Interviews

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα: Η Ειρήνη Δαμανάκη διδάσκει γιόγκα με συνοδεία κρασιού!

Για μερικούς ανθρώπους το κρασί και η γιόγκα μπορεί να φαίνονται ένας απίθανος συνδυασμός. Σε άλλους ένας υπέροχος τρόπος να χαλαρώσουν και να νιώσουν καλά. Εξάλλου γνωστό είναι ότι ο “οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπων.” Η τάση του να κάνει κάποιος γιόγκα και μετά να πίνει ένα ποτηράκι κρασί εξαπλώνεται σε όλον τον κόσμο, με τα οφέλη να είναι και επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Τώρα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, η Ειρήνη Δαμανάκη, από τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας στη γιόγκα με εμπειρία 20 ετών, ετοιμάζει για τις 16 Φεβρουαρίου το 1ο workoshop yoga & wine και εξηγεί στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr γιατί θα πρέπει να το παρακολουθήσεις!

Πώς αποφάσισες να κάνεις το workoshop yoga & wine;

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με μεγάλη παράδοση στην οινοποιία. Κατάγομαι από την Κρήτη και έχω επαφή από παιδάκι με τα αμπέλια και το κρασί. Ο παππούς και ο μπαμπάς μου έφτιαχναν το δικό μας κρασί, ανάμεσα σε πολλά άλλα. Αγαπώ να μοιράζομαι στιγμές με φίλους και αγαπημένους παρέα με ένα καλό κρασί.
Κάποια στιγμή, μετά από ένα πρόγραμμα yoga όπου οι ασκήσεις με είχαν ενθουσιάσει πραγματικά και ένιωθα πολύ χαρούμενη, έτυχε να περάσει μια φίλη και να πιουμε παρέα ενα ποτήρι κρασί. Αυτό ήταν! Γεννήθηκε το Yoga and Wine κι άρχισα να δουλεύω την ιδέα στο μυαλό μου. Και επειδή δεν είμαι ειδικός στο κρασί απευθύνθηκα στο botilia.gr ώστε μαζί να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του workshop.

Γιατί ο συνδυασμός γιόγκα – κρασί είναι καλή ιδέα;

Η yoga είναι αποδεδειγμένο ότι γυμνάζει, μειώνει το άγχος, ηρεμεί το μυαλό και ανακουφίζει το σώμα από την ένταση, ενώ μέσω της σωστής αναπνοής επιτρέπει στον ασκούμενο να έρθει σε επαφή με το κέντρο της ισορροπίας του, διεγείροντας όλες τις αισθήσεις του.
Σκέψου τώρα, πως ο στόχος μας είναι να νιώσεις ακόμα πιο ανάλαφρος και πιο χαλαρός, οξύνοντας τις αισθήσεις σου στο έπακρο, ώστε να αποκομίσεις το μέγιστο όφελος από την κατανάλωση ενός βιοδυναμικού κρασιού, και όχι μόνο.

Μπορεί να πιει κάποιος κρασί κατά τη διάρκεια της γιόγκα;

Καλή ερώτηση. Λοιπόν όχι. Δεν συνιστώ να καταναλώνουμε αλκοόλ κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος. Όπως επίσης δεν υπάρχει λόγος να πίνουμε κρασί μετά από κάθε μάθημα yoga. Το θέμα είναι να μπορούμε να γυμναζόμαστε, να αυξάνουμε τις ορμόνες της χαράς – για να το πω απλά- έτσι ώστε όταν έχουμε αποφασίσει να πιούμε κάποια μέρα της εβδομάδας μετά το μάθημα, να διαλέγουμε το κατάλληλο κρασί σε ποσότητα τέτοια, ώστε η απόλαυση να φτάνει στο μέγιστο και να μη χάνουμε ούτε τα οφέλη της άσκησης ούτε του κρασιού. 

Πώς εφαρμόζεται το πρόγραμμα;

Το πρόγραμμα δε θα το αποκαλύψω… (γελάει). Λέω να το κρατήσω έκπληξη. Θα το παρακολουθήσουν όσοι έρθουν. Εξάλλου γι’ αυτό έχουμε και περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων. Το έχω διαμορφώσει ειδικά για να απελευθερώνουμε ενδορφίνες μέσα από διατάσεις και πόζες της yoga, να αυξάνεται η ροή του αίματος και φυσικά να βελτιώνεται η διάθεση. Το workshop θα πραγματοποιηθεί στο χώρο του botilia.gr στην Καλλιθέα. 

