Fitness

Yoga: 3 σούπερ ασκήσεις για ενδυνάμωση που κάνουν και οι πυροσβέστες!

Αν νομίζεις ότι η yoga είναι μόνον για γυναίκες κάνεις λάθος. Ξεκλείδωσε το σώμα σου και γύμνασέ το με αυτές τις ασκήσεις που σου δείχνει ο yoga teacher Μάριος Χριστοδουλίδης, ο οποίος εθελοντικά γυμνάζει ομάδα πυροσβεστών. Αυτό που θα πρέπει να έχεις υπόψη σου κατά την εκτέλεση των ασκήσεων είναι οι αναπνοές σου οι οποίες πρέπει να συγχρονίζονται με την κίνηση. Εισπνέεις όσο τεντώνεις το σώμα και εκπνέεις κατά τη συστολή του. Φρόντισε να παραμείνεις συγκεντρωμένος και να έχεις επίγνωση του σώματός σου.

Χαιρετισμός στον ήλιο (μισή στάση)

 

Διάταση για ενδυνάμωση και αύξηση της κινητικότητας.

Στάσου όρθος στην άκρη του στρώματος. Ένωσε τα πέλματά σου, άνοιξε τα χέρια σου αργά καθώς και τα πλευρά,  φέρε τα χέρια μπροστά στο στήθος και ένωσέ τα. Ανάπνευσε βαθιά και αργά. 

Με την επόμενη εισπνοή άνοιξε τα χέρια σου αργά και τέντωσέ τα ψηλά προς τα πάνω. Φέρε τα  προς τα κάτω λυγίζοντας τη μέση σου με την επόμενη εισπνοή, σαν να κάνεις κατάδυση. Ακούμπησέ τα στα πόδια σου, το κεφάλι σου να είναι προς τα μέσα.

Εισέπνευσε, άνοιξε την πλάτη και λύγισε τα γόνατά σου αργά, τα χέρια σου φρόντισε να είναι δεξιά και αριστερά των ποδιών σου. Φέρε ένα ένα τα πόδια αργά προς τα πίσω μέχρι να σχηματίσεις τη στάση σανίδα, τα χέρια σου δηλαδή να είναι κάτω από τους ώμους κάθετα, τα πόδια να ακουμπούν στις μύτες, όλο το σώμας ου να είναι ευθυγραμμισμένο. Κατεέβα αργά προς τα κάτω μέχρι τα ισχία σου να φτάσουν στο έδαφος αλλά φρόντισε να μην το ακουμπήσουν. Πάρε βαθιά εισπνοή, δώσε ώθηση με τα χέρια και σήκωσε τον κορμό από τη μέση και πάνω. Τέντωσε τα κουντουπιέ πίσω, πίσω οι ώμοι σου, εκπνοή, και ρόλαρε το σώμα σου  αργά προς τα πίσω μέχρι να έρθεις στη στάση του «σκύλου πάνω». Οι ώμοι είναι μακριά από τα αυτιά, δεν ακουμπούν, πάρε 5 – 10 βαθιές αναπνοές και «άνοιξε» το σώμα σου. Φαντάσου ότι οι φτέρνες σου πιέζουν το έδαφος και οι γλουτοί σου το ταβάνι.

Πολεμιστής Ι, ΙΙ και ανάποδος

Γυμνάζει: Πόδια, τετρακέφαλους, γλουτούς αλλά και όλο τον κορμό.

Πολεμιστής I: Στάσου με τα πόδια σου ανοιχτά και έχοντας τη φορά του δεξιού ποδιού σου προς τα δεξιά, μετακινείσαι ελαφρώς το αριστερό. Κράτα τον κορμό προς τα εμπρός. Εκπνοή και λύγισε το δεξί γόνατο, έτσι ώστε να σχηματίσει ορθή γωνία.

Εισπνοή και σηκώνεις τα χέρια στο πλάι. Γυρίζεις το κεφάλι προς τα δεξιά και μένεις σε αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα.

Πολεμιστής ΙΙ: Από τη θέση όπου βρίσκεσαι, εκπνεύεις και τοποθετείς τον δεξιό σου αγκώνα στο δεξί σου γόνατο, σηκώνοντας το αριστερό σου χέρι στον αέρα. Κοιτάς ψηλά και κρατάς σε αυτή τη στάση για 30 δευτερόλεπτα. Εκπνοή και επιστροφή στην αρχική θέση.

Aνάποδος πολεμιστής: Στάσου με τα πόδια ανοιχτά, το αριστερό πόδι προς τα έξω. Λύγισε το αριστερό γόνατο μέχρι ο μηρός να έρθει παράλληλος με το έδαφος. Τέντωσε τα χέρια στο πλάι στο ύψος των ώμων όπως στη στάση πολεμιστή 2. Άπλωσε το αριστερό χέρι πάνω από το κεφάλι και πίσω σου γλιστρώντας το δεξί χέρι στον μηρό. Αντέστρεψε τις μεριές, στηρίζοντας τον αριστερό αγκώνα στον αριστερό μηρό και απλώνοντας το δεξί χέρι πάνω από το κεφάλι.

Δέντρο

 

Γυμνάζει: πόδια, γαστροκνήμιους και συντελεί στην ισορροπία. Ενδυναμώνει γλουτούς και κοιλιακούς.

Στάσου με τα πόδια ενωμένα με τα δάχτυλα να κοιτούν μπροστά. Τοποθέτησε το πέλμα του δεξιού ποδιού κατά μήκος του αριστερού μηρού. Ένωσε τα χέρια σου και φέρε τα μπροστά από το στήθος. Κοίταξε ευθεία και κρατήσου σε αυτή τη στάση για 15 δευτερόλεπτα. Εισπνοή και τέντωσε τα χέρια κρατώντας τα ενωμένα ή μπροστά από το στήθος. Εκπνοή και χαμηλώνει με αργές κινήσεις τα χέρια και τα πόδια. Επαναλαμβάνεις ισορροπώντας στο δεξί πόδι.

Κοράκι

Γυμνάζει: Χέρια, κοιλιακούς, γοφούς.

Από τη στάση «σκύλος πάνω», φέρε τα πόδια σου προς τα εμπρός, ώσπου τα γόνατά σου να αγγίζουν τα χέρια σου. Λύγισε τους αγκώνες, ύψωσε τα πέλματα από το πάτωμα, και ακούμπησε τα γόνατα στο εξωτερικό των μπράτσων σου. Με τα δάχτυλα των ποδιών στο πάτωμα, σφίξε τους κοιλιακούς και κράτησε τα πόδια σου κολλημένα στα χέρια. Παρέμεινε στην στάση για 5 μέχρι και 10 αναπνοές. Μια παραλλαγή είναι να φέρεις το ένα πόδι μέσα.

Φωτο.: Νάσσος Καλλίτσης, Κείμενα: Φίλια Μητρομάρα