Interviews

Γιάννης Παλαιολόγος: «Η στρατηγική και η ευφυΐα μετράνε περισσότερο από τη δύναμη και το ξύλο»

Σπούδασε λογιστική και για ένα χρόνο ασχολούνταν με ισολογισμούς και Ε9. Αποφάσισε να τα αφήσει όλα πίσω και να ακολουθήσει το όνειρό του: να μπει στην αρένα και να αγωνιστεί. Έχει χτυπήσει ένα υπέροχο tattoo στον αριστερό του ώμο που επεκτείνεται ως το μπράτσο. «Συμβολίζει την καλοτυχία, τη δύναμη, την επιτυχία» μου λέει. Αλλά από ό,τι φαίνεται η καλύτερη ασπίδα προστασίας είναι το μυαλό του: «Η στρατηγική και η ευφυΐα μετράνε περισσότερο από τη δύναμη και το ξύλο» λέει χαρακτηριστικά ο Γιάννης Παλαιολόγος, γνωστός ως Pale ή Πάλε. Επανέρχεται στα ελληνικά ρινγκ μετά από ενάμιση χρόνο περίπου, αφού ήταν για 9 μήνες στο Λος Άντζελες. Για όσους δεν τον γνωρίζουν είναι επαγγελματίας αθλητής στο Mixed Martial Arts (ΜΜΑ), το δέκαθλο των πολεμικών τεχνών. Με αφορμή τον αγώνα που θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου στο κλειστό του Taekwondo, σε μία από τις κορυφαίες ελληνικού ενδιαφέροντος μάχες (θα έρθει αντιμέτωπος με τον Αλέξανδρο Δημαρά) μίλησε στη Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για τη στρατηγική, τους στόχους και την αγάπη του ΜΜΑ.

 

Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το ΜΜΑ, πώς ξεκίνησες;

Ασχολούμαι εδώ και 10 χρόνια περίπου, ξεκίνησα με ταυλανδέζικη πυγμαχία (Muay Thai), boxing, Tae Kwon Do. Τα τελευταία πέντε χρόνια ασχολούμαι αποκλειστικά με το ΜΜΑ. Έχω κατακτήσει πρωτάθλημα Ελλάδος στην κατηγορία των 84 κιλών, τώρα αγωνίζομαι στα 76 κιλά.

Ήσουν για εννιά μήνες στο Λος Αντζελες. Τι εμπειρίες αποκόμισες;

Η Αμερική ήταν για μένα πολύ μεγάλη εμπειρία, όχι μόνον σε αγωνιστικό επίπεδο αλλά και ως μια δοκιμή με τον εαυτό μου. Όταν μένεις μόνος σε μία ξένη χώρα καταλαβαίνεις τί πραγματικά αξίζεις και τί πραγματικά είσαι διατεθειμένος να κάνεις για να εκπληρώσεις τον στόχο σου. Μου έκανε παρά πολύ καλό επειδή έπαιζα με πολύ γνωστούς αθλητές του χώρου, πρωταθλητές και μη, και πιστεύω ότι με βοήθησε πολύ στην εξέλιξή μου. Έχεις δει διαφορά στον τρόπο προπόνησης εκεί; Η διαφορά είναι ως επί το πλείστον στην νοοτροπία. Οι αθλητές εκεί είναι όλοι επαγγελματίες και αντιμετωπίζουν το άθλημα επαγγελματικά, όχι ερασιτεχνικά. Είναι η βασική τους δουλειά εξάλλου, δεν είναι η μία δεύτερη απασχόληση όπως συνήθως γίνεται εδώ στην Ελλάδα. Όλη μέρα ασχολούνται με αυτό ενώ υπάρχει και μεγαλύτερος ανταγωνισμός.

Αγωνίζεστε μόνον σε κλουβιά ή και σε ρινγκ;

Το άθλημα γίνεται κατά κύριο λόγο σε κλουβί αλλά κάποιες φορές αγωνιζόμαστε και σε ρινγκ. Δεν αλλάζει κάτι ως προς τους κανόνες αλλά ως προς την έκβαση του αθλήματος όταν αγωνίζεσαι σε κλουβί. Δηλαδή είναι πιο θεαματικό όταν υπάρχει κλουβί, ενώ δεν μπορεί να σταματήσει η ροή του αγώνα επειδή δεν υπάρχουν άκρες, όπως στο ρινγκ ώστε ο διαιτητής να σταματήσει τον αγώνα για να έρθουν στο κέντρο οι αθλητές, οπότε ο αγώνας είναι non stop. Δεν διακόπτεται.

