Interviews

Νίκος Παπαγγελής: Η ελληνική ελπίδα για μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο

Το 2012, στα 13 του, ο Νίκος Παπαγγελής διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, ένα είδος καρκίνου των οστών. Μπήκε άμεσα στο χειρουργείο και ξεκίνησε τις χημειοθεραπείες. Το 2014, στα 15 του χρόνια, το αριστερό του πόδι ακρωτηριάστηκε. Τρία χρόνια μετά ο Νίκος Παπαγγελής απολαμβάνει τις πρώτες του διακρίσεις στον παγκόσμιο αθλητισμό και είναι ο μοναδικός Έλληνας που κάνει ποδήλατο με ένα πόδι.

Είναι μέλος της εθνικής ομάδας Ανδρών ΑμεΑ και από τις μεγάλες ελληνικές ελπίδες για μετάλλιο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2020.

Μίλησε στο wefit.gr για τη μεγάλη του αγάπη: την ποδηλασία και ποια διατροφή του δίνει δύναμη, επιδόσεις και απόδοση.

Ξεκίνησα την ποδηλασία το 2015, αμέσως μετρά τον ακρωτηριασμό του αριστερού μου ποδιού. Από τότε είναι η μεγαλύτερη μου αγάπη και μου δίνει κίνητρο να ξυπνάω κάθε πρωί!

Δεν έχω κάποιον συγκεκριμένο αθλητή που με εμπνέει. Με εμπνέει ο κάθε αθλητής που ξεπερνάει τον εαυτό του και τα όρια του.

Η μεγαλύτερη μου επιτυχία ως τώρα είναι η 3η θέση στο παγκόσμιο κύπελλο ποδηλασίας στην Ολλανδία το 2017.

Αυτό που μου δίνει κίνητρο να πιέζω τον εαυτό μου καθημερινά και να τον φτάνω στα όριά του είναι το όνειρό μου: να φορέσω τη φανέλα του παγκοσμίου πρωταθλητή και να πάρω το χρυσό παραολυμπιακό μετάλλιο.

Για να πετύχω τον στόχο μου χρειάζεται καθημερινή προπόνηση. Προπονούμαι 6 φορές την εβδομάδα στο ποδήλατο με 15-18 ώρες και τρεις φορές στο γυμναστήριο.

Απαραίτητο για να μπορείς να είσαι στο υψηλότερο επίπεδο είναι η σωστή διατροφή, η οποία βοηθάει στην ενέργειά μας και στην αποκατάστασή μας, έτσι ώστε να πιέζουμε τον εαυτό μας σε κάθε προπόνηση.

Η ξεκούραση είναι πολύ σημαντική. Ο δικός μου κανόνας είναι ότι όταν δεν έχω προπόνηση να ξεκουράζω το σώμα μου.

Τι χρειάζεται να έχει ένας ποδηλάτης; Να έχει υπομονή και επιμονή! Είναι ένα άθλημα που χρειάζεται και τα δυο.

Τα μυστικά της διατροφής μου; Πρώτον: Καλή υδατανθράκωση σε μέρες όπου ακολουθεί την επόμενη μέρα σκληρή προπόνηση. Δεύτερον: σε προπονήσεις μεγάλης έντασης και διάρκειας να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες ανά τακτά χρονικά διάστημα για να έχουμε πάντα ενέργεια. Τρίτον: καλή ενυδάτωση, που σημαίνει πολύ νερό τόσο κατά τη διάρκεια όσο και πριν και μετά την προπόνηση.

Στις προπονήσεις μου καταναλώνω προϊόντα Beet it. Νιώθω και μου δίνουν κάτι παραπάνω σε ενέργεια και αντοχή, ώστε να μπορώ να πιέζω τον εαυτό μου και να τον φτάνω στο 101% στις προπονήσεις μου. Και αυτό το παραπάνω 1% είναι που θα με κάνει καλύτερο και δυνατότερο. Πιστεύω ότι κάθε αθλητής, και όχι μόνο, που θέλει να αποδίδει και να βγάζει τον καλύτερο του εαυτό καθημερινά πρέπει να χρησιμοποιεί τα προϊόντα Βeet it.

Οι στόχοι μου για το 2019 είναι να κατακτήσω μετάλλιο στο παγκόσμιο πρωτάθλημα δρόμου στην Ολλανδία καθώς και να βρεθώ στην πρώτη 6αδα σε όλα τα παγκόσμια κύπελλα όπου θα συμμετέχω σε Ιταλία και Βέλγιο.

Ακολούθησέ τον στη σελίδα του στο facebook ή στο instagram: @papangelisnikos