Fitness

Tai Chi: ξεκίνα τώρα! Έχεις 10 + 1 λόγους

Οι Κινέζοι λένε «μέσα στο βαμβάκι κρύβεται μια βελόνα». Αυτή είναι η φιλοσοφία του Tai Chi.

Αν επιχειρήσει να το μεταφράσει κάποιος Tai Chi σημαίνει «μεγάλη μοναδική γροθιά». Είναι πολεμική τέχνη αλλά και άσκηση με πολλά οφέλη στην υγεία και την αθλητική σου απόδοση. Χαρακτηρίζεται από αργές συνεχιζόμενες κινήσεις όλου του σώματος, που μπορεί να έχουν κάποια ξεσπάσματα (Φα Τζιν) ενώ συνοδεύονται από βαθιά αναπνοή. Περιλαμβάνονται σπειροειδείς και ελικοειδείς κινήσεις, καθώς και μια σειρά ενεργειακών κινήσεων (silk reeling), αλμάτων και πηδημάτων. Το Tai Chi έχει πολλά διαφορετικά στυλ. Κάθε στυλ δίνει έμφαση με διάφορες μεθόδους είτε στην υγεία είτε στην άμυνα εφόσον αντιμετωπίζεται ως πολεμική τέχνη. Δες τους 10 + 1 λόγους για να ξεκινήσεις να κάνεις Tai Chi.

1 Αυξάνει τις αθλητικές σου ικανότητες

Το Tai Chi αυξάνει την ταχύτητα, τα ανακλαστικά, τη δύναμη και την αντοχή ενισχύοντας τις αθλητικές σου ικανότητες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνες βελτιώνει τη λειτουργία του αριστερού και του δεξιού ημισφαιρίου του εγκεφάλου και αυτό με τη σειρά του βελτιώνει τον συντονισμό χεριών-ματιών. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στα αθλήματα που χρησιμοποιείται μπάλα και ρακέτα.

2 Συμβάλλει στην ισορροπία

Βελτιώνει την ισορροπία, την ευκινησία και την ευελιξία σου, βοηθώντας σε να έχεις καλύτερο έλεγχο στο σώμα σου και να μπορείς να το επαναφέρεις σε περίπτωση που σκοντάψεις.

3 Βοηθά στην ευλυγισία

Το Tai Chi χαλαρώνει και ανοίγει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους. Αν παίζεις μπάσκετ αυτό μπορεί να σε βοηθήσει στο τέντωμα των χεριών ενώ αν ασχολείσαι με τον χορό θα κάνεις πιο αρμονικές κινήσεις.

4 Αποτρέπει από τραυματισμούς

Το Tai Chi δίνει έμφαση στο απαλό στρίψιμο των γοφών και της μέσης κάτι που αποτρέπει τους τραυματισμούς σε αθλήματα όπως το μπάσκετ, το ποδόσφαιρο, οι πολεμικές τέχνες ή η πυγμαχία. Επιπλέον, οι ήπιες κινήσεις διοχετεύουν περισσότερο αίμα στις τραυματισμένες περιοχές, ξεμπλοκάρουν την ενέργεια και βοηθούν στην ανανέωση των κατεστραμμένων μαλακών ιστών.

5 Ανακουφίζει από το αλλεργικό άσθμα 

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι είναι μία αποτελεσματική, μη φαρμακευτική θεραπεία για τα συμπτώματα του άσθματος επειδή βοηθά στη διαχείριση του στρες.

6 Σου προσφέρει γερή καρδιά

Μελέτη από την Ταϊβάν διαπίστωσε ότι τα άτομα που διέτρεχαν υψηλό κίνδυνο εκδήλωσης καρδιοπάθειας κάνοντας μαθήματα τάι τσι για ένα χρόνο κατάφεραν να μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και να βελτιώσουν τα επίπεδα της χοληστερίνης, των τριγλυκεριδίων, της ινσουλίνης και της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης.

7 Δυναμώνει τα κόκαλά σου

Ερευνητές του Χάρβαρντ βρήκαν ότι το Tai Chi μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της οστικής πυκνότητας σε γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση.

8 Σου χαρίζει καλύτερο ύπνο

Δεν μπορείς να κοιμηθείς καλά τα βράδια; Εάν κάνεις Tai Chi θα βελτιώσεις την ποιότητα του ύπνου σου το ίδιο αποτελεσματικά εάν έπαιρνες φάρμακα και ή έκανες γνωσιακή συμπεριφορική ψυχοθεραπεία.

9 Μειώνει το στρες

Οι αργές κινήσεις του Tai Chi αυξάνουν τη διαύγεια και την ηρεμία του νου, και βοηθούν το κεντρικό νευρικό σύστημα να λειτουργεί πιο ομαλά. Το Tai Chi ρίχνει τις ορμόνες του στρες και βελτιώνει τη διάθεση.

10 Τονώνει όλο σου το σώμα

Το Tai Chi αυξάνει την αερόβια ικανότητα, την ενέργειά σου, την αντοχή, τη μυϊκή δύναμη ενώ τονώνει όλο το σώμα.

11 Βοηθά στην απώλεια βάρους

Και μάλιστα μπορεί να εξαφανίσει τα παχάκια της μέσης!