Τι μετράει περισσότερο στο παιχνίδι;

Το ΜΜΑ είναι ένα στρατηγικό άθλημα, γι’ αυτό και αποκαλείται «human chest». Η στρατηγική και η ευφυΐα μετράνε περισσότερο και από τη δύναμη και από το ξύλο.

Υπάρχει κάποιος γεγονός που σε συγκινεί;

Ένα γεγονός που σημάδεψε την καριέρα μου, και στην ουσία την εκτόξευσε, ήταν ένα νοκ άουτ που είχα δώσει πριν δύο χρόνια ακριβώς. Ένιωσα τόσο πολύ τη δύναμη και την ενέργεια του κοινού όταν με αποθέωνε γι’ αυτό που είχα πετύχει και ήταν τόσο δυνατό το συναίσθημα που ήθελα να μπαίνω στο ρινγκ και να δίνω μάχες για τον κόσμο!

Ποια είναι η ψυχολογία ενός αθλητής σαν κι εσένα πριν τον αγώνα;

Στον πρωταθλητισμό ό,τι άθλημα και να κάνει ένας αθλητής πρέπει να έχει μεγάλη εμπιστοσύνη αλλά και πίστη στον εαυτό του. Και να είναι ταπεινός και σοβαρός είτε στη νίκη είτε στην ήττα.

 

Τι περιλαμβάνει η καθημερινή σου προπόνηση;

Μία πρωινή και μια βραδινή όταν είμαι σε προετοιμασία. Διαφορετικά τον υπόλοιπο καιρό προπονούμαι 4 -5 φορές την εβδομάδα. Η προπόνησή μου περιλαμβάνει ασκήσεις με βάρη, τρέξιμο και όλα τα αθλήματα ξεχωριστά όπως το kick box, η πάλη κ.λπ. Στο άθλημα αυτό είμαστε κάτι σαν υπεραθλητές αν σκεφτείς πως, πέρα από την άσκηση μέσα στο ρινγκ, κάνουμε εκτεταμένα βάρη και αερόβια άσκηση, cross fit, κολύμπι, τρέξιμο, για αντοχή, ταχύτητα κ.λπ.

Ποιον έχεις προπονητή εδώ στην Ελλάδα;

Έχω αρκετούς προπονητές επειδή κάνω μείξη αθλημάτων. Στο ΜΜΑ προπονητής μου είναι ο Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, στο όρθιο κομμάτι έχω τους Σφυρίδη και Γιδάκο, στη φυσική κατάσταση τον Βασίλη Σέκο. (Ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον….)

Από διατροφή ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Προσέχω και κάνω υγιεινές επιλογές, τον τελευταίο μήνα πριν τον αγώνα προσέχω πολύ τα γεύματά μου μέχρι γραμμάριο. Για πρωινό τρώω 4 ασπράδια αυγών με ένα χυμό, βρόμη και λίγους ξηρούς καρπούς. Δίνω βάση στην πρωτεΐνη και στους υδατάνθρακες για να υπάρχει πάντα ενέργεια. Οι μύες καταπονούνται οπότε χρειάζονται τα σωστά καύσιμα.

Έχεις τραυματιστεί ποτέ σοβαρά;

Όχι ευτυχώς μόνον μικροτραυματισμούς.

Οι δικοί σου πως αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο ότι μπορεί να τραυματιστείς σοβαρά;

Οι δικοί μου αγχώνονται γι’ αυτό. Η μητέρα μου ήρθε στον πρώτο αγώνα και από τότε δεν ξαναήρθε ποτέ. Κάθε φορά που επιστρέφω σπίτι με ρωτάει «Τι έγινε;» κι όταν της απαντάω «Νίκησα μαμά», τότε λέει «Ωχ! Και το αλλο παιδί πως είναι;» Είναι η κλασική μητέρα που πονάει όλα τα παιδιά. Ο πατέρας μου είναι fun, με υποστηρίζει σε κάθε αγώνα και αγαπάει το άθλημα.

