Interviews

Higher Than Everest: Η Κική Τσακαλδήμη θέλει να φτάσει με τα πόδια στον Βόρειο και Νότιο Πόλο!

Το HIGHER THAN EVEREST, είναι η ομάδα αλλά και το project – όραμα της Κικής Τσακαλδήμης, της γυναίκας από τη Θράκη που έβαλε στόχο να ανέβει στις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη. Στόχος να ολοκληρώσει το λεγόμενο EXPLORES GRAND SLAM, να φτάσει δηλαδή στο Βόρειο και Νότιο Πόλο με τα πόδια, αλλά και στις 7 κορυφές, (την ψηλότερη δηλαδή κορυφή των 7 ηπείρων, «7 Summits»). Λίγο πριν την αναχώρηση η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα ρώτησε την ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη για το νέο της αυτό project.

 

Στις 4 Αυγούστου 2018 η ομάδα HIGHER THAN EVEREST θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Dar es Salaam, στην Τανζανία, για να ξεκινήσει η προσπάθεια της Κικής Τσακαλδήμη για την ανάβαση στην κορυφή του μυθικού Κιλιμάντζαρο (5,895m), στην Αφρική. H αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του γενικότερου project HIGHER THAN EVEREST, με στόχο την ολοκλήρωση του απόλυτου άθλου των ορειβατών, το λεγόμενο EXPLORES GRAND SLAM, να φτάσει δηλαδή στο Βόρειο και Νότιο Πόλο με τα πόδια, αλλά και στις 7 κορυφές, (την ψηλότερη δηλαδή κορυφή των 7 ηπείρων, «7 Summits»), άθλος που έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία μόλις από 46 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και – προς το παρόν – καμιάς Ελληνίδας ανάμεσα τους.

Εκεί η Κική, η οποία το Μάιο του 2017 έγινε η πρώτη και μοναδική Ελληνίδα που ανέβηκε στο όρος Έβερεστ (8.250μ), θα επιχειρήσει να βρεθεί στην ψηλότερη κορυφή της Αφρικής (Uhuru peak), μεταφέροντας το μήνυμα πως “όλα είναι δυνατά στην ζωή αν πραγματικά το πιστέψεις και εργαστείς σκληρά”.  

Η Κική, μια γυναίκα που μέχρι το φθινόπωρο του 2015 δεν έχε καμία ορειβατική εμπειρία, εμπνεύστηκε και έβαλε στόχο ζωής να ολοκληρώσει τον απόλυτο άθλο των ορειβατών το λεγόμενο “Explorers Grand Slam”, δείχνοντας πως οι γυναίκες, αλλά και όλοι οι Έλληνες σε όλο τον κόσμο είμαστε ικανοί να θέτουμε υψηλούς στόχους και να τους πραγματοποιούμε! Η Κική έβαλε στόχο να ανέβει στις ψηλότερες κορυφές του πλανήτη, μεταφέροντας το πνεύμα και τον πολιτισμό της Ελλάδας. Μέσα από τις πράξεις της δηλώνει πως σημασία δεν έχει που βρίσκεσαι σήμερα, αλλά που μπορείς να φτάσεις.

Η ανάβαση στις πλαγιές του Κιλιμάντζαρο περιλαμβάνει περάσματα από τα υψίπεδα που χαρακτηρίστηκαν ως το λίκνο της ανθρωπότητας (φαράγγι Olduvai). Η διαδρομή που επιλέχθηκε για την ανάβαση στην κορυφή Uhuru, είναι η Lemosho, η οποία είναι επίπονη λόγω του ότι είναι η μακρύτερη, όμως έχει χαρακτηριστεί και η ομορφότερη, ενώ βλέπεις το rain Forest, ένα από τα μεγαλύτερα και ίσως το αρχαιότερο δάσος του πλανήτη. Στο πέρας του δυτικού ορίζοντα συγκλίνουν τα εδάφη που συναντούν το μεγάλο ρήγμα της Αφρικής, σχεδόν στη γεωγραφική καρδιά της.

Η αποστολή θα διαρκέσει οκτώ ημέρες. Θα είναι ένα ταξίδι αναμέτρησης με τα στοιχεία της φύσης και τα σωματικά και ψυχικά όρια της Κικής, ένα μείγμα εικόνων, παλαιοντολογικής ιστορίας, και σωματικής προσπάθειας σε γεωγραφικές συντεταγμένες που όλα, σαν σύνολο, ανάγουν την εμπειρία σε “ταξίδι στο βαθύ παρελθόν του πλανήτη μας”, όπως πολύ πετυχημένα το χαρακτήρισε ο αρχηγός της αποστολής  Satyabrata Dam, μία ανάβαση που ο ίδιος έχει ξανακάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Άλλωστε και ο Χέμινγουεϊ από εκεί φαντασιώθηκε τον Γκρέγκορυ Πεκ να οδηγεί την Άβα Γκάρτνερ στον δικό τους παράδεισο…

Λίγο πριν την αναχώρηση η δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα ρώτησε την ορειβάτισσα Κική Τσακαλδήμη για το νέο της αυτό project.

Διάβασε ακόμη: Κική Τσακαλδήμη: Η πρώτη Ελληνίδα που ανέβηκε στο Έβερεστ θέλει να σε βοηθήσει να ακολουθήσεις το όνειρό σου!

