Interviews

Ελένη Πρέκα: Η ενεργειακή θεραπεύτρια, δασκάλα τάντρα και γιόγκα έχει ΤΟ σώμα και είναι 50 ετών!

Γνώριζα τ΄όνομά της από τη hot yoga χωρίς ποτέ να την έχω συναντήσει. Κατάφερα να τη γνωρίσω σε μια φανταστική εκδήλωση που έγινε στο Polis Hammam, όπου ήταν εμψυχώτρια σε μια αναπαράσταση της τελετής tezmacal που γίνεται ακόμη και σε κάποιες φυλές Ινδιάνων (μέσα σε ζέστη που δημιουργείται από υδρατμούς ρίχνοντας νερό σε ηφαιστειακές πέτρες, σε σκοτάδι και με τη συνοδεία τυμπάνου, καθάριζαν οι Ινδιάνοι το σώμα και την ψυχή τους παραδοσιακά μετά από μάχες), με τη συνοδεία κρουστών και τυμπάνου από τον Παναγιώτη Μεταλληνό (από το συγκρότημα Υπόγεια Ρεύματα) και κλαρίνου και μπάσου από τη Mina Tsamou.

Η ενέργειά της, η θετική της διάθεση, όλο της το σώμα στο πως κινούνταν μες στο χώρο φανέρωνε ένα και μόνο πράγμα: ότι ευχαριστιέται στο έπακρο αυτό που κάνει. Παθιάζεται, ενθουσιάζεται κι εκφράζεται με αυθορμητισμό, έχοντας την επίγνωση του εσωτερικού της εαυτού και κατέχοντας μια βαθιά γνώση για το σύμπαν και της σύνδεσής της με αυτό. Αυτό είναι που την κάνει αγαπητή και αληθινή, από την πρώτη κιόλας στιγμή που τη γνωρίζεις νιώθεις ότι μπορείς να την εμπιστευτείς. Η Ελένη Πρέκα δεν είναι μόνον ενεργειακή θεραπεύτρια, δασκάλα τάντρα και γιόγκα των σταρς αλλά πρωτίστως ένας άνθρωπος αστείρευτος σε εμπειρίες, ένα κοσμικό στολίδι στη γη που έχει καταφέρει να ζήσει μέχρι τώρα περισσότερες και από 3 ζωές.

Η Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr μίλησαν μαζί της για τις εναλλακτικές μεθόδους άσκησης, τη vegan διατροφή, τη θεραπεία της ψυχής και το σύμπαν.

 

  

Είσαι όντως 50; Η άσκηση, η διατροφή ή η ενέργεια πιστεύεις ότι διατηρεί το σώμα σου τόσο ακμαίο που θα το ζήλευαν και 20αρες;

Ναι, για την ακρίβεια είμαι 51. Ευχαριστώ για τη φιλοφρόνηση που υπάρχει στην ερώτηση, η οποία δίνει και απάντηση συγχρόνως σε αυτό που πιστεύω ότι οφείλεται η ακμαιότητα του σώματός μου. Στον συνδυασμό κατά αυτήν τη σειρά, ενέργειας, διατροφής, άσκησης. Όταν κατακλυζόμαστε από καλή διάθεση και κατ’ επέκταση από καλή ενέργεια, είναι το πρώτο που λαμβάνουν οι γύρω μας, κι ας έχουμε ατέλειες στη φυσική μας εμφάνιση. Άλλωστε πώς να χτίσεις ένα καλό σώμα όταν εσωτερικά η ψυχή πάσχει; Αντιδρά ο ίδιος ο οργανισμός στην αλλαγή και στη βελτίωση. Εκτός αν κτίσεις προσωρινά ένα “ψεύτικο” σώμα βασισμένο σε πολύ γρήγορη δίαιτα (αφυδατωμένο) ή σε φάρμακα που σου προσφέρουν μια προσωρινή καλή εικόνα αλλά σε γερνούν και σε αρρωσταίνουν εσωτερικά κι εξωτερικά.

Τι διατροφή ακολουθείς και γιατί;

Είμαι vegan, πρωτίστως για λόγους φιλοσοφίας και μετά υγείας. Δεν θέλω να βασίζω τη διατροφή μου στη δυστυχία άλλων έμψυχων όντων αλλά σίγουρα και αυτό βελτιώνει την υγεία μου και μου προσδίδει μια φρεσκάδα και φυσική νεανικότητα, γιατί δεν βαραίνει το σώμα μου με τοξικές τροφές.

