Fitness

Υγιεινή και Γυμναστήριο σε 7 Βήματα!

Σε ένα γυμναστήριο δεκάδες αν όχι εκατοντάδες άνθρωποι θα γυμναστούν σε μία μέρα. Πολλά χέρια και πόδια, θα πιάσουν, θα πατήσουν, θα ιδρώσουν και θα γυμναστούν εντατικά. Μοιραία δημιουργούνται θέματα υγιεινής και αυτές οι απλές συμβουλές, θα σας κρατήσουν υγιείς χωρίς να χάσετε ούτε ένα μάθημα!

 

1-Πετσέτα

Αν είσαι «ο Ιδρωμένος Τύπος Εκεί», τότε η πετσέτα είναι υπέρ-αναγκαία… Όπως και αν είσαι «ο Τύπος με το (τι)Ραντάκι». Όχι πως δεν είναι για τους υπόλοιπους. Οι πετσέτες συγκρατούν τον ιδρώτα, ενώ κάποιες καθαρά αθλητικές τον αναγκάζουν να εξατμιστεί ακόμα πιο γρήγορα από τις βαμβακερές! Επίσης αποφεύγεις και τον ιδρώτα των άλλων χρησιμοποιώντας πετσέτα. Καλό είναι να σκουπίσεις το μηχάνημα και πριν και μετά την χρήση του. Αν ο προηγούμενος το σκούπισε μόλις τελείωσε, εντάξει σκούπισε το μόνο μια φορά!

 

2-Πλύσιμο χεριών

Πλύνε τα χέρια σου πριν και μετά την άσκηση (όχι κάθε άσκηση, μην υπερβάλλουμε). Εναλλακτικά καθάρισέ τα με αντιβακτηριακό διάλυμα. Αν το γυμναστήριο (ή εσύ) δεν έχει αντιβακτηριακό dispenser, τουλάχιστον μην πιάνεις το πρόσωπό σου. Τα χέρια είναι ο καλύτερος φίλος των βακτηρίων και το πρόσωπο έχει πολλές οπές, άρα μπορούν να δημιουργηθούν και πολλά διαφορετικά προβλήματα.

Σημείωση: Το σωστό πλύσιμο χεριών γίνεται αν σαπουνίσεις τα χέρια σου για 20 δευτερόλεπτα ή πιο πρακτικά αν πεις το «Happy Birthday To You» δύο φορές γρήγορα όπως σαπουνίζεις τα χέρια σου. Από μέσα σου, μη σε πιάσω να τραγουδάς σαν χαζός!

 

3-Ντους

Καλό είναι να κάνεις ντούς στο γυμναστήριο. Αν δεν έχει ντουζιέρες, άλλαξε ρούχα, βάλτα σε πλαστική σακούλα βάλε στεγνά και κάνε στο σπίτι ντους. Αλλά μην κάνεις την κλασική βουτιά στον καναπέ γιατί δεν έχει ζεσταθεί το νερό! Θα μεταφέρεις όοολα τα μικρόβια εκεί. Πλαστική καρέκλα και μετά ντους.

 

4-Νερό

Υπάρχει ο ψύκτης που έχεις τους δικούς του κανόνες (αν πιστεύεις ότι θα γεμίζεις μπουκάλι του λίτρου κάνεις λάθος) και έχει πολύ παγωμένο νερό. Ύστερα μπορείς να έχεις πλαστικό μπουκαλάκι με νερό. Δεν θέλω να σε πρήζω και να με λες μικροβιοφοβικό, αλλά το πλαστικό μπουκάλι συγκρατεί μικρόβια. Πολλά. Οπότε ή άλλαζέ το εβδομαδιαία (20-25 σεντ το μπουκάλι από σούπερμάρκετ, σιγά το έξοδο) ή πάρε ένα μπουκάλι από αλουμίνιο και ησύχασες μια για πάντα!   

 

5-Παντόφλες/ειδικά παπούτσια στα αποδυτήρια

Δεκάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν τα αποδυτήρια καθημερινά. Κάποιοι ήρωες περπατούν ξυπόλητοι, ενώ τα πλακάκια μέρα με την μέρα μαζεύουν νερό και υγρασία από τους ατμούς. Αυτά με τη σειρά τους γίνονται σπόρια μούχλας. Καλά να περάσεις χωρίς σαγιονάρες!

 

6-Στρώμα Yoga-Pilates

 Αν κάνεις 3-4 φορές την εβδομάδα μάθημα, φυσικά γνωρίζεις πως ο ιδρώτας στα περισσότερα -ειδικά τα πολύ φθηνά- στρώματα αποθηκεύεται μέσα τους. Οπότε όπως σε όλο το άρθρο έχειςπολλαπλές λύσεις: Απολυμαντικά μαντηλάκια τύπου Dettol (συγνώμη αλλά…όλοι έτσι τα λένε πλέον!), αντιβακτηριακό σπρέι για στρώμα yoga ή αγοράζεις δικό σου στρώμα yoga και ξεμπερδεύεις. Αν κάνεις yoga περισσότερο από δύο φορές την εβδομάδα και σκοπεύεις να κάνεις για καιρό, αξίζει, γιατί το χαίρεσαι και υπάρχει μεγάλη διαφορά ποιότητας.

 

7-Εξοπλισμός

Συνεχίζουμε να κρατάμε το κόστος της υγιεινής χαμηλά. Χρειάζεστε 2 σακούλες σούπερ-μάρκετ: μία για τα παπούτσια σας και μια για τα ιδρωμένα ρούχα σας πριν τα βάλετε στην τσάντα του γυμναστηρίου. Οι τσάντες του γυμναστηρίου κάνουν «δεύτερη καριέρα» στα πορτ μπαγκάζ και σε σκοτεινές γωνίες και αν έχουν ιδρωμένα ρούχα είναι πολύ πιθανό να πιάσουν μούχλα.

Βγάζουμε την τσάντα με τα ιδρωμένα ρούχα και την αδειάζουμε κατευθείαν στο πλυντήριο. Ξεμπρεδέψαμε. Τώρα τα αθλητικά τα βγάζουμε από την σακούλα και με ένα αντιβακτηριακό μαντηλάκι, τα κάνουμε πρώτα από την πάνω μεριά και μετά από κάτω. Ο εξοπλισμός σας είναι έτοιμος για πολλές ακόμα χρήσεις!