Interviews

Χάρης Μανουσάκης: Ο γυμναστής που προσφέρει δωρεάν γυμναστική σε όλους!

Ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής (University of Northumbria at Newcastle) και personal trainer, ιδιοκτήτης της εταιρείας MCHtraining και υπεύθυνος της δράσης για δωρεάν γυμναστική σε υπαίθριους χώρους που έγινε θεσμός «Ελα κι εσύ» εξηγεί στη Φίλια Μητρομάρα πώς το όνειρό του, να γυμνάζονται όλοι παντού, γίνεται πια πραγματικότητα.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δράση «Έλα και εσύ»;

Από την ανάγκη μερικών φίλων να γυμναστούν τον ελεύθερό τους χρόνο. Θέλαμε κάποια Κυριακή να γυμναστούμε ομαδικά και τότε ήρθε η ιδέα να το κάνουμε και για όλο τον κόσμο. Έτσι ξεκινήσαμε δωρεάν συναντήσεις σε ανοιχτά πάρκα και πλατείες με το σύνθημα «Ελα και εσύ» τον Οκτώβρη του 2013. Στην αρχή είμασταν 5 – 10 ατομα και τώρα περίπου 80 άτομα έρχονται στο καθιερωμένο ραντεβού της Κυριακής όπου γυμνάζονται, διασκεδάζουν, γνωρίζονται και περνούν καλά!

Τι ακριβώς γίνεται εκεί;

Κάθε φορά ασχολούμαστε με συγκεκριμένα είδη γυμναστικής και επαγγελματίες personal trainers, εξειδικευμένοι σε κάποιον τομέα, γυμνάζουν τον κόσμο. Παίζει μουσική με dj και μοιάζει σαν ένα μεγάλο πάρτι. Στα ενδιάμεσα υπάρχουν και άλλοι επιστημονικοί συνεργάτες όπως π.χ. κλινικοί διαιτολόγοι και φυσιοθεραπευτές όπου μπορεί να ρωτήσει κανείς ό,τι θέλει και τον απασχολεί και να ενημερωθεί με εγκυρότητα.

 

undefined

Δράσεις και ασκήσεις με ποικιλία!

Πόση ώρα διαρκεί η δράση;

Από μιάμιση μέχρι δυομιση ώρες, ανάλογα. Ξεκινάμε με ζέσταμα, οι εντάσεις των ασκήσεων είναι προσαρμοσμένες με το κοινό που έχουμε. Κάνουμε για 20 λεπτά προθέρμανη και περίπου 40 λεπτά είναι το κυρίως μέρος που περιλάμβανει όλα τα είδη γυμναστικής όπως μυϊκή ενδυνάμωση, RnB, yoga, zumba, κ.λπ. Κάνουμε ένα διάλειμμα όπου σε αυτό το διάστημα γίνονται παράλληλες δράσεις όπως κληρώσεις δώρων ή διαγωνισμοί και τελειώνουμε με αποθεραπεία ενώ βγάζουμε την ομαδική μας φωτογραφία την οποία αναρτούμε στην επίσημη ιστοσελίδα μας και στα social media. Το event φωτογραφίζεται από επαγγελματιες φωτογράφους.

Ποιο είναι το όνειρό σας;

Να βγάλουμε τους ανθρωπους προς τα έξω, να γνωρίσουν τη χαρά που δίνει η γυμναστική και την υγεία που αποκομίζει κάποιος από αυτήν. Ο σκοπός μας είναι να κάνουμε την άσκηση, τη διατροφή και τον υγιεινό τρόπο ζωής καθημερινότητα όλων ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας και οικονομικών δυνατοτήτων πιστεύοντας ότι η άσκηση αποτελεί ένα αγαθό που πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ελεύθερα αναγνωρίζοντας τη σημασία που έχει η αξιοποίηση των δημόσιων χώρων της πόλης προς όφελος όσων ζουν σε αυτή. Υλοποιούμε τη δράση «Έλα κι εσύ» κάνοντας το προσωπικό μας όνειρο τη νέα πραγματικότητα όλου του κόσμου.

 

undefined

Στο μενού υπάρχουν και ποδηλατάδες!

Υπάρχει ανταπόκριση;

Τη δράση την έχουν αγκαλιάσει πολλοί Δήμοι, φορείς αλλά και ιδιωτικές εταιρείες και ολοένα αυξάνεται το κοινό που θέλει να γυμναστεί μαζί μας, δωρεάν.

Όσοι γυμνάζουν τον κόσμο το κάνουν εθελοντικά;

Βεβαίως! Το προσωπικό είναι εθελοντές επαγγελματίες (γυμναστές, χορευτές, διαιτολόγοι κλπ) και δίνουν τον καλύτερό το εαυτό σε κάθε δράση. Και είναι πολύ σημαντικό να εργάζονται όλοι για ένα κοινό όραμα. Η δράση «Έλα κι εσύ» γίνεται στα πλαίσια της κοινωνικής ευθύνης.

Τι είναι για σένα η γυμναστική;

Είναι η ζωή μου, όχι μόνο τρόπος ζωής. Επισης είναι ένας τρόπος αντιμετωπίσης πολλών προβλημάτων όπως το στρες, την κατάθλιψη, τα μυοσκελετικά προβλήματα, βοηθά στην κοινωνικοποίηση αφού γνωρίζεις καινούργιους ανθρώπους που έχουν κάτι κοινό μαζί σου: την αγάπη για το fitness.

Πιστεύεις οτι οι Έλληνες γυμνάζονται;

Όχι όσο θα έπρεπε αλλά υπάρχει μια τάση. Επειδή τον τελευταίο καιρό ο Έλληνας αντιμετωπίζει διάφορα πρόβληματα, έχει την ανάγκη να εκτονώσει το στρες και την πίεση που δέχεται. Η γυμναστική είναι μία διέξοδος. Πόσω μάλλον η δωρεάν γυμναστική για όλους!

 

 undefined

 

Με ποιο κίνητρο θα σήκωνες τον Έλληνα από τον καναπέ;

Θα του έδινα το κίνητρο της φυγής: εάν έρθει στη δράση θα ξεφύγει από όλη αυτή την ένταση που έχει και νιώθει και θα μπει σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, πιο χαρούμενο και διασκεδαστικό.

Τι συμβουλές θα έδινες στους αναγνώστες του wefit.gr;

Όταν ξεκινούν μία προπόνηση να κάνουν πολύ καλό ζέσταμα για να αποφεύγονται οι τραυματισμοί. Να ρωτούν πάντα τους επαγγελματίες ειδικούς όταν έχουν απορίες και να διαβάζουν τα νέα δεδομένα του fitness, γιατί η γυμναστική είναι επιστήμη. Αλλά επιστήμη για όλους!