Fitness

Τι θα συμβεί εάν σταματήσεις να τρως κοτόπουλο, σύμφωνα με την επιστήμη

Είναι καλό να απορρίψεις αυτήν την άπαχη πηγή πρωτεΐνης; Τι λένε οι έρευνες;

Χωρίς αμφιβολία, το κοτόπουλο είναι το πιο δημοφιλές κρέας που καταναλώνεται στην Ελλάδα και μάλιστα από όσους θέλουν να κάνουν δίαιτα ή γυμνάζονται. Μάλιστα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι είναι πιο υγιεινό από το κόκκινο κρέας, επειδή δεν περιέχει πολύ λίπος, και έτσι προτιμούν κοτόπουλο. Παρόλο που μπορεί να είναι μια βολική, σχετικά προσιτή μορφή άπαχης πρωτεΐνης, υπάρχουν πολλοί λόγοι να σταματήσεις να τρως κοτόπουλο. Δεν αρκεί μόνον η ανησυχία σου για το πως φέρονται στα ζώa, τη σκληρότητα και τη βία που μεσολαβεί για να μετατραπούν τα κοτόπουλα σε κοτομπουκιές, ή το να μειώσεις το δικό σου αποτύπωμα άνθρακα. Υπάρχουν κάποιες ανεπιθύμητες παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζεις για την κατανάλωση κοτόπουλου.

Το διατροφικό προφίλ του κοτόπουλου

Το κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική πηγή βασικών θρεπτικών συστατικών, όπως νιασίνη, φώσφορος, πρωτεΐνες, σελήνιο και βιταμίνες Β6 και Β12. Η πρωτεΐνη όχι μόνο σε βοηθά να νιώθεις χορτάτος, αλλά είναι επίσης σημαντική για την ανάπτυξη και την επισκευή του μυϊκού ιστού. Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν τρως κοτόπουλο, σίγουρα θα πρέπει να το αντικαταστάσεις με μια άλλη πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς και τρόφιμα που να περιέχουν τις ίδιες απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Εάν το κοτόπουλο δεν είναι η μόνη ζωική πρωτεΐνη που εγκαταλείπεις, διάβασε τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν σταματάς να τρως κοτόπουλο και κρέας.

1 Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β θα μειωθούν

Το κοτόπουλο είναι γεμάτο από βιταμίνες Β – στην πραγματικότητα, μια μερίδα περιέχει ένα επιβλητικό 51% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας (ΣΗΠ) της νιασίνης (βιταμίνη Β3), το 16% της ΣΗΠ της βιταμίνης Β6 και το 10% της ΣΗΠ της βιταμίνης Β12. Η νιασίνη είναι σημαντική για την υγεία του εγκεφάλου – βοηθά στη λειτουργία του μεταβολισμού και του νευρικού συστήματος και χρησιμοποιείται για αντιοξειδωτική προστασία. Η βιταμίνη Β6, εν τω μεταξύ, παίζει καθοριστικό ρόλο στο να διασφαλίσει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ισχυρό και η βιταμίνη Β12 χρησιμοποιείται για την παραγωγή DNA, ερυθρών αιμοσφαιρίων και νεύρων.

Γνωρίζεις όμως ότι το σώμα σου δεν μπορεί να παράγει από μόνο του νιασίνη, βιταμίνη Β6 ή βιταμίνη Β12; Ο μόνος τρόπος για να πάρεις αυτά τα απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά είναι να τρως τρόφιμα που τα περιέχουν. Αυτό σημαίνει ότι εάν σταματήσεις να τρως κοτόπουλο, μπορεί να αντιμετωπίσεις ανεπάρκεια – εκτός εάν τρως άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνες Β, όπως αυγά, όσπρια, διατροφική μαγιά και ενισχυμένα δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα.

2 Το έντερο σου θα σε ευγνωμονεί

Αυτό που τρως μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στα βακτήρια του εντέρου σου. Έτσι, όταν σταματήσεις να τρως κοτόπουλο, σίγουρα το μικροβίωμα του εντέρου να αλλάξει προς το καλύτερο. Και αυτό γιατί τα κοτόπουλα που εκτρέφονται συμβατικά είναι γεμάτα από αντιβιοτικά και αυτά τα φάρμακα μπορούν να σκοτώσουν μερικά από τα καλά βακτήρια στο έντερο σου. Μάλιστα, υπάρχουν αρκετές επικίνδυνες χημικές ουσίες στη σάρκα και το λίπος τους, συμπεριλαμβανομένων των διοξινών, των φυτοφαρμάκων, των ζιζανιοκτόνων, και ακόμη και της τοξικότερης μορφής αρσενικού.

