Fitness

Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν γυμνάζεσαι για 30 λεπτά

Μέχρι και οι πέτρες να γνωρίζουν ότι η άσκηση είναι καλή για την υγεία σου. Αλλά τι ακριβώς κάνει στο σώμα σου για να αξίζει την προσπάθεια και τον κόπο; Μάθε τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν γυμνάζεσαι για 30 λεπτά.

1 Τα συστήματα του οργανισμού σου επικοινωνούν

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Cell Metabolism “η άσκηση μετατρέπει τον οργανισμό σε όχημα που μπορεί να μεταφέρει σημαντικά βιοχημικά μηνύματα από το ένα κύτταρο στο άλλο.” Αυτή η επικοινωνία είναι σημαντική για το μεταβολισμό και την ικανότητα του οργανισμού να ρυθμίζει την ενέργεια.

2 Αυξάνεται η θερμοκρασία του σώματός σου

Οι μύες σου χρειάζονται ενέργεια για την προπόνηση, έτσι ο οργανισμός σου καίει λίπη και υδατάνθρακες σε μια σειρά χημικών αντιδράσεων που παράγουν θερμότητα. Η υψηλή θερμοκρασία αυξάνει την ικανότητα απόδοσης των μυών. Η άσκηση αυξάνει επίσης τον καρδιακό ρυθμό και βοηθά στην άντληση περισσότερου αίματος, κάτι που αυξάνει επίσης τη θερμοκρασία του σώματος.

3 Νιώθεις καλύτερα

Ο εγκέφαλός σου αντιλαμβάνεται την άσκηση ως κάτι στρεσογόνο και σε βάζει στην κατάσταση “φυγής ή πάλης”, απελευθερώνοντας ενδορφίνες, χημικές ουσίες που μειώνουν τα συναισθήματα φόβου ή πόνου. Εάν βρίσκεσαι στον διάδρομο αυτό έχει ως αποτέλεσμα μια αίσθηση ευφορίας. Μελέτες έχουν δείξει, ωστόσο, ότι η άσκηση 3 φορές την εβδομάδα δεν αρκεί για να νιώσεις τόσο χαρούμενος, πρέπει να κινείσαι κάθε 20 λεπτά για να διατηρήσεις την ευφορία σου.

4 Βελτιώνεται η λειτουργία του εγκεφάλου σου

Η αύξηση του ρυθμού της καρδιάς βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, κάτι που βοηθάει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα, κυρίως η μνήμη. Μια πρόσφατη μελέτη του Χάρβαρντ διαπίστωσε ότι η άσκηση αυξάνει επίσης το μέγεθος του ιππόκαμπου, το μέρος του εγκεφάλου που συνδέεται με τη μνήμη και τη μάθηση και ότι η άσκηση μόλις 30 λεπτών μέτριας έντασης κάθε ημέρα ήταν αρκετή για να αποτρέψει την εμφάνιση άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

5 Αυξάνεται η ροή του αίματος στον εγκέφαλό σου

Η αύξηση του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο σε κάνει να νιώθεις ενέργεια, να έχεις μεγαλύτερη συγκέντρωση και να είσαι πιο αποδοτικός, ακόμα κι όταν τελειώσει η προπόνηση. Για να μην αναφέρουμε και την καύση θερμίδων που αυτή η διαδικασία σου προσφέρει ενέργεια για να βγάλεις την υπόλοιπη μέρα.

6 Ξεκινά η καύση θερμίδων

Αυτό είναι προφανές, αλλά ο τρόπος με τον οποίο συμβαίνει δεν είναι. Αυτό που ονομάζουμε καύση θερμίδων στην πραγματικότητα σημαίνει ότι μετά από μερικές προπονήσεις, τα μιτοχόνδρια στα κύτταρα σου αυξάνονται ταχύτατα. Μιτοχόνδρια είναι οι “γεννήτριες ισχύος” των κυττάρων σου. Μετατρέπουν το οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά σε τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP). Καθώς τα κύτταρα σου έχουν περισσότερα μιτοχόνδρια, η παραγωγή ενέργειας είναι πιο αποτελεσματική.

7 Ενεργοποιείται η καύση λίπους

Όταν αρχίζεις να γυμνάζεσαι αυξάνεται η κατανάλωση ενέργειας του σώματός σου. Η ενέργεια που καίει προέρχεται κυρίως από τη γλυκόζη, το αποθηκευμένο γλυκογόνο. Το γλυκογόνο παράγεται από το ήπαρ όταν επεξεργάζεται υδατάνθρακες. Με μειωμένα επίπεδα γλυκογόνου, το σώμα σου μετατρέπει το λίπος και τις πρωτεΐνες σε γλυκόζη για να καλύψει τις αυξανόμενες απαιτήσεις σου σε ενέργεια. Έτσι ενεργοποιείται η καύση λίπους.

8 Κοιμάσαι καλύτερα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που γυμνάζονται για τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα έχουν 65% καλύτερη ποιότητα ύπνου από αυτούς που δεν γυμνάζονται. Αυτό συμβαίνει επειδή πέφτει η θερμοκρασία του σώματος όταν τελειώνεις την άσκηση, κάτι που μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς πιο γρήγορα και να περάσεις μια ήσυχη νύχτα. Μην ξεχνάς ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την υγεία σου, και ένας εξαιρετικός τρόπος απώλειας βάρους χωρίς να κάνεις τίποτα!