Interviews

Χριστίνα Καμενίτσα: Από τη μικροβιολογία στο κλουβί!

Η Χριστίνα Καμενίτσα, ΚΑΜΕ την αποκαλούν, είναι ένα δροσερό κορίτσι, μόλις 21 ετών, που αγωνίζεται σε κλουβιά. Είναι μία από τις 8 γυναίκες στην Ελλάδα που ασχολείται επαγγελματικά με το ΜΜΑ. Μένει στη Θεσσαλονίκη και στοχεύει σε μία μεγάλη νίκη στους επόμενους αγώνες. Μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για την αγάπη της για το άθλημα και τη δύναμη που ανακαλύπτει όποιος ασχολείται με αυτό.

 

 

Χριστίνα παίζεις σε ρινγκ;

Παίζω κυρίως σε οκτάγωνο κλουβί 100 τετραγωνικών μέτρων. Έχω παίξει σε ρινγκ, έχω παίξει και σε τατάμι. Γενικά έχω διάφορα στυλ στους αγώνες αλλά κυρίως παίζω μέσα στο κλουβί.

 

 

Το πιο δυνατό σου σημείο ποιο είναι;

Το έδαφος και η δύναμη. Αυτά με χαρακτηρίζουν.

Πώς αποφάσισες να ακολουθήσεις το ΜΜΑ;

Ξεκίνησα εντελώς κατά τύχη, πήγα σε ένα γυμναστήριο όπου ήθελα να κάνω απλώς βάρη και δίπλα μου έκαναν πυγμαχία. Μου άρεσε πολύ, έκανα μερικά μαθήματα, μου είπαν να παίξω κατευθείαν σε αγώνες κι έτσι σε δύο χρόνια ακολούθησα τον πρωταθλητισμό.

Δηλαδή δεν είχες προηγούμενη εμπειρία;

Όχι, ξεκίνησα με την πυγμαχία και το kick boxing στην πορεία ακολούθησα το grappling και την πάλη και τώρα τα κάνω όλα μαζί!

Δηλαδή σου αρέσει το «ξύλο»;

Θεωρητικά δεν είναι ξύλο αλλά παραπάνω τεχνική από τα μεμονωμένα αθλήματα. Έχει δύναμη και πολλή πειθαρχία το ΜΜΑ.

 

Τα κολάν που φοράει η Χριστίνα Καμενίτσα είναι της εταιρείας Anthrax

 

Οι γύρω σου πώς αντέδρασαν με την ενασχόλησή σου με το άθλημα αυτό;

Οι γονείς μου δεν το πήρανε πάρα πολύ ευχάριστα στην αρχή. Το αντιμετώπισαν ως απειλή για τις σπουδές μου, σπούδαζα μικροβιολογία. Στην αρχή τους φάνηκε δύσκολο. Είχαν τον φόβο ότι θα χτυπήσω, θα τραυματιστώ αλλά τώρα έρχονται στους αγώνες και με θαυμάζουν πολύ.

Δεν είναι ανδροκρατούμενο σπορ;

Πιστεύω ότι είναι εδώ στην Ελλάδα αλλά εξελίσεται πάρα πολύ στο εξωτερικό και έχει μεγάλη προβολή πια στις γυναίκες παρά στους άντρες. Πιστεύω ότι θα γίνει κι εδώ πολύ σύντομα.

Χάνει μία γυναίκα τη θηλυκότητά της όταν ασχολείται με ένα τέτοιο σπορ;

Είναι στο χέρι της κάθε γυναίκας που ασχολείται με αυτό το άθλημα αν θέλει να την χάσει ή όχι. Προσωπικά δεν την έχω χάσει, προσπαθώ να ισορροπήσω και τα δύο και δεν παρατάω την φροντίδα του εαυτού μου. Αντιθέτως, όλες οι φίλες μου με ρωτούν πως θα μπορούσαν κι αυτές να γυμνάσουν το σώμα τους και να αποκτήσουν σώμα όπως το δικό μου. Οπότε χαίρομαι όταν το ακούω αυτό. 

Τι σου έχει προσφέρει το ΜΜΑ;

Αυτοπεποίθηση, δύναμη, και ψυχική και σωματική, το σώμα που θέλω…

Ποια είναι τα fitness μυστικά του ΜΜΑ;

Η άμυνα που μαθαίνεις και μπορείς να προστατέψεις τον εαυτό σου. Το σώμα που αποκτάς, δυνατό, γραμμωμένο και στεγνό. Κυρίως όμως ότι είναι υγιές το σώμα σου. Το ότι ξυπνάς με αυτοπεποίθηση επίσης. Όταν απέχεις από το άθλημα το ζητάς και σου προσφέρει ψυχική ηρεμία, ξεδίνεις και δεν έχεις απωθήμενα, νιώθεις καλά με τον εαυτό σου.

Πολλοί το χαρακτηρίζουν πολύ βίαιο άθλημα και πόσω μάλλων για μία γυναίκα…

Είναι βίαιο άθλημα, δεν μπορεί να το ακολουθήσει ο οποιοσδήποτε το άθλημα αυτό. Απλώς είναι θέμα θέλησης, τι στόχους έχεις βάλει και μέχρι που θέλεις να φτάσεις.

Ποιος είναι ο απώτερος στόχος σου;

Θέλω να πάω στην Αμερική κάποια στιγμή και να προπονηθώ εκεί αλλά και να μπορέσω να πάρω μέρος σε κάποιους αγώνες, θα ήθελα να πάρω μέρος σε μία παγκόσμια διοργάνωση UFC, δεν ξέρω αν θα τα καταφέρω. Πιστεύω – και θέλω να πιστεύω – ότι κάποια στιγμή θα φτάσω στην Ευρώπη. Και θα το ακολουθήσω, όσο πάει.

