Interviews

Αντώνης Σταμάτογλου: «Γιατί αποφάσισα να συμμετάσχω στον Spartan Race στα 50 μου»

Το Spartan Race ξεκίνησε από την Αμερική και διεξάγεται κάθε χρόνο σε διάφορες χώρες του κόσμου με πολυάριθμες συμμετοχές. Είναι αγώνισμα που περιλαμβάνει τρέξιμο, στίβο μάχης, εμπόδια και πολλά ακόμα στάδια δυσκολίας. Βγαλμένο από την ιστορία της Σπάρτης, έχει πάρει και το όνομά της, δίνει έμφαση στη γυμναστική των Αρχαίων Σπαρτιατών. Το Spartan Race δεν είναι απλά ένας αγώνας. Είναι μια κοινότητα ανθρώπων με κοινό χαρακτηριστικό την αγάπη τους για το fitness και την ένταξή του στον τρόπο ζωής τους. Πρόκειται για αγώνες μετ’ εμποδίων στην κατηγορία Open. Απευθύνεται σε όλα τα επίπεδα αθλητών αλλά και τις κατηγορίες Age Group και Elite, που απευθύνονται σε άτομα που θέλουν να ανταγωνιστούν τους κορυφαίους από όλο τον κόσμο. Το Spartan Race είναι ο πρώτος αγώνας του είδους του που προσφέρει ατομική χρονομέτρηση, παγκόσμια κατάταξη ενώ δίνει τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες αθλητές να δοκιμάσουν τους εαυτούς τους σε διαφορετικούς αγώνες σε όλο τον κόσμο. Οι αθλητές του Spartan Race πιστεύουν ότι η σκληρή γυμναστική ενδυναμώνει σώμα και πνεύμα και βελτιώνει ολόκληρη τη ζωή τους.

 

 

Στο Spartan Race πηδάς πάνω από αναμμένες φωτιές!

 

Ο Αντώνης Σταμάτογλου, ομογενής από την Γερμανία, μίλησε στη δημοσιογράφο Φίλια Μητρομάρα και το wefit.gr για τη συμμετοχή του, στην πιο κορυφαία διοργάνωση αγώνων μετ’ εμποδίων, που έγινε στο Μόναχο πριν λίγες μέρες. Στα 50 του χρόνια απέδειξε ότι το να συνεχίζεις να γυμνάζεσαι είναι ένας σπουδαίος τρόπος να διατηρήσεις σώμα και πνεύμα ακμαίο. Το πιο σπουδαίο: ότι στα 50 μπορείς να παραμένεις ασυμβίβαστος, να μη μένεις στάσιμος, να εξελίσσεσαι διαρκώς και να αγωνίζεσαι σε αντίξοες συνθήκες, δοκιμάζοντας κάθε φορά τα όριά σου. Το μονοπάτι προς τη δόξα του Spartan Race είναι γεμάτο γρατζουνιές, ιδρώτα, λάσπη και επιτεύγματα, με τον θρύλο της Σπάρτης και των Σπαρτιατών να παραμένει ζωντανός, μετά από 2.500 χρόνια. Εσύ είσαι έτοιμος για έναν τέτοιο αγώνα;

 

Η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι σημαντικό κομμάτι του αγώνα.

 

«Το Spartan Race είναι ο πιο απαιτητικός αγώνας εμποδίων στον κόσμο. Είναι ένας αγώνας βασισμένος στη φιλοσοφία των προγόνων μας και περιλαμβάνει την αγωνιστικότητα, την αυταπάρνηση, την υπέρβαση ορίων, την αποφασιστικότητα, την αλληλεγγύη και πολλά άλλα. Ένα είναι σίγουρο: ο κάθενας που συμμετέχει σε έναν τέτοιο αγώνα τα νιώθει όλα αυτά κατά τη διάρκεια του αγώνα.»

«Με τον αθλητισμό ασχολιόμουν όπως οι περισσότεροι από εμάς, και ομαδικά αλλά και σε ατομικό επίπεδο. Δεν έτρεχα όμως. Όταν, μετά τον στρατό, μετανάστευσα στη Γερμανία η οικογένεια, η δουλειά, τα παιδιά, σταδιακά με απομάκρυναν από τον αθλητισμό και την άσκηση. Έτσι, άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα. Ήμουν υπέρβαρος, δεν είχα ενέργεια ούτε διάθεση κ.λπ. Με αφορμή όλα αυτά ξαναμπήκα στο… στίβο πριν από 15 χρόνια περίπου, πρώτα με ποδήλατο, μετά τρέξιμο στα 10χμ, έπειτα ημιμαραθώνιους, και το 2010 έκανα τον πρώτο μου μαραθώνιο στην Αθήνα. Ακολούθησαν ακόμα διάφοροι άλλοι αγώνες αντοχής (τρίαθλα, ποδηλατοδρομίες κ.λπ.). Αμέτρητα χιλιόμετρα με σκοπό να διατηρήσω καλή φυσική κατάσταση και υγεία.»