Ασκείσαι καθημερινά;

Δεν ασκούμαι καθημερινά. Ασκούμαι περίπου δύο φορές την εβδομάδα, αλλά υπάρχουν περίοδοι που ασκούμαι περισσότερο ή λιγότερο. Αν εξαιρέσουμε την περίοδο που διδάσκω γιόγκα, οπότε ασκούμαι περισσότερο, ούτως ή άλλως. Σε άλλη περίπτωση, ακολουθώ τη διάθεσή μου. Δεν πιστεύω στα αποτελέσματα στο σώμα που έρχονται με πίεση. Όσο περισσότερο πιέσεις τον εαυτό σου, άλλη τόση είναι η αντίδραση και η άρνηση της άσκησης μετά. Οπότε πηγαίνω με τη ροή και επιλέγω την άσκηση που μου αρέσει. Κι αυτή είναι και η θεωρία μου. Η καλύτερη άσκηση για τον καθένα, είναι αυτή που αγαπάει!

Είσαι ενεργειακή θεραπεύτρια, δασκάλα τάντα και γιόγκα. Ο όρος «κοσμική» γυμνάστρια πιστεύεις ότι σου ανήκει;

Τί ωραίος τίτλος! Θα προτιμούσα “κοσμική” θεραπεύτρια. Και η άσκηση της γιόγκα είναι ολιστική, οπότε λειτουργεί θεραπευτικά με όμορφες συνέπειες στη σμίλευση του σώματος. Όσον αφορά την τάντρα, σαμανισμό και πυθαγόρεια αριθμολογία που ασχολούμαι αρκετά τελευταία, είναι καθαρά θεραπευτικά σε επίπεδο ψυχής με θεραπευτικές ιδιότητες στο άγχος, στη θλίψη, στο “κενό”. Σε κάθε μαθητή ή μαθήτριά μου μέσω αυτής της γνώσης και των εργαλείων, βρίσκω την πηγή των αρνητικών συναισθημάτων και μετά ξεκινάει στην πραγματικότητα η αυτοθεραπεία. Με μαγεύει όταν βλέπω τις αλλαγές στους γύρω μου και πολύ γρήγορα!

Πώς μπορεί να ενωθεί κανείς με το σύμπαν; Τι θα πρέπει να κάνει ή να μην κάνει;

Να ενωθεί με το σύμπαν, την πηγή, το όλον! Πρώτα πρέπει να συνδεθεί με τον εαυτό του. Ο τρόπος που επιλέγει ο καθένας είναι αυτός που του αρέσει και στην πραγματικότητα αυτός που χρειάζεται. Είτε μέσω π.χ. ενός αυστηρού μονοπατιού της γιόγκα, είτε με την ισχυρή του πίστη στη θρησκεία του, είτε με την ελευθερία της τάντρα, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι το ίδιο αλλά μέσω άλλης οδού. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως, πρέπει ο άνθρωπος να αγαπάει πρωτίστως τον εαυτό του και μετά να αγαπά και να σέβεται κάθε ον γύρω του και τη γη που τον φιλοξενεί. Μέσω της αγάπης γίνεται μόνο η σύνδεση!

 

 

Έκανες σπουδές σαμανισμού και τάντρα στο Εκουαδόρ και έζησες για μεγάλο χρονικό διάστημε σε χωριά γηγενών στον Αμαζόνιο. Τι σπουδαίο μάθημα έφερες πίσω στην Ελλάδα; Τι μάθημα πήρες εσύ για τον εαυτό σου;

Στο Εκουαδόρ πήγα σε μια σχολή σε υψόμετρο 3.000 μέτρων, μακριά από τον πολιτισμό και σε απόλυτη σύνδεση με τη φύση γιατί μόνο έτσι μπορείς να βιώσεις τον σαμανισμό, δεν σπουδάζεται αλλά βιώνεται με συνεχείς θεραπείες, διαλογισμούς και σαμανικές τεχνικές. Μαζί έκανα σπουδή στην τάντρα, σε φιλοσοφικό κυρίως επίπεδο, και πήρα και άλλο ένα πτυχίο στη γιόγκα, στην τάντρα γιόγκα αυτή τη φορά. Μετά ακολούθησε ένα μαγικό ταξίδι στον Αμαζόνιο όπου βρέθηκα φιλοξενούμενη σε μια φυλή που ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, αυτόνομη μέσα στη ζούγκλα, δίπλα στον Αμαζόνιο, στα σύνορα Εκουαδόρ – Κολομβίας. Ταξίδι – κάθαρση και όχι λόγω της ayahuasca μόνο, του γνωστού παραισθησιογόνου που σου ανοίγει το “τρίτο” μάτι, αλλά λόγω της ζωής μου μαζί τους εκεί ως μονάδα τους και ως συνέχεια της σπουδής και αυτής της λίγης γνώσης που είχα πάρει ήδη, τον προγούμενο ενάμιση μήνα. Αυτό που έμαθα για τον εαυτό μου, είναι να τον αγαπάω περισσότερο. Ξέρω ότι ακούγεται απλό, αλλά δεν είναι!