Τι κάνεις για να τον πετύχεις αυτόν τον στόχο; Τι περιλαμβάνει η προπόνησή σου και τι η διατροφή σου;

Το πρωί πηγαίνω για τρέξιμο, για να αναπτύξω αντοχή. Το μεσημέρι, για 3 φορές την εβδομάδα, κάνω βάρη (λίγα βάρη και πολλές επαναλήψεις για έκρηξη) και το βράδυ έχω τρίωρη προπόνηση η οποία περιλαμβάνει ταχύτητες, αντοχή, δύναμη και τεχνική. Όταν έχω αγώνες ακολουθώ κάποια δίαιτα για να πιάσω τα κιλά μου, παίζω στα μείον 56 κιλά, τον υπόλοιπο καιρό τρώω ισορροπημένα, δεν κάνω υπερβολές ούτε αυστηρή διατροφή.

Από συμπληρώματα διατροφής;

Δεν μας αφήνει ο δάσκαλος να χρησιμοποιούμε πολλά, μια βιταμίνη ή μια πολυβιταμίνη το πολύ. Τα υπόλοιπα τα λαμβάνουμε μέσω διατροφής.

Ποιος σε προπονεί;

Ο βασικός προπονητής μου είναι ο Σάββας Καρυπίδης, είναι στο Σπάρτακο και κάνουμε προπόνηση. Ο Σάββας είναι το είδωλό μου! Επειδή είναι και ο ίδιος αθλητής μας δείχνει τι να κάνουμε, δεν μας τα λέει μόνο στη θεωρία, περνά και στην πράξη βοηθώντας μας έτσι να βάζουμε δυνατούς στόχους και πιο υψηλούς. Τον έχουμε σαν πρότυπο και προσπαθούμε να γίνουμε σαν αυτόν.

Έχεις τραυματιστεί ποτέ;

Έχω τραυματιστεί αλλά το ξεπέρασα, το αντιμετώπισα εύκολα.

 

 

Δεν έχουν υπάρξει μέρες που να έχεις πει «ωχ, τώρα που να πάω να τρέχω»;

Υπάρχουν κάποιες μέρες που έχω πει «γιατί να μην έχω μόνον μισή ώρα προπόνηση;» Αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλω να κάνω κοπάνα από κάποια προπόνηση. Είτε σε αργίες είτε σε γιορτές εμείς προπονούμαστε σταθερά. Δεν έχω φτάσει πάντως ακόμη στο σημείο να πω κάτι τέτοιο, διατηρώ προς το παρόν το κίνητρό μου υψηλό καθώς και τον ενθουσιασμό μου για το άθλημα.

Δώσε μου έναν καλό λόγο για να ξεκινήσω ΜΜΑ.

Πρόσφατα ήρθε μια κοπέλα και με ρωτούσε τι να κάνει και πώς να ξεκινήσει. Της είπα ότι το μόνο που έχει να κάνει είναι να ξεκινήσει και στην πορεία θα βρει και θα πάρει από το άθλημα αυτό που θέλει. Είναι παρεξηγημένο το άθλημα στην Ελλάδα, πολλές γυναίκες δεν το προτιμούν ή δεν το γνωρίζουν καν. Αλλά το ΜΜΑ σου δίνει αυτοπεποίθηση, σε βοηθά να ανακαλύψεις τη δύναμη που κρύβεται μέσα σου και δεν γνώριζες ότι  την είχες, την ένταση που μπορείς να βγάλεις πάνω στο άθλημα. Υπάρχουν μάλιστα και άτομα που ξεκινούν και αλλάζει θετικά και ο χαρακτήρας τους.

Το «μότο» σου ποιο είναι;

Ποτέ να μην τα παρατάς. Αυτός που έφτασε ψηλά δεν ήταν από την αρχή ψηλά, ήταν κάτω και προσπάθησε να ανέβει. Όταν λοιπόν προσπαθείς μην τα παρατάς και θα δεις την κορυφή κάποια στιγμή. Με χαμόγελο και υπομονή μπορούμε να καταφέρουμε ό,τι έχουμε βάλει στόχο.

Το τελευταίο πράγμα που κάνεις προτού ξεκινήσεις κάποιον αγώνα ποιο είναι;

Συνήθως παίρνω τη μαμά μου τηλέφωνο! Δεν την αφήνει ο δάσκαλος να είναι στο κοινό, μπορεί να με επηρεάσει αρνητικά. Οπότε της τηλεφωνώ, ακούω τις συμβουλές και τη φωνή της, παίρνω το  κουράγιο μου και έπειτα μπαίνω στο κλουβί για να αγωνιστώ.

 

Τα κολάν που φοράει η Χριστίνα Καμενίτσα είναι της εταιρείας Anthrax

 

Ποια είναι η Χριστίνα Καμενίτσα ή αλλιώς ΚΑΜΕ

Γεννήθηκε στις 19/6/1994 στη Θεσσαλονίκη. Κάνει πρωταθλητισμό στις μικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ) και αγωνίζεται στα -56 κιλά. Το style της είναι το grappling.

 

Πρωταθλήματα – Συμμετοχές:

GFC (Greek fighting championship)

CS ( Cage Survivor)

MCP (MMA Challenge Pro)

No Gi (grappling) προκριματικά για Abu Dhabi

Πανελλήνια grappling και Πανελλήνια kick boxing

Πανελλήνια BJJ

Βαλκανικό πρωτάθλημα grappling στη Σερβία

Πανευρωπαϊκό grappling στην Ιταλία (σε λίγες μέρες) και,

διασυλλογικοί αγώνες εντός και εκτός Ελλάδας (MMA,grappling, wrestling, kick boxing, BJJ)