ΥΓΕΙΑ

Σπάσε τον πάγο. Γιατί στην άσκηση ο πάγος είναι φίλος σου;

Αν ψάχνεις ταχύτερη ανάκαμψη στο σώμα από πόνους και τραυματισμούς δώσε βάση στην κρυοθεραπεία. Η κρυοθεραπεία, σε όποια μορφή και αν την εφαρμόσεις, έχει αντιφλεγμονώδη, παυσίπονη και αντιδοιματική δράση. Δες γιατί ο πάγος είναι φίλος σου με αυτές τις 5 παγωμένες ιδέες!

 

 

 

1 Πάγος, ο κλασσικός

Ο πάγος προκαλεί συστολή των αγγείων τοπικά και μειώνει το πρήξιμο που συνήθως δημιουργείται από έναν τραυματισμό. Το πρήξιμο συνήθως καθυστερεί την πλήρη επανένταξή σου στην προπόνηση, επομένως αν μειώσεις το πρήξιμο θα έχεις πιο γρήγορη αποκατάσταση. Επιπλέον η εφαρμογή πάγου μειώνει τον πόνο και το μυϊκό σπασμό που δημιουργείται. Αν χτύπησες βάλε πάγο για 10 μέχρι 15 λεπτά και επαναλάμβανε κάθε 2 ώρες, τις πρώτες δύο μέρες τουλάχιστον. Η εφαρμογή του για πάνω από 20 λεπτά μπορεί να δημιουργήσει διαστολή των αγγείων και πιθανόν να προκληθεί μεγαλύτερο πρήξιμο. Επίσης η εφαρμογή του για πολύ ώρα μπορεί να προκαλέσει ακόμα και έγκαυμα στο δέρμα. Τέλος, ο πάγος κάνει και για τα σπυράκια! Κάνε την ίδια διαδικασία, στην οποία καταφεύγεις όταν έχεις τραυματισμό στον αστράγαλο, και συρρίκνωσε τα σπυράκια σου.

2 Ψυκτικό σπρέι

Σε περιπτώσεις οξείων τραυματισμών ο ψεκασμός με σπρέι ή η εφαρμογή κάποιου προϊόντος κρυοθεραπείας σε μορφή τζελ είναι αποτελεσματικός. Το ψυκτικό σπρέι παρέχει άμεση ανακούφιση από σοβαρό τραυματισμό, δροσίζει και εφαρμόζεται γρήγορα. Δημιουργεί αίσθηση ψύχους στο δέρμα λόγω μείωσης της θερμοκρασίας και της ροής του αίματος στην περιοχή που εφαρμόζεται. Έχε το μαζί για Α βοήθειες.

3 Μασάζ με πάγο

Η μάλαξη με πάγο ανακουφίζει από την φλεγμονή, τον πόνο και μειώνει το πρήξιμο. Χρησιμοποιώντας παγάκια τα οποία είναι τυλιγμένα με μία πετσέτα, μπορείς να κάνεις μαλάξεις στην πάσχουσα περιοχή με μικρές, συνεχείς, κυκλικές κινήσεις για 5-10 λεπτά. Στην αρχή νιώθεις τη δροσιά που διαρκεί όμως λίγα λεπτά, μετά ακολουθεί μια αίσθηση καψίματος και κατόπιν μούδιασμα και ανακούφιση από τον πόνο.

4 Παγόλουτρο

Κάνε παγόλουτρο και θα συνέρθεις από την έντονη άσκηση. Σε μία μπανιέρα και με τη βοήθεια του πάγου, πάγωσε το νερό και βύθισε ή το μέλος που είναι τραυματισμένο για 10-15 περίπου λεπτά ή μπες ολόκληρος μέσα για λίγο για να κάνεις αποκατάσταση μετά από long running. Το κρύο νερό επιταχύνει το μεταβολικό ρυθμό ενεργοποιώντας το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο απελευθερώνει λευκά αιμοσφαίρια, τους στρατιώτες του ανοσοποιητικού.

5 Κρυοθεραπεία, την κάνουν όλοι οι αθλητές αστέρια

Στην κρυοθεραπεία μπαίνεις ολόκληρος μέσα σε έναν θάλαμο με θερμοκρασία υπό το μηδέν, για να μειώσεις τον πόνο και τη φλεγμονή και να διευκολύνεις την ταχύτερη ανάρρωση του σώματος. Το κρύο ενδυναμώνει το κυκλοφορικό σε όλο το σώμα πολύ γρήγορα. Έτσι, η κρυοθεραπεία μειώνει τη φλεγμονή, απομακρύνει το γαλακτικό οξύ και ενεργοποιεί την ανταπόκριση του νευρικού συστήματος, για να βοηθήσει το σώμα σου να θεραπευτεί πιο αποτελεσματικά. Η κρυοθεραπεία αποκαθιστά τραυματισμούς, είτε είναι χαμηλά στην πλάτη, τον ώμο, τον αστράγαλο ή στο γόνατο. Υπάρχει και μια διαφορετική τεχνολογία στην κρυοθεραπεία, που χρησιμοποιεί υγρό άζωτο και συχνά αναφέρεται ως κρυοσάουνα αλλά δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με την κρυοθεραπεία.

Φίλια Μητρομάρα