Μεταξύ άλλων είσαι και ο άνθρωπος που γνώρισες τη hot yoga στην Ελλάδα. Δοκιμάζεις trends από το χώρο του fitness, συνεχώς. Τι άλλο θα ήθελες να ανακαλύψεις ή να φέρεις στην Ελλάδα;

Έφερα την hot yoga γιατί την πίστεψα και την πιστεύω ακόμη. Δεν είναι μόδα, είναι στην Αμερική πάνω από τριάντα χρόνια. Τώρα που ξαναγύρισα από τα ταξίδια μου για να ειδικευτώ κυρίως στην τάντρα και το τάντρα σεξ, έκανα κι ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο hot yoga για δασκάλους στην Κύπρο. Δεν έχω κάτι άλλο στην σκέψη μου τώρα να φέρω. Με έχει απορροφήσει αυτό που κάνω ήδη. Αλλά στο επόμενο ταξίδι, ποτέ δεν ξέρεις…!

Τι κάνεις και πώς διδάσκεις το ταντρικό σεξ;

Ασχολούμαι και το αγαπάω, επειδή εμπεριέχει πνευματικότητα και σύνδεση με τον σύντροφο που το μοιράζεσαι, αλλά και γιατί προσφέρει χαρά, ευδαιμονία. Το διδάσκω σε θεωρητικό επίπεδο αλλά πιστεύω πως το κάνω μ’ έναν τρόπο που είναι κατανοητός. Κυρίως διδάσκω γυναίκες, πώς να ξυπνήσουν τη θηλυκότητα, τον ερωτισμό, την σεξουαλικότητά τους, και τεχνικές ταντρικού μασάζ και σεξ.

Έχεις κάνει μαθήματα σε πλήθος διασήμων – από τη Ρούλα Κορομηλά μέχρι τη Demi Moore. Πες μας για την εμπειρία σου.

Έχω κάνει μαθήματα σε αρκετούς ανθρώπους που είναι γνωστοί στον χώρο της showbiz, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Ας σου απαντήσω για τις δύο κυρίες. Η Demi Moore μου έκανε εντύπωση για τον σεβασμό που έδειξε στο πρόσωπό μου ως δασκάλα, πόσο υπάκουη και ταπεινή ήταν. Η Ρούλα Κορομηλά θα έλεγα ότι είναι από τις σπάνιες αυτές περιπτώσεις που ακολουθεί κι εκείνη ένα πρόγραμμα που θα της υποδείξεις, αρκεί να την πείσεις γι’ αυτό. Έχει επίσης μια έμφυτη ευαισθησία και πνευματικότητα.

 

 

 

Πόσο δεκτικοί είναι οι Έλληνες στο καινούριο και το εναλλακτικό;

Δεν ξέρω να σου απαντήσω γενικά. Αυτοί που γνωρίζω εγώ είναι ότι διψούν για το νέο και εναλλακτικό, για έναν τρόπο άσκησης ολιστικό, και γι’ αυτό οδηγούνται σε μένα. Όταν άνοιξα το πρώτο στούντιο hot yoga, περίμενα αρχικά να το στηρίξουν οι φίλοι και γνωστοί μου. Πολύ γρήγορα συνειδητοποίησα ότι το στούντιο γέμισε με ανθρώπους που δεν τους ήξερα και όχι από φίλους που είχα υποθέσει. Τώρα στην τάντρα οι μαθητές μου δεν είναι ταυτόσημοι με τη hot yoga, κι όχι γιατί δεν με αγαπούν ως δασκάλα οι μαθητές μου από εκεί, αφού μου ζητούν να τους διδάξω γιόγκα ή hot yoga, αλλά γιατί τελικά ο καθένας έχει το δικό του μονοπάτι και προτιμήσεις. Οπότε θα έλεγα υπάρχουν άνθρωποι που τολμούν το νέο, άλλοι που αρέσκονται στο παλιό και σίγουρο, υπάρχουν μαθητές για όλα και όλους, και ό,τι βλέπουμε πως συντηρείται σημαίνει ότι έχει ζήτηση. Αλλά γενικά υπάρχει μια τάση σε πιο ολιστικούς τρόπους άσκησης γιατί όλο και πιο πολλοί άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι όσο πάσχει η ψυχή, το σώμα δεν ακολουθεί, ούτε αλλάζει και μεταμορφώνεται όπως ονειρεύονται.

Τι σε κάνει να ξυπνάς κάθε μέρα;

Το φως! Και κάθε μέρα το συνειδητοποιώ πιο έντονα, όσα κι αν συμβαίνουν μέσα μου και γύρω μου, που έχω ευθύνη για τα περισσότερα από αυτά, ακόμη κι αν δεν φαίνεται με την πρώτη ματιά, όσο σκοτεινά, σκληρά κι αν είναι κάποιες φορές, τελικά το φως με οδηγεί, και είναι και η προστασία μου.