 

Τα μετάλλια του αγώνα. Πάνω γράφουν την ελληνική λέξη: Διαπράττω, που στα αρχαία ελληνικά σημαίνει «κατορθώνω κάτι»

 

«Στο Spartan Race έτρεξα τον μικρότερο αγώνα sprint, περίπου 6 χλμ όπου περιελάμβανε 21 εμπόδια με σκαλοπάτια, κολύμπι σε λίμνη, αναβάσεις, έρπην κλπ.»

«Όταν έμαθα για αυτή τη διοργάνωση, μέσω του γκρουπ αντοχής της εταιρίας όπου εργάζομαι, δήλωσα αμέσως συμμετοχή. Πρώτον ως μικρό φόρο τιμής προς τους Σπαρτιάτες προγόνους μας, και δεύτερον επειδή αυτός ο συνδυασμός της αγωνιστικότητας και της ποικιλίας των ασκήσεων του αγώνα με συναρπάζει. Ήθελα να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό από το «μόνο» τρέξιμο.» 

«Είμαι πολύ υπερήφανος που συμμετείχα και που κατάφερα και τερμάτισα.» 

«Τι κάνει αυτόν τον αγώνα δύσκολο; Το ότι δεν είναι προβλέψιμος. Αλλιώς τρέχουμε με στεγνά πόδια και παπούτσια, και αλλιώς με ένα κιλό λάσπη για παράδειγμα. Τα σχοινιά σού καίνε τα χέρια, το παγωμένο νερό σού μουδιάζει τα πόδια, οι διαδρομές δεν έχουν περπατηθεί κ.λπ. Επίσης, χρειάζεται καθαρό μυαλό (υπάρχουν και δυο σημεία που δοκιμάζεται η μνήμη). Και εκτός από μερικά «στάνταρ» εμπόδια, κανείς αθλητής δεν ξέρει τι τον περιμένει, μέχρι να συναντήσει ο ίδιος τα εμπόδια μέσα στον αγώνα.» 

 

 

«Οι συναθλητές μου την ημέρα του αγώνα ήταν μέσα στο πνεύμα, το ελληνικό. Νιώθαμε περήφανοι όταν ξεκινούσε ο αγώνας και όλοι φώναζαν «wir sind spartaner (είμαστε Σπαρτιάτες)». Οι συναθλητές/τριες από την εταιρία μου (συνολικά 18 άτομα) ήταν όλοι Γερμανοί και μου έλεγαν ότι, εφόσον υπάρχει και ελληνικό αίμα στην ομάδα, δεν υπάρχει φόβος.»

«Αυτό που βρήκα συναρπαστικό στον αγώνα αυτόν είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν συναθλητές-συμπολεμιστές-συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές. Ο ένας βοηθούσε τον άλλον στα εμπόδια, ανεξάρτητα από το φύλο, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Σε μια δοκιμασία, στην οποία έπρεπε να κουβαλήσουμε μια αλυσίδα 40 κιλών περίπου με 800 σκαλοπάτια ανεβοκατέβασμα, δυο άτομα, που είχαν ολοκληρώσει τη δοκιμασία τους, με βοήθησαν να ανέβω τα τελευταία 100 σκαλοπάτια σηκώνοντας την αλυσίδα για μένα. Όπως κι εγώ, σε  άλλα εμπόδια τραβούσα, έσπρωχνα, έκανα “τιμωρίες” άλλων, και άλλοι για μένα (π.χ. η τιμωρία των 30 burpees ήταν για όποιο εμπόδιο δεν κατάφερνες να περασεις). Αυτό γινόταν από όλους για όλους (εκτός των elite αθλητών που έτρεχαν περισσότερο για το έπαθλο και λιγότερο για τη διασκέδαση). Κανείς «Σπαρτιάτης αγωνιστής» δεν άφηνε πίσω «Σπαρτιάτη αγωνιστή». Ήταν συγκλονιστικό!»

