Fitness

Βαριέσαι στο διάδρομο; 5 ιδέες να τον κάνεις να δουλέψει για σένα

Ενώ οι μελέτες προτείνουν να ασκούμαστε σε εξωτερικούς χώρους επειδή αυτό θα χτυπούσε την ανία του γυμναστηρίου, θα μπορούσε να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και πιο ενεργητικούς ρίχνοντας τα επίπεδα του άγχους υπάρχει και ένα όργανο που μπορεί να βοηθήσει, κι ας είσαι στο γυμναστήριο. Εκτός από το ότι μπορείς να παρακολουθείς το χρόνο και το ρυθμό τρεξίματος (και τι θερμίδες που καίει), στην πραγματικότητα μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις τα κιλά των γιορτών και να κάψεις θερμίδες χωρίς να βαρεθείς. Δες πως.

 

1. Πήγαινε high-low

Σύμφωνα με τους περισσότερους ειδικούς η διαλειμματική προπόνηση είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις στον διάδρομο. Αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και καίει το μέγιστο των θερμίδων με περιόδους υψηλής και χαμηλής έντασης. Ετσι, λοιπόν, ξεκίνα χαλαρά για 1 λεπτό, αύξησε την έντασή σου για 1 ακόμη και μετά σταδιακά πήγαινε γρήγορα – αργά από 1 λεπτό αντίστοιχα.

2. Ανέβα λόφους

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προσποιηθείς ότι προπονείσαι στο ύπαιθρο και τρέχεις στα μονοπάτια; Ρύθμισε το διάδρομο σε κλίση, στο «Έξι / Επτά”. Θα αυξήσεις τον καρδιακό παλμό, θα ασκήσεις τους μυς και θα επιταχύνεις στο μάξιμουμ το μεταβολισμό – εφόσον περπατάς ή τρέχεις ανηφορικά όσο πιο γρήγορα μπορείς. Απλώς άλλαζε την ταχύτητα και/ή την κλίση κάθε 2 λεπτά για 3 -4 λεπτά.

3. Βάλε βάρη

Πάνω στο διάδρομο γυμναστικής έχε ένα ζευγάρι αλτήρων 2 έως 5 για πιέσεις ώμων και άλλες ασκήσεις που θα γυμνάσουν και το πάνω μέρος του σώματος. Κάνε το για 5 έως 10 λεπτά με ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, όπως push-ups, σανίδες, και προβολές.

4. Πρόσθεσε ποικιλία

Στο διάδρομο, για να ασκήσεις τα πιο προβληματικά σημεία –και να προσθέσεις λίγη ποικιλία στη ρουτίνα της αεροβικής– άλλαξε τον κλασικό βηματισμό σου. Θα δυναμώσεις τα πόδια, τους κοιλιακούς και τους γλουτούς, ενώ ταυτόχρονα θα καις έως και 60% περισσότερες θερμίδες. Εάν περπατάς ανάποδα, οι οπίσθιοι μηριαίοι και οι γλουτοί θα δουλεύουν πιο σκληρά απ’ ό,τι όταν προχωράς μπροστά. Αν, πάλι, κάνεις πλαϊνά βήματα, θα στοχεύσεις τους απαγωγούς και τους προσαγωγούς.

5. Κάνε Fartlek

Δηλαδή κάνε παιχνίδι με την ταχύτητα και την κλίση του διαδρόμου. Για παράδειγμα τρέχα για 5 λεπτά, μετά κάνε σπριντ για 30 δευτερόλεπτα, μετά περπάτημα για 3 λεπτά. Αύξησε την κλίση, και στη συνέχεια επανέλαβε (τζόκινγκ – σπριντ-βάδισμα). Τέλος μείωσε την κλίση και επανέλαβε. Θα βελτιώσεις κατά πολύ τη φυσική σου κατάσταση, θα λιώσεις λίπος, να νικήσεις την ανία, αλλά έχε υπόψη σου ότι ενδείκνυται μόνο για προχωρημένους.