Ποια είναι τα συναισθήματά σου γι αυτό το νέο project;

Τα συναισθήματα είναι ξανά ανάμεικτα! Όπως πέρυσι, πριν την αναχώρησή μου για το Έβερεστ, έτσι και φέτος νιώθω μέσα μου, πέρα από τεράστια χαρά, ενθουσιασμό και ανυπομονησία, μια εσωτερική ηρεμία και σιγουριά πως όλα θα πάνε καλά και πως το βουνό θα με αγκαλιάσει και θα μου επιτρέψει να βρεθώ στο χώρο του, φροντίζοντας να επιστρέψω γερή στην οικογένεια μου. Όταν βρίσκομαι στις παγωμένες βουνοκορφές νιώθω πάντα ευφορία και σιγουριά. Ο φόβος είναι μια κατάσταση που δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι στο μυαλό μας και είμαστε εμείς πάλι αυτοί που μπορούμε να τον αποδομήσουμε και να τον εξαλείψουμε. Οι αναβάσεις σε δυσπρόσιτα, επικίνδυνα σημεία ήταν ο καλύτερος μου δάσκαλος σχετικά με τις φοβίες μου. Το να τολμήσω να ολοκληρώσω τον απόλυτο άθλο των ορειβατών, το Explorers Grand Slam (7 summits + reach both North & South Pole) με βάζει σε μια διαδικασία ανασυγκρότησης, πειθαρχίας και στοχοπροσήλωσης, στοιχεία που όταν χρησιμοποιώ στην καθημερινότητά μου με κάνουν αποτελεσματική και οδηγούν σε επιτυχία. Σίγουρα υπάρχει μέσα μου μια υποψία ανησυχίας, όμως έχω μάθει να την ελέγχω και θα τολμήσω να σου πω πως την έχω αποδεχτεί και έχουμε γίνει πια φίλες.

Νιώθεις επαρκώς προετοιμασμένη για το νέο αυτό εγχείρημα;

Δεν θα έκανα ποτέ τίποτα αν δεν ένιωθα απόλυτα έτοιμη. Τα βουνά είναι μεν μαγευτικά και οι καλύτεροι δάσκαλοι για τη εσωτερική σου αυτοβελτίωση, είναι όμως και αδυσώπητα. Μπορούν να σου πάρουν τη ζωή αν δεν τα αντιμετωπίσεις με υπευθυνότητα. Στο Κιλιμάντζαρο κάθε χρόνο άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, ή ακρωτηριάζονται από κρυοπαγήματα. Στο βουνό, αν δεν είσαι απόλυτα προετοιμασμένος για κάθε ενδεχόμενο, η ανάβαση μπορεί να αποβεί μοιραία. Αυτό το έχω αποδεχτεί και προσπαθώ πάντα να δίνω τον καλύτερο μου εαυτό κατά την προετοιμασία μου αλλά και κατά τη διάρκεια της αποστολής. Το χρωστάω άλλωστε πέρα από τον εαυτό μου, στους ανθρώπους που αφήνω πίσω μου, τον άντρα μου, τους γονείς μου και την υπόλοιπη οικογένεια και φίλους που καρδιοχτυπούν κάθε φορά που βρίσκομαι  στα ψηλά βουνά.

Τί σου έμαθε η προηγούμενή σου ανάβαση;

Είμαι φύσει αισιόδοξη και έχω επιλέξει να αντιμετωπίζω τη ζωή με θετικό πρόσημο σε όλες τις εκφάνσεις της. Έτσι, από την προετοιμασία αλλά και την καθ’ αυτού ανάβαση στο Έβερεστ, κρατάω τα πάντα, ως εμπειρία, ως διδάγματα και δεν αφήνω τίποτα πίσω μου. Δεν θα ήμουν αυτή που είμαι σήμερα αν άφηνα πίσω μου γεγονότα, μνήμες και εμπειρίες. Σήμερα νιώθω ακόμη πιο δυνατή, (μην ξεχνάς ότι το Έβερεστ είναι το απόλυτο βουνό) αλλά το ίδιο ταπεινή απέναντι στο μεγαλείο του Κιλιμάντζαρου. Κάθε βουνό έχει την ομορφιά του, αλλά και τις δικές του προκλήσεις και δεν πρέπει να τις υποτιμάμε. Η κορυφή του Κιλιμάντζαρο είναι στα 5.895 μ. Πολύς κόσμος σήμερα μου λέει όταν μιλάμε για την αποστολή στην Αφρική: «Κική, το Κιλιμάντζαρο θα είναι παιχνιδάκι τώρα για σένα!». Η αλήθεια είναι ότι όταν βρισκόμουν στο Έβερεστ, στο ίδιο σχεδόν υψόμετρο που βρίσκεται η κορυφή του Κιλιμάντζαρο, ήταν το σπίτι μου για πολλές μέρες, όπου ξεκουραζόμουν και περνούσα μέρες ολόκληρες, ενώ τώρα θα επιχειρήσω απλώς μια ανάβαση και θα κατέβω αμέσως κάτω στην ασφάλεια της κατασκήνωσης βάσης. Αυτή είναι και η παγίδα που πέφτει ο πολύς κόσμος. Όταν αφήσουμε τον εγωισμό και τη ματαιοδοξία μας πίσω, τότε μόνο θ αντιληφθούμε το μεγαλείο της φύσης και της ίδιας της ζωής.

Δεν κάνω τίποτα στη ζωή μου για να κατακτήσω πρωτιές. Αν απλά συμβούν έχει καλώς. Ο στόχος όμως είναι μεγαλύτερος και πέρα αυτών.

Σήμερα, νιώθω υπερήφανη ως γυναίκα, ως Ελληνίδα που μαζί μου έχω τη σκέψη και την συμπαράσταση όλων αυτών των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν από τις πράξεις μου και ξεκίνησαν το δικό τους ταξίδι για την δική τους κορυφή!  C u  all on top!

Ακολούθησε τα βήματα της Κικής ως την κορυφή της Γηραιάς Ηπείρου μέσα από το site της www.higherthaneverst.org ή από τη σελίδα της στο Facebook: Higher Than Everest.