Fitness

Σε ποιές περιπτώσεις δεν πρέπει να κάνεις διαλλειματική προπόνηση υψηλής έντασης;

Καλή, χρυσή η διαλλειματική άσκηση, αλλά δεν κάνει διά πάσαν νόσο και πάσα μαλακίαν! Ακολουθούν κάποιες από τις περιπτώσεις που το HIIT δεν κάνει για αυτό που θέλετε να πετύχετε στο σώμα σας.

 

Στην περίπτωση που δεν έχεις καλή βάση και υπερπροπονείσαι

Η διαλλειματική άσκηση υψηλής έντασης είναι από τους καλύτερους τρόπους να χάσεις μαζικά θερμίδες σε μικρό χρονικό διάστημα. Σε καμία όμως περίπτωση δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση για να φτιάξεις φυσική κατάσταση. Μια μέτρια προς καλή φυσική κατάσταση είναι προαπαιτούμενο πριν αρχίσεις ΗΙΙΤ, γιατί εναλλακτικά κινδυνεύεις με τραυματισμούς και έλλειψη ενέργειας. Χρειάζεσαι τόσο τις ημέρες χαμηλής έντασης, όσο και τις ημέρες υψηλής έντασης, καθώς ουσιαστική ενδυνάμωση θα δεις μόνο μέσα από το Cross Training.

 

Αν θες μόνο να χάσεις λίπος

Αν θες να κάψεις λίπος, δεν υπάρχει πιο άμεση ανάμεσα στις λιγότερο έντονες από τις HIIT από το cardio. To cardio είναι ειδικά φτιαγμένο να καίει λίπος ως καύσιμο για το σώμα, ενώ αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί συμβουλεύουν «αν θέλεις να αδυνατίσεις περπάτα πολλές ώρες». Στις πολύωρες προπονήσεις μαθαίνεις το σώμα να καίει λίπος (και υδατάνθρακες φυσικά) και αυτός είναι ο λόγος που οι δρομείς μεγάλων αποστάσεων είναι πιο αδύνατοι από κάθε άλλο δρομέα. Ακόμα καίγοντας λίπος και υδατάνθρακες γλιτώνουν από το να «χτυπήσουν τοίχο» και να καταρρεύσουν.

 

Αν θες να αύξησεις τη δύναμή σου

Θα αυξήσεις την δύναμη σου περισσότερο, αν αυξάνεις τα δευτερόλεπτα κατά τα οποία βρίσκεσαι στην εκκεντρική φάση, πριν ανεβάσεις δηλαδή το βάρος στην τελική του θέση. Όλοι ξέρουμε ότι όσο πιο αργά κάνεις μια άσκηση τόσο πιο δύσκολη την κάνεις. Άρα δώσε έμφαση στην τεχνική και τράβα τις ασκήσεις ακόμα και αν χρειαστείς να μειώσεις τα κιλά. Η «μαγκιά» του σηκώνω τα βάρη γρήγορα μπορεί να είναι καλή για το μάτι επειδή βάζεις παραπάνω κιλά, δεν κάνει όμως ούτε για ουσιαστική αύξηση της δύναμης, ενώ μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς λόγω κακής τεχνικής.

 

Αν έχεις την λάθος CrossFitάδικη λογική

Υπάρχουν δύο είδη αθλητών του CrossFit: αυτοί που έχουν μέτρο και ακούνε τον προπονητή και το σώμα τους και αυτοί που νομίζουν ότι μπορούν να δουλεύουν με το κοντέρ στο «κόκκινο» για πάντα. Αν είσαι αυτός που θέλει να ζει τη γυμναστική του στα κόκκινα για πάντα, μην ασχολείσαι με ΗΙΙΤ. Θα βρεις τοίχο, θα σου λείψει η ενέργεια, θα υπερπροπονηθείς και στο τέλος θα τραυματιστείς. Αν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου ότι θα τηρήσει τα όρια, με το καλό να κάνεις όσο διαλλειματική θέλεις. Αν όμως έχεις αμφιβολίες πρόσθεσε και ημέρες χαλαρής άσκησης με μόνη παρενέργεια  ότι θα φτιάξεις και το καρδιαναπνευστικό σου…

 

Αν δεν θες να φας και τα ντουλάπια μετά την άσκηση 

Μετά την διαλλειματική άσκηση υψηλής έντασης, οι ασκούμενοι συνήθως πεινάνε πολύ περισσότερο από αυτούς που γυμνάζονται με ασκήσεις χαμηλής έντασης. Όσοι ασκούνται με ασκήσεις χαμηλής έντασης, είναι πολύ πιο πιθανό να καταναλώσουν λιγότερο λιπαρά φαγητά από τους αθλητές ΗΙΙΤ. Σε κάθε περίπτωση όμως προτείνουμε να μοιράζετε τα είδη της άσκησής σας, σε χαμηλής και υψηλής έντασης, εξ' ημισείας.