Fitness

Τι χρειάζεται να ξέρεις για να κάνεις Parkour

Δεν είναι ούτε άθλημα ούτε πολεμική τέχνη. Το Parkour είναι από μόνο του ειδική κατηγορία. Ακόμη κι αν το ονομάζουν «τέχνη της φυγής» το σίγουρο είναι ότι δεν απευθύνεται σε… δραπέτες.

Κατάγεται α πό τη Γαλλία, καθιερώθηκε από το David Belle και η λογικη του είναι πολύ απλή: προσπαθείς να φτάσεις από ένα σημείο σε ένα άλλο, σε μία διαδρομή που εμφανίζει εμπόδια, χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα σου. Οι μαθητές ονομάζονται traceurs και οι μαθήτριες traceuses. Δεν χρειάζεται να το συγχέεις με …παράνομη φυγή, extreme sport ή πήδημα από ταράτσα σε ταράτσα γιατί πολύ απλά δεν είναι αυτό. Αν θέλεις να αποκτήσεις ελευθερία στην κίνηση, να μάθεις να περνάς εμπόδια, να κάνεις άλματα και κυβιστήσεις διάβασε τα παρακάτω:

1 Η εξάσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη
Όποιος βιάζεται σκοντάφτει. Κι αν στο γυμναστήριο πέφτεις σε στρώμα, στο Parkour πέφτεις σε τσιμέντο (αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και επικίνδυνο όταν μάθεις να πέφτεις σωστά). Οποιαδήποτε προπόνηση να κάνεις έχει επικινδυνότητα. Αν όμως βιάζεσαι υπερβολικά να κατακτήσεις την τεχνική του Parkour και να βελτιώσεις όλα τα αδύναμα σημεία σου σε χρόνο dt το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταλήξεις με σπασμένα χέρια ή δόντια ή να κάνεις μεγάλη ζημιά στις αρθρώσεις σου. Εξασκήσου στα breakfalls, προκειμένου να μειώσεις τη ζημιά που θα προκαλέσει μία πτώση.

2 Για σένα νοιάσου και γυμνάσου
Αν προπονείσαι σωστά θα είσαι πιο δυνατός. Χρειάζεται να δώσεις έμφαση στην απόκτηση δύναμης στα πόδια και να χρησιμοποιείς τη σωστή τεχνική στις προσγειώσεις. Ποιες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν; Όσες στοχεύουν στην αύξηση της δύναμης, της αντοχής, της ταχύτητας, της εκρηκτικότητας, της ισορροπίας κτλ. Το Cross Fit είναι μία προπόνηση που μπορεί να σε βοηθήσει να αποκτήσεις όλα αυτά.

3 Βρες έναν μέντορα
Προπονήσου στο Parkour με τη βοήθεια κάποιου έμπειρου traceur. Θα μάθεις πιο γρήγορα τις τεχνικές όπως πως γίνονται τα περάσματα, οι κυβιστήσεις και τα άλματα με τη σωστή κίνηση και θα προλαμβάνεις τους τραυματισμούς. Αν ξεκινήσεις μόνος σου τα αποτελέσματα θα αργήσουν.

4 Πήγαινέ το λάου λάου
Ξεκίνα σιγά σιγά. Κίνηση με την κίνηση, τούμπα με την τούμπα, με αυτή τη διαδικασία μαθαίνεις να ελέγχεις το σώμα σου αλλά και τον τρόπο που θα πέσεις (και ο σκοπός είναι να πέσεις με τέτοιον τρόπο ώστε να μην τραυματιστείς). Ξεκίνα χωρίς να σκέφτεσαι αν στην τεχνική είσαι καλός. Η τεχνική θα έρθει με την εξάσκηση. Πήδα ένα μικρό εμπόδιο, φυσικό ή τεχνητό όπως ένα μεγάλο κλαδί, έναν μικρό βράχο, ένα πεζούλι, ένα κάγκελο ή έναν τοίχο και προσγειώσου στις μύτες για να απορροφήσει την πτώση. Κάνε άλματα αλλά ποτέ στο κενό, ξεκίνα από το γρασίδι και την άμμο και έπειτα πέρασε σε πιο σκληρά εδάφη. Όσο τα καταφέρνεις στα μικρά τόσο θα προχωράς σε μεγαλύτερα εμπόδια και περίπλοκα περιβάλλοντα.

5 Μην ξεχνάς τον βασικό κανόνα μιας προπόνησης
Τα flips (τούμπες στην ορολογία του parkour), τα cong vaults και τα lazy vaults (περάσματα) χρειάζονται καλή προθέρμανση προτού ξεκινήσεις να τα κάνεις. Μετά την προπόνηση Parkour κάνε αποθεραπεία με διατάσεις κι αν νιώθεις κουρασμένος τότε μην επιχειρήσεις να δοκιμάσεις κάποια επικίνδυνη τεχνική.

Θέλεις να μάθεις και εσύ την τέχνη του Parkour;
Είναι 99% αυτοδίδακτη και αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα οργανωμένες σχολές αλλά κάποιες ομάδες που αγαπούν και εξασκούν το Parkour.

Μπορείς να μπεις σε σελίδες του facebook όπως εδώ και εδώ και εδώ και να μαθαίνεις πότε και που γίνονται προπονήσεις καθώς και νέα.

Στη Λάρισα υπάρχει το Independance Studio – Larissa σε συνεργασία με το parkour.gr, την ομάδα DFT Parkour Team και μέλη της κοινότητας Parkour in Larisa, που δημιούργησε τμήματα parkour στις εγκαταστάσεις του. www.independance.gr

 H φωτογραφία ανοίγματος δεν μας ανήκει και την βρήκαμε στο στριτάδικο Farang!