Interviews

Εμμανουήλ Καραλής: «Το επί κοντώ ήταν αγάπη με την πρώτη ματιά»

Όταν το Φεβρουάριο του 2017 ξεπέρασε τα 5,70 μ. έγινε ο δεύτερος Έλληνας όλων των εποχών στο αγώνισμα, ενώ τον Μάρτιο του ίδιου χρόνου έγινε ο νεαρότερος Ευρωπαίος αθλητής που συμμετείχε σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στο αγώνισμα του επί κοντώ και ο μικρότερος ποτέ 'Ελληνας άνδρας, που αγωνίστηκε στην διοργάνωση, στην ιστορία του θεσμού. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στην Κολομβία, που είχε πάρει την τρίτη θέση, το χάλκινο μετάλλιο του το είχε φορέσει ο Σεργκέι Μπούμπκα, το ίνδαλμά του. Πριν λίγους μήνες, στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος κλειστού στίβου στο Μπέρμιγχαμ, ξεσήκωσε όλη την Ελλάδα αφού πανηγύρισε με την καρδιά του τη νίκη του: κατέλαβε την 5η θέση με άλμα 5.80μ., που ήταν και το νέο πανελλήνιο ρεκόρ U20 και κορυφαία ατομική επίδοση.

Ο Εμμανουήλ Καραλής, ή Μανόλο όπως πρώτος τον φώναζε ο προπονητής του, το οποίο και κράτησε, προέρχεται από οικογένεια αθλητική. Η μητέρα του Σάρα ήταν αθλήτρια στο άλμα εις μήκος, ο πατέρας του Χάρης πρωταθλητής στο δέκαθλο και η αδελφή του αθλήτρια στο έπταθλο, ωστόσο πιστεύει ότι «το ταλέντο δεν αρκεί για να φτάσεις ψηλά. Πρέπει να δουλεύεις σκληρά.» 

H δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα και το wefir.gr συνάντησε τον παγκόσμιο επικοντιστή Εμμανουήλ Καραλή στο αθλητικό κέντρο του Αγίου Κοσμά κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης της Redbull και μίλησε μαζί του για το επί κοντώ, τα σχέδιά του και γι’ αυτό που του έλειψε πολύ: μια σχολική εκδρομή!

 

“Το επί κοντώ είναι σα ένα μίνι δέκαθλο, πρέπει να είσαι καλός παντού.” 

Μίλησέ μας για την εμπειρία σου όταν κατέκτησες την πέμπτη θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου στο Μπέρμιγχαμ.

Ήταν απίστευτη. Ένα όνειρο. Πραγματικά πιστεύω ότι ακόμη είναι ένα όνειρο και κάποια στιγμή θα ξυπνήσω και θα συνειδητοποιήσω ότι δεν θα έχει συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Οπότε ζω τη στιγμή, είμαι πάρα πολύ χαρούμενος κι ευτυχισμένος και ελπίζω στο μέλλον να καταφέρουμε να πηγαίνουμε τόσο καλά, αλλά και ακόμη καλύτερα.

Γιατί μιλάς στον πληθυντικό; Λες «καταφέρουμε» κι όχι «καταφέρω»;

Γιατί πίσω από μένα είναι μια ολόκληρη ομάδα, ένα team 9 ατόμων.

Εσύ πίστευες ότι θα κατακτούσες την 5η θέση;

Το είχα ονειρευτεί ότι θα πάω καλά, είχα μπει στο mood ότι έχω κάνει σωστή προετοιμασία, και πήγα εκεί για να κάνω ρεκόρ. Ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος και σίγουρος 100% ότι θα κάνω ρεκόρ. Αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να πηδήξεις ψηλά, ποτέ δεν θα ξεπεράσεις τον πήχη.

“Αν δεν πιστεύεις ότι μπορείς να πηδήξεις ψηλά, ποτέ δεν θα ξεπεράσεις τον πήχη.”

