Fitness

Τι ΔΕΝ σου λέει ο γυμναστής σου

Του λέω του γυμναστή: προλαβαίνω σε μία εβδομάδα να βγω φέτες στην παραλία;
Μου λέει: δεν βγαίνεις καλύτερα σε έναν μήνα που δεν θα σε δει κανείς;

Όσο καλό γυμναστή κι αν έχεις υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορεί να σου τα κρύψει ή να μη σου τα πει έξω από τα δόντια. Καλό λοιπόν είναι να γνωρίζει τι ΔΕΝ σου λέει ο γυμναστής σου.

ΔEN σου λέει: «Με μένα δεν θα αδυνατίσεις»

Η δουλειά ενός personal trainer δεν είναι να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις αλλά να σου αλλάξει νοοτροπία και συνήθειες και να σε βοηθήσει να γυμναστείς αποτελεσματικά. Ναι μεν, μπορεί να έχει άποψη για κάποιο διατροφικό πρόγραμμα που δοκίμασε και έπιασε σε εκείνον, αλλά αυτό είναι καθαρά προσωπική εκτίμηση και δεν πρέπει τη λαμβάνεις υπόψη σου. Ο διαιτολόγος είναι ο μόνος αρμόδιος που θα σε κάνει να χάσεις πραγματικά.

ΔEN σου λέει: «Δεν ξέρω ακριβώς πότε θα δεις αποτέλεσμα»

Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορεί να σου πει με ακρίβεια ότι στον τάδε χρόνο θα έχεις σίγουρα τάδε αποτελέσματα. Και αυτό γιατί η ολοκλήρωση των στόχων δεν εξαρτάται από εκείνον ή από εσένα μόνο αλλά και από άλλους παράγοντες, αφού η ζωή μας είναι απρόβλεπτη. Μην ξεχνάς ότι τείνουμε να υποτιμάμε το χρόνο που νομίζουμε ότι θα χρειαστούμε να κάνουμε κάτι. Επίσης, το σώμα σου δεν είναι μηχάνημα με πρόβλεψη απόδοσης. Μπορεί να κάνεις σωστές προπονήσεις καθημερινά για μια ώρα αλλά μπορεί να κάνεις λάθος πράγματα τις υπόλοιπες 23 ώρες της ημέρας ενώ υπάρχουν πράγματα που επηρεάζουν την προπόνησή σου και δεν μπορείς να ελέγξεις ούτε εσύ, πόσο μάλλον ο γυμναστής σου.

ΔEN σου λέει: «Η διατροφή παίζει μεγαλύτερο ρόλο από την άσκηση»

Όταν οποιαδήποτε μορφή άσκησης δεν συνδυαστεί με ένα προσεγμένο διαιτολόγιο θα κάνεις τζάμπα κόπο και θα χάσεις χρόνο. Αν για παράδειγμα θέλεις να αποκτήσεις όγκο και δεν φας τις σωστές τροφές που θα θρέψουν τους μυς σου τότε τι να τα κάνεις τα εκατοντάδες squats; Ή αν πάλι θέλεις να κάνεις γράμμωση θα πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι μόνο ένα καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα προπόνησης δεν είναι αρκετό για δεις 6 pack.

ΔEN σου λέει: Η προπόνηση πρέπει να είναι εξατομικευμένη

Υπάρχουν μερικές συγκεκριμένες στρατηγικές στη βελτίωση της φυσικής κατάστασης, αλλά και πάλι, η προσωπική σου κατάσταση διαφέρει από τους άλλους. Οι στόχοι αλλά και οι ανάγκες είναι διαφορετικές, γι’ αυτό καλό είναι να μην ακολουθείς ένα προκάτ σχεδιασμένο πρόγραμμα. Εξάλλου γιατί απευθύνεσαι σε έναν επαγγελματία γυμναστή; Για να πάρεις εξατομικευμένες συμβουλές και να έχεις την καθοδήγηση που χρειάζεσαι.

ΔEN σου λέει: «Ο πόνος ΔΕΝ κάνει καλό»

Αν ανήκει στην κατηγορία των ειδικών που πιστεύουν ότι ο πολύ πόνος επιφέρει μεγαλύτερο αποτέλεσμα τότε καλύτερα να αλλάξεις γυμναστή. Αν νιώσεις έντονο πόνο οπουδήποτε, σταμάτα αμέσως ό,τι κάνεις και συμβουλέψου έναν γιατρό.