ΥΓΕΙΑ

Τί είναι το shinrin yoku και γιατί πρέπει να το δοκιμάσεις;

Ψάχνεις τρόπο να χαλαρώσεις; Να αποσυνδεθείς από την Τεχνολογία; Να μειώσεις το στρες; Μπες στο δάσος και κάνε… «μπάνιο» στο πράσινο!

Ξεκουράσου, συνδέσου με τη Φύση και βελτίωσε την υγεία σου με τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του shinrin yoku. Το forest bathing δεν έχει να κάνει με κάποια άσκηση ή συγκεκριμένη δραστηριότητα στη φύση, αλλά με τη σύνδεση και των πέντε αισθήσεών μας με αυτή.

 

Τί είναι το shinrin yoku;     

Το shinrin yoku σημαίνει “μπες στην ατμόσφαιρα του δάσους” ή όπως ονομάζεται αλλιώς “forest bathing”. Αναπτύχθηκε στην Ιαπωνία τη δεκαετία του 1980 και αποτέλεσε ακρογωνιαίο λίθο της προληπτικής ιατρικής. Οι ερευνητές, κυρίως στην Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, έχουν δημιουργήσει επιστημονική βιβλιογραφία σχετικά με τη θεραπεία που προσφέρει το shinrin yoku.

Το shinrin yoku ή forest bathing δεν έχει καμία σχέση με τη… σαπουνάδα, αλλά μπορεί να προσφέρει την ίδια χαλάρωση όπως θα έκανε στο σώμα σου ένα αφρόλουτρο. Το shinrin yoku σε προκαλεί να κατεβάσεις ταχύτητα και να επικεντρωθείς στην πλήρη εμπειρία της Φύσης.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ SHINRIN YOGU;

1 Ενισχύει το ανοσοποιητικό

Τα κύτταρα «φονιάδες» Natural Killer cells (NK κύτταρα) είναι κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων του σώματος. Ιαπωνική μελέτη κατέδειξε ότι μετά από ένα τριήμερο ταξίδι στο δάσος, οι συμμετέχοντες είχαν αυξήσει κατά μέσο όρο κατά 50% τη δραστηριότητα των ΝΚ κυττάρων. Το shinrin yoku έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι αυξάνει την ανοσία, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και σε βοηθά να ανακάμψεις από κάποια ασθένεια πιο γρήγορα.

2 Μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Πολλές μελέτες για το shinrin yoku έχουν δείξει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα στρες και τους παλμούς. Ένα ταξίδι μέσα στο δάσος αυξάνει επίσης τα επίπεδα αδιπονεκτίνης του σώματός σου. Αυτά έχουν αντιφλεγμονώδη δράση στα κύτταρα αιμοφόρων αγγείων και έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

3 Προστατεύει από την παχυσαρκία και τον διαβήτη

Η αυξημένη αδιπονεκτίνη σχετίζεται επίσης αντίστροφα με την παχυσαρκία και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Η ουσία εκκρίνεται από τα λιπώδη κύτταρα και ρυθμίζει το μεταβολισμό του λίπους, τα επίπεδα γλυκόζης και το βάρος. Το shinrin yoku μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, ακόμη και σε διαβητικούς, σύμφωνα με έρευνες.

4 Προσφέρει περισσότερη ενέργεια και καλύτερο ύπνο

Πολλοί από εμάς παρατηρούμε την αναζωογονημένη αίσθηση που έχουμε από τη λήψη μιας βαθιάς αναπνοής στη φύση. Το shinrin yoku έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ενέργεια και καταπολεμά την κόπωση. Ταυτόχρονα, ενεργοποιεί ορμόνες και διαδικασίες στο σώμα που βελτιώνουν τον ύπνο. Δείχνει επίσης ότι μειώνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και κορτιζόλης, πράγμα που σημαίνει ότι μειώνει το στρες και τονώνει το σώμα και το μυαλό.

5 Ενισχύει την καλή διάθεση

Μία μικρή μελέτη σε 19 άνδρες έδειξε ότι τα επίπεδα άγχους και κατάθλιψης βελτιώθηκαν μετά από ένα ταξίδι στο δάσος. Οι ερευνητές συνέκριναν τη ομάδα περπατήματος στο δάσος με μια ομάδα περπατήματος σε αστική περιοχή. Παρόλο που και οι δύο ομάδες είχαν οφέλη για την υγεία τους από την άσκηση, η ομάδα στο δάσος κέρδισε στα σημεία.

6 Μειώνει τη φλεγμονή

Η ατμόσφαιρα του δάσους έχει πιο φρέσκο αέρα από τον αέρα της πόλης. Όχι μόνο ο φρέσκος αέρας, αλλά οι ενώσεις που απελευθερώνονται φυσικά από τα δέντρα μειώνουν τη φλεγμονή. Το D-λιμονένιο που βρίσκεται στον αέρα του δάσους μειώνει τη φλεγμονή των πνευμόνων. Όσοι έχουν αναπνευστικά προβλήματα, όπως άσθμα και ΧΑΠ, έχουν δείξει βελτίωση μετά από shinrin yoku καθώς αυξάνεται το οξυγόνο και μειώνεται η φλεγμονή.

7 Καταπραϋνει τους πονεμένους μυς

Η ανακούφιση από την οστεοαρθρίτιδα, ο μειωμένος πόνος στις αρθρώσεις και η φλεγμονή και ο μειωμένος πόνος στον αυχένα και στην πλάτη είναι μερικά από τα αποδεδειγμένα οφέλη του shinrin yoku.

Πώς ακριβώς κάνεις shinrin yoku

Είναι απλό: Πήγαινε στο δάσος, άκου τους ήχους του, μύρισε το άρωμά του, παρατήρησε τα χρώματα, το φως του ήλιου μέσα από τα φύλλα, άγγιξε τους κορμούς των δέντρων, νιώσε τον καθαρό αέρα. Βρες ένα μέρος που να σου αρέσει, με θερμοκρασία που να σε κάνει να νιώθεις άνετα. Ξάπλωσε κάτω από τα δέντρα ή κάνε γιόγκα ή διαλογισμό. Μάζεψε βρώσιμους καρπούς, παρατήρησε το φύλλωμα των δέντρων. Είναι μερικοί από τους τρόπους που μπορείς να κάνεις shinrin yoku.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις shinrin yoku;

Οι περισσότερες από τις μελέτες έδειξαν οφέλη όταν οι συμμετέχοντες πήγαιναν για shinrin yoku μία φορά την εβδομάδα. Όσο πιο συχνά μπορείς να πας, τόσο το καλύτερο.

Φίλια Μητρομάρα

Photo by Thanos Pal on Unsplash