Από πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τον στίβο και γιατί άλμα επί κοντώ κι όχι κάτι άλλο;

Από τα 3 μου ξεκίνησα και έκανα πολλά αθλήματα, κολυμβητήριο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ, τάε κβο ντο μέχρι τα 12. Μετά τα 12 πήγα στον στίβο. Το 2012 ξεκίνησα το άλμα επί κοντώ. Ο πατέρας μου έκανε δέκαθλο και ήθελε να με κάνει και μένα δεκαθλητή. Και έτσι με ξεκίνησε από το επί κοντώ επειδή ήταν πιο δύσκολο άθλημα του δεκάθλου. Για μένα όμως το επί κοντώ ήταν αγάπη με την πρώτη ματιά. Και το λάτρεψα και έμεινα σε αυτό.

Τί δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας αθλητής;

Καταρχήν κάνει πολλές θυσίες, δεν πηγαίνει εκδρομές, δεν βγαίνει έξω, δεν ξενυχτάει…

Το βλέπεις ως θυσίες;

Προσωπικά δεν το βλέπω ως θυσίες, το βλέπω ως επιλογή. Είμαι διατεθειμένος να θυσιάσω τα πάντα για το άθλημα που αγαπάω.

Τί σου έχει λείψει περισσότερο;

Νομίζω πως αυτό που με έχει πικράνει περισσότερο είναι η σχολική εκδρομή που ποτέ δεν πήγα, η πενταήμερη, όπως κάθε μαθητής. Και μου λείπουν και τα burger, γιατί είναι το αγαπημένο μου φαγητό. Αλλά έχω κερδίσει πολύ περισσότερα.

Η διατροφή σου;

Είναι αυστηρή. Πρωτείνες, λίγους υδατάνθρακες, σαλάτες, πολύ νερό.

“Έχω ένα team 9 ατόμων γύρω μου. Μόνον όταν κάνω το άλμα είναι η μοναδική στιγμή που είμαι μόνος μου.”

Η προπόνησή σου τι περιλαμβάνει;

Δεν κάνω μόνον επί κοντώ. Κάνω και ενόργανη, κάνω και ενδυνάμωση. Το επί κοντώ είναι σα ένα μίνι δέκαθλο, πρέπει να είσαι καλός παντού: εκρηκτικότητα, δύναμη, επιτάχυνση, αλτικότητα, ευλυγισία, συγκέντρωση. Κάθε φορά που πιάνεις το κοντάρι ώστε να καταφέρεις να πιάσεις τον πήχη τα χρειάζεσαι όλα αυτά. Προπονούμαι 6 ώρες την ημέρα. Και Σάββατο και Κυριακή έχω προπόνηση. Κυριακή συνήθως κάνω τρέξιμο για μισή ώρα, περίπου πέντε χιλιόμετρα. 

Τι σου έχει μάθει το επί κοντώ;

Ο πρωταθλητισμός σε μαθαίνει να αψηφάς τα εμπόδια και να κάνεις τα πάντα για να κατακτήσεις το στόχο σου. Να έχεις υπομονή και επιμονή. 

Πώς τα πας με το πανεπιστήμιο;

Πηγαίνω στη Σχολή (ΤΕΕΦΑ) όταν είμαι στην Ελλάδα και έχω ρεπό, συνήθως πηγαίνω τις Πέμπτες. Έχουν έρθει υποτροφίες από πολλά πανεπιστήμια της Αμερικής, αλλά δεν υπάρχουν οι προπονητές που έχουμε στην Ευρώπη για το άλμα επί κοντώ. 

Τι θα συμβούλευες στα νέα παιδιά; Να ξεκινήσουν επί κοντώ ή όχι;

Θα συμβούλευα σε όλους, ανεξάρτητα από το άθλημα, να κάνουν αυτό που αγαπάνε και να χαίρονται το «εδώ και τώρα».