Ποιοι είναι οι στόχοι ενός τέτοιου workoshop;

Οι στόχοι μου είναι να νιώσουμε πιο χαρούμενοι, πιο αναλαφροι, να “βρεθουμε” μεταξύ μας ανταλλάσοντας ενέργεια, να συνδυάσουμε και να ενώσουμε, όπως ακριβώς μας προτρέπει η yoga, σώμα και πνεύμα. (H ρίζα της λέξης yoga είναι το “yuj”, το οποίο σημαίνει «ενώνω» στα σανσκριτικά. Συνεπώς yoga σημαίνει ένωση του σώματος και του πνεύματος μέσω της άσκησης.)
 Να οξυνουμε τις αισθήσεις μας, να γελάσουμε και φυσικά να γνωριστούμε με τον εαυτό μας και με τους διπλανούς μας. Κι είναι κι άλλα πολλά που θα τα ζήσουμε εκεί.

Πιστεύεις ότι οι Έλληνες θα αγαπήσουν αυτόν το συνδυασμό;

Πιστεύω ότι οι Ελληνες έχουν ήδη αγαπήσει αυτόν το συνδυασμό. Αλλά θα τα πούμε και μετά το workshop έχοντας την άποψη των συμμετεχόντων! Ανυπομονώ!

Ποια είναι τα επόμενά σου σχέδια;

Έχω ήδη στα σκαριά το επόμενο workshop αλλά θα σας κρατήσω σε αγωνία, για λίγο!

Ποια είναι η Ειρήνη Δαμανάκη

Από την παιδική και εφηβική της ηλικία ασχολήθηκε με το στίβο και την ενόργανη γυμναστική.

Πήρε το πρώτο της πτυχίο στα Παιδαγωγικά από το Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μιο Αθηνών και συνέχισε με σεμινάρια και πιστοποιήσεις στο Marketing, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Fitness Training.

Με τη yoga ασχολείται τα τελευταία 20 χρόνια, αρχικά ως ασκούμενη και στη συνέχεια επαγγελματικά.

Το πρώτο βήμα ήταν το πτυχίο των 200hrs της YIN YANG Yoga. Παράλληλα φοίτησε στη BASE TRAINING παίρνοντας ένα ακόμη πτυχίο 60hrs. 
Συνέχισε με το πτυχίο της BUTI YOGA στην Νέα Υόρκη τον Απρίλιο του 2014, όπου πιστοποιήθηκε με το LEVEL 2 BUTI CERTIFICATE, αποτελώντας την πρώτη και μοναδική Instructor σε όλη την Ευρώπη. 
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια πιστοποίησης YOGASING, ένα νέο είδος yoga που απευθύνεται σε τραγουδιστές, ηθοποιούς και performers, καθώς και ένα μεταπτυχιακό στη Διοίκηση επιχειρήσεων στο Εθνικό & Καποδιστριακό παν/μιο Αθηνών.

Τον Απρίλιο του 2015 παρακολούθησε ειδικό σεμινάριο για την PRENATAL YOGA (Yoga κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης) της BIRTHLIGHT UK.

Tον Μάιο του 2016 έλαβε Πιστοποιητικό εξειδίκευσης για την διδασκαλία της Yoga στην τρίτη ηλικία (Senior Yoga)

Έχει συμπληρώσει μέχρι σήμερα περισσότερες από 1400 ώρες εκπαίδευσης, διδάσκει Yoga, Buti Yoga & Yogasing, Kids yoga, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να διδάσκεται Vinyasa, Ashtangha, Dharma Yoga & Handstands.

Είναι φανατική υπέρμαχος της ενέργειας και πιστεύει ότι η yoga μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο στην καθημερινή του ζωή καθώς και στη βαθύτερη κατανόησή της, παρέχοντας την πολυπόθητη ισορροπία που ξεκινάει από τον «πυρήνα» μας (core).

Ακολούθησέ τη στο instagram @irenedamanaki