ΥΓΕΙΑ

Ποια είναι τα 3 πιο μολυσμένα όργανα στο γυμναστήριο;

Aλήθεια, έχεις αναρρωτηθεί ποτέ πόσα μικρόβια αφήνουν μαζί με τον ιδρώτα τους όλοι αυτοί που γυμνάζονται στο ίδιο γυμναστήριο με σένα; 

Τα μικρόβια στο γυμναστήριο κάνουν πάρτι

Αν και το να πηγαίνεις στο γυμναστήριο για να ιδρώσεις μαζί με άλλους κάνει καλό στη φυσική σου κατάσταση και το σώμα σου, κάποιες φορές εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία σου. Ο συνδυσμός υγρασίας, ζέστης, ιδρώτα και ατόμων που κάθονται στους ίδιους πάγκους και πιάνουν τα ίδια όργανα με σένα ευνούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Ακόμα κι αυτοί που φέρνουν πετσέτα στις προπονήσεις ποτέ δεν σκουπίζουν τα βαράκια ή τις λαβές κάποιου οργάνου.

Ποια είναι τα 3 πιο μολυσμένα όργανα στο γυμναστήριο;

Το fitrated.com, το οποίο αξιολογεί τον εξοπλισμό γυμναστηρίων, κατέγραψε πόσα μικρόβια, βακτήρια και άλλα επιβλαβή αόρατα τερατάκια βρίσκονται πάνω σε κάθε όργανο που χρησιμοποιείς. Οι επιστήμονες του εργαστηρίου EmLab P&K έκαναν την έρευνά τους και πήραν δείγματα από 27 διαφορετικά σημεία από τρεις δημοφιλείς αλυσίδες γυμναστηρίων του Λονδίνου. Μετά την ανάλυση των δειγμάτων εντοπίστηκαν μικρόβια παντού, σε συγκεντρώσεις και πληθυσμούς που τρομάζουν. Τρία ωστόσο ήταντα πιο μολυσμένα όργανα στο γυμναστήριο. Δες ποια:

1 Ο διάδρομος του γυμναστηρίου: συγκεντρώνει μέχρι το τέλος της μέρας 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ' όσα βρίσκονται σε έναν δημόσιο ψύκτη.

2 Το στατικό ποδήλατο: κυρίως στο κάθισμα και τις λαβές συγκεντρώνονται 74 φορές περισσότερα βακτήρια απ' όσα μαζεύονται στους πλαστικούς δίσκους των καφέ και των φαστφουντάδικων.

3 Οι αλτήρες: συγκεντρώνουν 362 φορές περισσότερα μικρόβια απ' όσα αν άγγιζες τη λεκάνη της τουαλέτας σου!

Τι να κάνεις

Εάν θέλεις να περιορίσεις τον κίνδυνο μιας δερματικής μόλυνσης ή κάποιας λοίμωξης κάνε αυτά:

Μην ακουμπάς το πρόσωπό σου κατά τη διάρκεια της προπόνησης: Μετά το τέλος της προπόνησης πλένε καλά τα χέρια σου, κάνε ντους και άλλαξε ρούχα. Αν πηγαίνεις κατευθείαν σπίτι, βγάλε τα ρούχα πριν κάνεις οτιδήποτε άλλο, πλύνε τα χέρια σου, κάνε ντους.

Καθάριζε τα όργανα που χρησιμοποιείς είτε με ένα υγρό μαντηλάκι είτε με μια καθαρή πετσέτα.

Βάζε γάντια όταν σηκώνεις βάρη: και φρόντιζε να τα πλένεις τακτικά με απορρυπαντικό και ζεστό νερό.

Βάζε μια πετσέτα στον πάγκο ή στο κάθισμα των μηχανημάτων πριν τα χρησιμοποιήσεις. Και φυσικά: μην μοιράζεσαι ποτέ την πετσέτα σου με άλλους.

Μην περπατάς ξυπόλητος στα αποδυτήρια: Η ζέστη και η υγρασία είναι οι ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξη μικροβίων.

Χρησιμοποίησε το δικό σου στρώμα, αν κάνεις yoga, Pilates ή άλλη γυμναστική με ασκήσεις στο πάτωμα. Πλένε το τακτικά στο πλυντήριο αν είναι υφασμάτινο ή καθαριζέ το με τα ειδικά σπρέι καθαρισμού αν είναι από άλλο υλικό.

Πάρε μαζί σου μια έξυπνη πετσέτα: Η Stryve Towell+ Pro διαθέτει μαγνητικό κλιπ, φτιαγμένο από υψηλής ποιότητας συνθετικού δέρματος, για να στερεώνεις την πετσέτα στα όργανα γυμναστικής, χωρίς να την αφήνεις κάτω. Ακόμη κι αν δεν υπάρχει μεταλλική επιφάνεια για να κρεμάσεις την πετσέτα, μπορείς να την κρεμάσεις από το δερμάτινο θηλάκι που περιέχει. Η αντιολισθητική της επιφάνεια την κρατάει στη θέση της και προσφέρει αποτελεσματικό κράτημα στον πάγκο γυμναστικής! Οι διαφορετικές χρωματικές όψεις και υφές στις δύο πλευρές της πετσέτας, σε προφυλάσσουν από τα βακτήρια και συνεισφέρουν σε καλύτερη υγιεινή κατά τη διάρκεια της άσκησης. Είναι φιλική για το δέρμα, φτιαγμένη από βαμβακερό υλικό ή μικροίνες με υψηλή απορροφητικότητα, ώστε να σκουπίζεται πιο εύκολα ο ιδρώτας και να στεγνώνει γρήγορα.

Το καλύτερο το άφησα για το τέλος: η πετσέτα έχει θήκη για smartphone και για τη φύλαξη των προσωπικών σου αντικειμένων κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Το πάνω μέρος της πετσέτας κλείνει με ένα λειτουργικό φερμουάρ. Σούπερ!

Φίλια Μητρομάρα