Πιστεύεις ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται στο άθλημα αυτό, υπάρχει κοινό στην Ελλάδα;

Τα τελευταία 2 με 3 χρόνια αυξάνεται ολοένα και πιο πολύ. Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι σου; Να φτάσω όσο πιο ψηλά μπορώ. Κανονίζω να επιστρέψω στις ΗΠΑ σε δύο μήνες περίπου, στο Λος Αντζελες, για να έχω μία δεύτερη ευκαιρία αλλά και να πάρω μέρος σε κάποιους αγώνες που έχω υπογράψει με συμβόλαιο. Και να πετύχω.

Τι θα συμβούλευες σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το άθλημα;

Να έχει ασχοληθεί πρώτα με κάποιο άθλημα όπως π.χ. το Tae Kwon Do και να κατέχει την τεχνική. Από εκεί και πέρα όλα είναι θέμα στρατηγικής.

Τι έχεις να μας πεις για τον αγώνα που θα γίνει στις 19 Φεβρουαρίου;

Η Ελλάδα φιλοξενεί για πρώτη φορά ένα ξένο event το FFC, είναι μεγάλη χαρά για μας τους αθλητές αλλά και για το κοινό, θα έχει απευθείας μετάδοση περίπου σε 40 κανάλια σε όλη την Ευρώπη. Εγώ παίζω μετά από 1,5 χρόνο στο ελληνικό κοινό και είναι για μένα μια μεγάλη ευκαιρία να δέιξω πόσο έχω προοδεύσει στο άθλημά μου. Επίσης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με στηρίζουν εντός και εκτός συνόρων και τις εταιρείες που εκπροσωπώ: ergonutrition, Κoi sushi bar, Passagio cafe, mmateam.gr, fitness week.

 

 

Τι είναι τα mixed martial arts (MMA)

Πρόκειται για ένα μαχητικό άθλημα full contact που επιτρέπει χτυπήματα και λαβές από όρθια θέση ή από το έδαφος. Συμπεριλαμβάνει πολλά μαχητικά αθλήματα και πολεμικές τέχνες όπως πυγμαχία, πάλη, το μάι τάι, βραζιλιάνικο Ζίου Ζίτσου, kick boxing, ταεκβοντό, καράτε, τζούντο κ.ά. Οι ρίζες των σύγχρονων μεικτών πολεμικών τεχνών μπορούν να εντοπιστούν στους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες στο αγώνισμα του Παγκράτιου.

Για τη διοργάνωση: FFC 22 Athens

Το Final Fight Championship (FFC22Athens) μια από τις κορυφαίες διοργανώσεις παγκοσμίως πραγματοποιεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα events του και το πρώτο μάλιστα για το 2016. To FFC συνδιάζει μοναδικά σε μια βραδιά εκρηκτικού show μάχες σε ΜΜΑ και Kick Boxing διαθέτοντας κορυφαία ονόματα παγκοσμίου βεληνεκούς στην κάρτα αγώνων του. Στην Ελλάδα θα γίνει η έναρξη της νέας εποχής του FFC που περιλαμβάνει κάθε μήνα διοργάνωση 12 συνολικά το χρόνο, 6 σε Ευρώπη και 6 σε Αμερική. Το ελληνικό κοινό θα μπορέσει να δει στις 19 Φεβρουαρίου στο Κλειστό του Taekwondo στο Π. Φάληρο τον παγκόσμιο πρωταθλητή του Glory Robin van Roosmalen στην πρώτη μάχη ΜΜΑ της καριέρας του απέναντι στον Έλληνα Αθηνόδωρο Μιχαηλίδη. Για τη light heavyweight ζώνη θα συγκρουστούν στην ποιοτικότερη και δυνατότερη μάχη Kick Boxing των τελευταίων ετών εν Ελλάδι ο Ουκρανός Pavel Zhuravlev με τον Ολλανδό Brian Douwes.

Εάν θέλεις κι εσύ να δεις τους αγώνες από κοντά προμηθεύσου διαδικτυακά τα εισιτήρια στη διεύθυνση viva.gr. Επίσης Eπίσης στο τηλέφωνο 11876 και από τα Public, Seven Spot, Ianos, Media Markt και Reload Stores.