του χρόνου;

Πρώτα από χρειάζεται αγάπη για το τρέξιμο. Μετά θέλει προσήλωση στο στόχο, θέλει καλή και σωστή προετοιμασία, σωματικά και ψυχικά. Με την προπόνηση και την εμπειρία μπορείς να κατακτήσεις τον μαραθώνιο και να γίνει ένα κομμάτι της ζωής σου, μέρος σου.

Τα πράγματα που οφείλει να προσέχει ένας αθλητής κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποια είναι;

Όλα βασίζονται στο να προνοεί και να προλαμβάνει. Να πίνει υγρά προτού διψάσει και να τρώει προτού πεινάσει. Είναι σημαντικό να μην αφυδατωθεί, να πίνει νερό και ισοτονικά ποτά και να έχει προσέξει τη διατροφή του ώστε να είναι έτοιμος.

Για το υπόλοιπο της αγωνιστικής χρονιάς σου τι λέει η ατζέντα σου;

Τώρα πλέον χαλαρώνω. Μέσα στο Δεκέμβριο θα ξεκινήσω προετοιμασία για τους αγώνες του χειμώνα, με κύριο στόχο να συμμετάσχω σε κάποιον μαραθώνιο τον Απρίλη, να πετύχω ατομικό ρεκόρ, τώρα είναι 2 ώρες και 19 λεπτά, και να πιάσω το όριο πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς, το οποίο είναι 2 ώρες και 17 λεπτά.

Η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς είναι ο στόχος σου;

Ναι, αυτό είναι το όνειρο και ο μεγάλος στόχος. Πιστεύω ότι έχω πετύχει κάποια σημαντικά πράγματα, αυτό είναι το τελευταίο που έχει απομείνει. Θεωρώ ότι είναι στις δυνατότητες μου, είναι δύσκολο, αλλά θέλω να νιώσω ότι τα έδωσα όλα σε αυτό και ότι προσπάθησα, δεν εγκατέλειψα ούτε το όνειρό ούτε την προσπάθεια.

Ποιο μότο σε εμπνέει;

Είμαι πολύ σκληρός με τον εαυτό μου στην προπονηση και το μότο μου είναι «προσπάθεια μέχρι τελικής πτώσεως». Είναι δύσκολα αυτά τα αθλήματα και χρειάζονται τέτοιες σκέψεις.

Μόνο δύσκολα;

Και πολύ μοναχικά.

 

Ποιος είναι ο Χριστόφορος Μερούσης

Γεννήθηκε στη Χίο στις 22 Μαρτίου 1982.

Το 1997 ξεκίνησε τον στίβο σε ηλικία 15 ετών και έκτοτε πρωταγωνιστεί στους δρόμους αποστάσεων σε κάθε κατηγορία. Ειδικεύτηκε στους δρόμους του στίβου με φυσικά εμπόδια (3χλμ steeple). Τα τελευταία 10 χρόνια αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος και στη μεγάλη κατηγορία των ανδρών το 2003. Το 2005 αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος στον ανώμαλο δρόμο στην κατηγορία ανδρών. Στις μικρές κατηγορίες είχε σημαντικές επιτυχίες και σε διεθνείς διοργανώσεις. Το 1998 ήταν 4ος στο παγκόσμιο σχολικό πρωτάθλημα στα 2χλμ steeple. Το 1999 ήταν 8ος σε παγκόσμιο πρωτάθλημα Παίδων στα 2χλμ steeple το 1999 έκανε πανελλήνιο ρεκόρ 5:55.02 ενώ το βελτίωσε στο 5:54. Το 2001 ήταν 3ος σε πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα εφήβων στα 3χλμ steeple με χρόνο 8:51.87. Το 2003 έτρεξε στα 10.000 μέτρα του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων και κατέλαβε την 9η θέση.

Για τρίτη συνεχή χρονιά και με επίδοση 2:21.22, αναδείχθηκε νικητής στον φετινό Μαραθώνιο ανδρών.