Η σχέση σου με τον προπονητή;

Τον βλέπω περισσότερες ώρες από τον πατέρα μου, τους γονείς μου, την ημέρα, είμαστε πολύ δεμένοι, είναι μια σχέση οικογενειακή. Ο Βασίλης Μεγαλοοικονόμου που με ανέλαβε στο ξεκίνημα είχε μέντορά του τον Βιτάλι Πετρόφ, τον προπονητή του Μπούμπκα. Ο ρόλος του προπονητή είναι πολύ σημαντικός αλλά όχι μόνον του προπονητή. Και του φυσικοθεραπευτή, του διαιτολόγου, του ποδολόγου, του αθλητικού ψυχολόγου. Έχω ένα team 9 ατόμων γύρω μου. Μόνον όταν κάνω το άλμα είναι η μοναδική στιγμή που είμαι μόνος μου.

Ποιο όνειρο θα ήθελες να πραγματοποιηθεί;

Θα ήθελα να κάνω αυτό που κάνω τώρα για πολύ πολύ καιρό. Δεν ζητάω πολλά. Ούτε μετάλλια, ούτε παγκόσμια ρεκόρ. Βασικός μου στόχος είναι να χαίρομαι τον αγώνα. Να περνάω καλά και όχι να κάνω ρεκόρ. Η αγάπη μου για το άθλημα με κάνει καλύτερο και γι΄αυτό θέλω να κάνω επί κοντώ για πολλά χρόνια. Επειδή το αγαπώ.

Το επόμενό σου μετάλλιο σε ποιους θα το χάριζες;

Σε όσους χάρηκαν την κατάκτηση αυτού του μεταλλίου.

 

Για να καταλάβεις το άλμα που έκανε ο Μανόλο! Ένα κατατοπιστικό infographic της RedBull!

 

 

Ποιος είναι ο Εμμανουήλ Καραλής

Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 1999, στην Αθήνα. Του αρέσει η ραπ μουσική και παίζει κιθάρα. Όνειρο του είναι να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Διακρίσεις

2018

  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: Ατομικό ρεκόρ (5,80μ.) 5ος στον κόσμο Μπέρμιγχαμ, Ηνωμένο Βασίλειο
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου: 1ος (5,78μ.) (Παγκόσμιο Ρεκόρ Εφήβων)
  • Αθήνα, Ελλάδα
  • Meeting Ostrava: 1ος (5,62μ.) (ρεκόρ διοργάνωσης) Οστράβα, Τσεχία
  • Jablonec Indoor Gala 1ος (5,65μ.), Γιάμπλονετς, Τσεχία

2017

  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κλειστού στίβου: 2ος (5,70μ.) Πειραιάς, Ελλάδα

2016

  • IAAF World U20 Championships: 4ος (5,40μ.) Μπίντγκοστς, Πολωνία
  • European Athletics Youth Championships: Χρυσό Μετάλλιο (5,45μ.) Τιφλίδα, Γεωργία
  • Jablonec Indoor Gala: Παγκόσμιο Ρεκόρ Παίδων (5,54μ.) Γιάμπλονετς, Τσεχία
  • Βαλκανικό Πρωτάθλημα Κλειστού Α/Γ: Ασημένιο μετάλλιο Κωνσταντινούπολη, Τουρκία 
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παγκόσμιο: Ρεκόρ Παίδων (5,53μ.) Αθήνα, Ελλάδα 

2015

  • Meeting “Χανιά 2015” Πανελλήνιο: ρεκόρ Παίδων (5,25μ.) Κρήτη, Ελλάδα
  • Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων: Χάλκινο μετάλλιο (5,20μ.) Κάλι, Κολομβία

Το wefit.gr φόρεσε το βραχιόλι που σκέφτηκε ο Μανόλο: Fly Manolo Fly.

 

Φωτογραφίες: Νάσος Καλλίτσης

Infographic: www.redbull.com