 

 

«O Spartan Race έχει 3 διαδρομές: Sprint, Super, Beast. Κάτι σαν αγώνες των 10 xλμ, ημιμαραθώνιο και μαραθώνιο. Στην περιοχή που κατοικώ (Σ.Σ. Μόναχο) οι αγώνες διεξάγονται σε Γερμανία, Αυστρία, Ελβετία. Σε κάθε τερματισμό αποκτάς το μετάλλιο του αγώνα και το 1/3 του μεταλλίου από την trifecta (εάν τερματίσεις και στους τρεις αγώνες συμπληρώνεις την trifecta, ένα τρίπτυχο μετάλλιο). Οι αθλητές που αποκτούν την trifecta μέσα σε μια χρονιά, έχουν δικαίωμα συμμετοχής για τον Νοέμβριο στον Spartan Race που γίνεται στη Σπάρτη. Εκεί συναντιούνται οι καλύτεροι του κόσμου. Προσωπικά, αν και θα το ήθελα παρά πολύ, γνωρίζοντας όμως τις δυνάμεις και αδυναμίες μου, δεν είμαι σε θέση να το κάνω. Αλλά σίγουρα θα συνεχίσω να εξασκούμαι για να βελτιώνομαι, και ελπίζω να μπορέσω να τερματίσω ξανά στον έναν ή τον άλλον αγώνα, στο κοντινό μέλλον.»

 

 

«Επειδή καμία περιγραφή δεν είναι ικανή να μεταδώσει τον παλμό του αγώνα και την εμπειρία, αν δεν τη ζήσεις ο ίδιος, όχι μόνο θα συμβούλευα, αλλά θα συνιστούσα σε όλους να το κάνουν (εφόσον έχουν πάρει το Οκ από έναν αθλίατρο). Στο δικό τους pace, όσο μπορούν, χωρίς σκέψη στον χρόνο ή τη θέση, όπως έκανα κι εγώ. Τα συναισθήματα που θα βιώσει κάποιος κατά τη διάρκεια του αγώνα, πέρα από το αθλητικό κομμάτι, θα τον αποζημιώσουν με το παραπάνω. Θα νιώσει σαν μικρό παιδί που κυλάει στις λάσπες και σκαρφαλώνει σε σχοινιά, θα κρεμαστεί στα «monkey bars», θα ανακαλύψει ξανά την αξία της συνεργασίας και του ομαδικού πνεύματος στις δοκιμασίες, θα βοηθήσει και θα τον βοηθήσουν στα εμπόδια, θα νιώσει εξάντληση, πόνο, κρύο, κάψιμο, αλλά θα χαρεί και θα το διασκεδάσει με την καρδιά του. Και μετά το finish line, θα έρθει η ανακούφιση αλλά κυρίως η περηφάνια της συμμετοχής. Μελανιέ, πονάκια, γδαρσιματάκια, όλα είναι στο πρόγραμμα μαζί με ένα πλατύ χαμόγελο. Για όσους αναγνώστες του wefit.gr είναι δρομείς η αίσθηση αυτού του αγώνα μοιάζει απόλυτα με την αίσθηση του πρώτου σου μαραθώνιου στην Αθήνα όταν παίνεις στο Καλλιμάρμαρο. Αυτό νιώθεις.»

 

Μάθε περισσότερα για τον Spartan Race

Εάν θέλεις να συμμετάσχεις κι εσύ στον αγώνα που διοργανώνεται στις 2- 4 Νοεμβρίου 2018 στην Σπάρτη μάθε περισσότερα και στο επίσημο site του Spartan Race.

Οι 3 κύριες διαδρομές των Αγώνων

Sprint: Το Spartan Sprint δοκιμάζει την ταχύτητα σε περίπου 5 χιλιόμετρα και 20+ εμπόδια. Αποτελεί μία ιδανική εμπειρία για ένα αρχάριο αθλητή του Spartan Race και μία πολύ καλή δοκιμασία για ένα προχωρημένο αθλητή ενάντια στο χρόνο.

Super: Το Spartan Super απαιτεί καλή φυσική κατάσταση αλλά εξίσου σημαντικό είναι και η πνευματική κατάσταση. Η απόσταση είναι περίπου 13 χιλιόμετρα με πάνω από 25 εμπόδια.

Beast: Το Spartan Beast είναι ο πιο δύσκολος και πιο μεγάλος αγώνας από τους τρεις του Spartan Race με περίπου 20 χιλιόμετρα και 30+ εμπόδια να σας χωρίζουν από την γραμμή του τερματισμού.

Επίσης τo Spartan Race δεν είναι μόνο για τους ενήλικες. Το Spartan Kids Race προσφέρει τρεις αποστάσεις για τους μικρούς Spartans. Με βάση την ηλικία, οι αποστάσεις των παιδιών διαθέτουν εμπόδια ανάλογα με τα κανονικά που υπάρχουν και στις μεγαλύτερες κατηγορίες.

 

 

Εάν θέλεις να μοιραστείς μαζί μας τη δική σου εμπειρία και συμμετοχή σε κάποιο άθλημα ή αγώνα στείλε στο info@wefit.gr. Μπορεί να εμπνεύσεις κάποιον να κάνει το ίδιο!