Νιώθεις ευγνώμων για κάτι, ποιο είναι αυτό;

Νιώθω ευγνώμων που γεννήθηκα σε έναν τόσο όμορφο τόπο, που έχει φως και ήλιο συχνά, που η θάλασσα, σχεδόν όπου και αν μένεις, είναι κοντά σου. Κι έχει μεγάλη δύναμη η φύση να είναι υπέρ σου. Επίσης, ευγνωμοσύνη που ανακάλυψα έγκαιρα ότι η ευτυχία βασίζεται στην ολιγάρκεια. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ελάχιστα και νιώθουν χαρά κι ευγνωμοσύνη γι’ αυτά, και άλλοι που έχουν πολλά, και νιώθουν ανικανοποίητοι και δυστυχείς. Οι περισσότεροι έχουμε λάθος αντίληψη για το τί είναι ευτυχία και πώς να την προσεγγίσουμε.

Ποια είναι για σένα η απόλυτη ευτυχία;

Απόλυτη ευτυχία δεν υπάρχει. Είμαστε ψυχές σε εξέλιξη, οπότε περνούμε δοκιμασίες συνέχεια και όσο δεν παίρνουμε τα μαθήματά μας, ταλαιπωρούμαστε συνεχώς και πολλές φορές με τα ίδια. Θα έλεγα όμως ότι πηγή ευτυχίας είναι η αγάπη, η σύνδεσή μας με τη φύση, η καλή πρόθεση και οι θετικές σκέψεις.

 

 

Τι είναι αυτό που σε συγκινεί πάντα, όσα χρόνια κι αν περάσουν; 

Με συγκινεί πάντα η απλότητα σε όλες της τις εκφάνσεις. Η απλότητα στην συμπεριφορά, στην εμφάνιση, το όλον της απλότητας. Αναλογιστείτε αν επιτηδευμένες συμπεριφορές, φτιασιδωμένοι άνθρωποι, εξεζητημένες εμφανίσεις, χώροι, αντέχουν στον χρόνο; Όχι, κουράζουν. Η απλότητα είναι η μόνη που αντέχει στον χρόνο και διατηρεί αναλλοίωτη την ομορφιά της.

Είσαι samanic healer. Τι ακριβώς είναι αυτό;

Είναι μια ιδιότητα που την είχε κι η γιαγιά μου. Ο σαμανισμός είναι ενα φιλοσοφικό σύστημα, ένας τρόπος ζωής όπου ο άνθρωπος έχει σύνδεση με τη φύση γύρω του και μέσα του και γιατρεύεται μέσα από αυτήν. Πρωτίστως γιατρεύει την ψυχή του. Η αλήθεια είναι ότι θεραπευτής δεν γίνεσαι με τις γνώσεις που παίρνεις από κάποια σχολή και γι’ αυτό γίνεται μεγάλη κακοποίηση του όρου. Μέσω πάντως κάποιων τεχνικών και ενεργειακών καθαρισμών ως σαμάνος, μπορείς να απελευθερώσεις κάποιον από αρνητικές, βαριές ενέργειες και να του μάθεις να κάνει ασπίδες προστασίας. Μόνος του κάποιος μπορεί να θεραπευτεί, μόνο αν το θέλει εκείνος! Ο θεραπευτής του δείχνει τον δρόμο!

Τι ετοιμάζεις στο Polis hammam και πότε;

Το Polis Hammam πραγματικά είναι ένα στολίδι στην Αθήνα. Είναι τόπος εξαγνισμού σώματος και ψυχής. Την Κυριακή 23 Απριλίου διοργανώνουμε ένα vegan workshop με το Νίκο Γαιτάνο, greenchef, όπου μας μαθαίνει πώς να μαγειρεύουμε χωρίς τη χρήση ζωικών προιόντων. Αφού μας δείξει τεχνικές, και δημιουργήσει τέσσερα εξωτικά, κυρίως ινδικά πιάτα μπροστά μας, θα ακολουθήσει δείπνο με μπουφέ στο υπέροχο lounge όπου κάποιος θα είναι με την κανονική του ενδυμασία, ή οι πιο τολμηροί θα το απολαύσουν μες στη ζέστη του χαμάμ, με μαγιό ή μπουρνούζι.

Το αγαπημένο σου μότο;

“Απ' όλες τις νίκες, πρώτη και άριστη είναι να νικά κανείς τον εαυτό του.” Πλάτων. Και σε σχέση με αυτό που κάνω: “Είναι αδύνατο να ξέρει την Ιατρική, αυτός που δεν ξέρει ακριβώς τί είναι ο άνθρωπος.” Ιπποκράτης. Όλες οι απαντήσεις στην αρχαία ελληνική σοφία!