ΥΓΕΙΑ

Κοροναιός: Οι πιο επικίνδυνοι μύθοι που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο

Τα fake news ταξιδεύουν πιο γρήγορα από τον κοροναϊό!

Οι περισσότεροι έχουν πανικοβληθεί για το κοροναϊό (που ονομάζεται επίσης 2019-nCoV), όπου την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αποφάσισε ότι η επιδημία του νέου κοροναϊού στην Κίνα συνιστά έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας διεθνούς ανησυχίας. Και καθώς ο φόβος για τη μετάδοση του ιού εξαπλώνεται, το ίδιο συμβαίνει και με την παραπληροφόρηση και τα fake news. Όχι, η κυκλοφορία του κοροναϊού δεν ήταν «προσχεδιασμένη», δεν έγινε ατύχημα σε κάποιο μικροβιολογικό εργαστήριο στα βάθη της Κίνας, και ούτε ο ιός διοχετεύθηκε στην Κίνα στο πλαίσιο μιας «στρατηγικής ενός ασύμμετρου οικονομικού, εμπορικού και χρηματιστικού πολέμου.

Ο ιός εντοπίστηκε στην επαρχία Wuhan της Κίνας αλλά βρέθηκαν κρούσματα σε περισσότερες από 18 χώρες στον κόσμο. Οι υπάλληλοι της δημόσιας υγείας γνωρίζουν κάποια βασικά στοιχεία για τον κοροναϊό και προσπαθούν να καταπολεμήσουν τους μύθους που διαρρέουν στο διαδίκτυο. Το ίδιο και εμείς. Συλλέξαμε τους μύθους που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο σχετικά με τον κοροναϊό και ιδού τι ισχύει και τι όχι.

Μύθος: Ο κοροναϊός μπορεί να θεραπευθεί με την κατανάλωση σκόρδου

Η αλήθεια: Υπάρχουν ψευδείς πληροφορίες ότι το σκόρδο μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία του κορωναϊού. Η οξεία αναπνευστική νόσος 2019 nCov δεν είναι ίωση, είναι ιογενής και δεν έχει βρεθεί προς το παρόν καμία θεραπεία. Το σκόρδο είναι μια υγιεινή τροφή που μπορεί να έχει κάποιες αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ωστόσο δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η κατανάλωση σκόρδου έχει προστατευτικές ιδιότητες  από το 2019-nCoV.

Μύθος: Μπορεί να κολλήσεις κοροναϊό από το ταχυδρομείο

Η αλήθεια: Ορισμένοι καταναλωτές ανησυχούν ότι τα ασιατικά προϊόντα που έχουν παραγγείλει μέσω Διαδικτύου ενδέχεται να είναι μολυσμένα από κοροναϊό. Ωστόσο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Γενικά, λόγω της κακής επιβίωσης αυτών των κοροναϊών σε επιφάνειες, υπάρχει πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τη μετάδοση του 2019-nCoV μέσω των εισαγόμενων προϊόντων και δεν έχουν υπάρξει περιπτώσεις 2019-nCoV που να συνδέονται με εισαγόμενα προϊόντα.

Μύθος: O κορονοϊός προσβάλλει μόνον τους ηλικιωμένους

Η αλήθεια: Ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV μπορεί να μολύνει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Απλώς, οι ηλικιωμένοι και οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας φαίνεται να είναι πιο ευάλωτοι στο να αρρωστήσουν βαριά από αυτόν. Υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο βαριάς νόσου είναι: το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά προβλήματα. Γι' αυτό τον λόγο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά να λαμβάνουμε μέτρα προστασίας από τον ιό. Απαραίτητη είναι η καλή υγιεινή των χεριών (συχνό και καλό πλύσιμο με σαπούνι και νερό) και η καλή αναπνευστική υγιεινή.

Μύθος: Ο κοροναϊός συνδέεται με την μπύρα… Corona

Η αλήθεια: Οι αναζητήσεις στο Διαδίκτυο με τη φράση «Coronavirus beer» έχουν αυξηθεί και εμφανίζονται ως breakout term σύμφωνα με τα Google Trends. Δεν είναι σαφές εάν οι χρήστες του Διαδικτύου πιστεύουν ότι η κατανάλωση μπύρας Corona μπορεί να βοηθήσει στην πρόκληση ή τη θεραπεία της νόσου!

Μύθος: Ο κορονοϊός 2019-nCov μεταδίδεται από τα κατοικίδια ζώα

Η αλήθεια: Το γεγονός ότι ο νέος κορονοϊός 2019-nCoV ξεκίνησε (πιθανότατα) από άγρια ζώα, δεν σημαίνει ότι μεταδίδεται σε όλο το ζωικό βασίλειο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να μολύνει ζώα συντροφιάς όπως γάτες και σκύλους. Ωστόσο είναι καλή ιδέα να τηρούμε τους κανόνες υγιεινής. Φρόντισε να πλένεις καλά τα χέρια σου με ζεστό σαπούνι και νερό όταν χαϊδεύεις το ζωάκι σου. Με αυτό τον τρόπο θα προστατευθείς από κοινά βακτήρια που μπορεί να περάσουν από τα κατοικίδια στον άνθρωπο.