Μια μελέτη του 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature διαπίστωσε ότι η αλλαγή σε διατροφή χωρίς κρέας μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη του μικορβιώματός σου με πολλούς νέους τρόπους. Το καλύτερο από όλα, το έντερο σου θα ωφεληθεί μέσα σε λίγες μόνο ημέρες από την διακοπή του κρέατος. Θυμήσου ωστόσο, ότι η απόκριση του μικροβιώματος θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα τρόφιμα με τα οποία θα το αντικαταστήσεις. Αν το αντικαταστήσεις με λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς και σπόρους, το έντερό σου είναι πολύ πιθανό να βελτιωθεί από ότι εάν αρχίζες να αναζητάς πιο επεξεργασμένα χορτοφαγικά τρόφιμα.

3 Η διάθεση σου θα έχει κάποια αλλαγή

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το κοτόπουλο (και τα πουλερικά γενικά) είναι μια από τις καλύτερες πηγές τρυπτοφάνης, ένα απαραίτητο αμινοξύ που χρησιμοποιεί το σώμα σου για την παραγωγή της ορμόνης σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι ουσιαστικά το φυσικό αντικαταθλιπτικό του εγκεφάλου, το οποίο εξηγεί γιατί η ανεπάρκεια τρυπτοφάνης συνδέεται συχνά με μειωμένη διάθεση. Το σώμα σου δεν παράγει τρυπτοφάνη μόνο του – επομένως, όταν σταματήσεις να τρως κοτόπουλο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να νιώσεις μια διαφορά στη συνολική διάθεσή σου. Ευτυχώς, υπάρχουν άλλες πηγές τροφής τρυπτοφάνης, στις οποίες μπορείς να εστιάσεις όπως μπανάνες, σοκολάτα, αποξηραμένα δαμάσκηνα, βρώμη, φιστίκια και ψωμί ολικής αλέσεως.

4 Το βάρος σου μπορεί να μειωθεί

Το κοτόπουλο θεωρείται άπαχη πηγή πρωτεΐνης, με μόνο 3,6 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα 100 γραμμαρίων. Έτσι, ίσως να μην χάσεις πολλά κιλά απλώς παραλείποντας το κοτόπουλο. Όμως εάν συνήθιζες να παναρισμένο ή τηγανητό κοτόπουλο και όχι ψητό ή βραστό, υπάρχει πιθανότητα αυτή η διατροφική αλλαγή να είναι επωφελής στην απώλεια βάρους. Μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στην Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics διαπίστωσε ότι ο μέσος άνθρωπος που σταμάτησε να τρώει κρέας έχασε περίπου 10 κιλά. Θυμήσου, ωστόσο, ότι η απώλεια βάρους με την εξάλειψη του κρέατος απαιτεί την αντικατάστασή του με θρεπτικά φυτικά τρόφιμα.

5 Η γονιμότητά σου μπορεί να βελτιωθεί

Οι γυναίκες που καταναλώνουν τουλάχιστον το 5% των ημερήσιων θερμίδων τους με τη μορφή φυτικής πρωτεΐνης (και όχι πρωτεΐνης κρέατος) έχουν 50% χαμηλότερο κίνδυνο υπογονιμότητας από εκείνες που καταναλώνουν περισσότερη πρωτεΐνη κρέατος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2008. Αυτό δεν σημαίνει ότι το κοτόπουλο είναι απαραίτητα μια κακή επιλογή εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος. Αλλά αν έχεις ήδη αποφασίσει να την αντικαταστήσεις με φυτικές πηγές πρωτεϊνών, όπως φασόλια και ξηρούς καρπούς, μπορεί να δώσει ώθηση στη γονιμότητά σου.

6 Η υγεία σου θα είναι καλύτερη

Στις συσκευασίες κοτόπουλου μπορεί να υπάρχουν περιττώματα. Μια μελέτη της USDA διαπίστωσε ότι το 98% των σφαγμένων κοτόπουλων είχαν ανιχνεύσιμα επίπεδα του βακτηριδίου Ε. COLI, που δείχνει περιττωματική μόλυνση.

 

Πηγές

nutritiondata.self.com/

www.health.harvard.edu

smhs.gwu.edu

pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

www.nature.com