Fitness

Τα 8 οφέλη της χρήσης αναπνευστήρα στην κολύμβηση

Ο αναπνευστήρας είναι ένα εξαιρετικό βοήθημα κολύμβησης κυρίως για τη βελτίωση της τεχνικής και την ταχύτητα ενός κολυμβητή. Σπάει τη μονοτονία της προπόνησης και προσφέρει καινούρια νευρομυϊικά ερεθίσματα στους αθλητές. Ρωτήσαμε τον Χρήστο Μποφίλιο, προπονητή κολύμβησης, και μας ανάφερε και τα άλλα 8 οφέλη της χρήσης αναπνευστήρα στην κολύμβηση.

 

 

1 Διορθώνει τη συμμετρία

Διορθώνει τη συμμετρία της κολύμβησης και περιορίζει της πλευρικές κινήσεις που δημιουργούν ροπές. Το μεγαλύτερο όφελος που έχεις από τη χρήση ενός αναπνευστήρα στην κολύμβηση είναι η σωστή αναπνοή, η οποία σου χαρίζει πιο συμμετρική θέση και κίνηση του σώματος στο νερό, πιο συμμετρική κίνηση των χεριών μέσα και έξω από το νερό, λιγότερες ροπές και αντιστάσεις και περισσότερες πιθανότητες να διατηρήσεις ευθεία γραμμή στο ανοιχτό νερό.

2 Διατηρεί έναν σταθερό ρυθμό απλωτών

Το σώμα σου πρέπει να περιστρέφεται στο νερό με κάθε απλωτή, ώστε να γυρίζεις ελαφρά προς την πλευρά σου και το κεφάλι σου να είναι χαλαρό. Μελέτη έδειξε ότι αυτό που μειώνει την αποτελεσματικότητα των κολυμβητών είναι οι διακυμάνσεις ταχύτητας κατά τη διάρκεια των απλωτών: αυτές επηρεάζουν την έλξη της κίνησης και την κλίση του σώματος. Αυτό που χρειάζεσαι είναι μία συνεχή, στρωτή κίνηση προς τα εμπρός κι έναν σταθερό ρυθμό απλωτών. Ένας αναπνευστήρας μπορεί να σου χαρίσει καλή στάση σώματος στο νερό, κάτι που βελτιώσει και τις επιδόσεις σου, ενώ σε βοηθά να αποφύγεις τη μυϊκή κούραση, κρατώντας αποθέματα ενέργειας. Να θυμάσαι πως στο νερό, όσο λιγότερες χεριές κάνεις τόσο το καλύτερο. Ο σκοπός σου πρέπει να είναι το υψηλό DPS - κολυμβητικός όρος για το «απόσταση ανά χεριά» (distance per stroke). 

Διάβασε σχετικά: Κολύμπι: 5 πράγματα που μπορεί να σου διδάξει για τη ζωή

3 Δεν χρειάζεται να σηκώνεις κεφάλι!

Οι κολυμβητές του ελεύθερου συνήθως κρατούν το κεφάλι τους ψηλά. Αυτό αναγκάζει το υπόλοιπο σώμα τους να πέφτει και να «οργώνουν» το νερό με πολλή δύναμη. Το να κοιτάς ευθεία, κάτω στον πάτο, όχι μόνο περιορίζει την τριβή, αλλά κρατάει τον κορμό σου ψηλά μειώνοντας το τέντωμα στο λαιμό και τη μέση σου. Επίσης το να κολυμπάς με το πρόσωπό σου μέσα στο νερό πηγαίνει ενάντια στο φυσικό ένστικτο του να βλέπεις πού πηγαίνεις. Όταν χρησιμοποιείς έναν αναπνευστήρα δεν θα καταργήσεις εντελώς την ανάγκη να σηκώσεις το κεφάλι για να δεις τον τοίχο (ή να αποφύγεις έναν κολυμβητή), αλλά σε βοηθά να κρατήσεις το κεφάλι σου μέσα στο νερό, για περισσότερη ώρα, διατηρώντας καλή στάση του σώματος.

4 Αυξάνει την υδροδυναμική σου

Μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της γρήγορης κολύμβησης είναι η διατήρηση μιας ευθείας γραμμής του σώματος στο νερό. Όσο πιο οριζόντια είναι η θέση του σώματος μέσα στο νερό, τόσο μικρότερη είναι η αντίσταση θέσης. Ένας αναπνευστήρας μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις ευθυγραμμισμένο το σώμα σου στο νερό. Έτσι η πρόωση έρχεται από την περιστροφή των ισχίων και των ώμων χωρίς να κουνάς το κεφάλι σου.

5 Βοηθά στην εξάσκηση της τεχνικής κολύμβησης

Η κολύμβηση αφορά την τεχνική και με έναν αναπνευστήρα μπορείς να σταθεροποιήσεις τις καλές τεχνικές. Οσο πιο ευθύγραμμο μπορείς να έχεις το σώμα σου τόσο καλύτερα θα εξασκήσεις τις τεχνικές κολύμβησης και τόσο ταχύτερα θα πας. Η καλή τεχνική συνήθως σημαίνει ότι είσαι πιο αποτελεσματικός στο νερό, βελτιώνεις την ικανότητα σταθερής αναπνοής ή άπνοιας, και αυτό σημαίνει ταχύτερη κολύμβηση. Μπορείς να βελτιωθείς πολύ εύκολα αν καταφέρεις να βελτιώσεις την υδροδυναμική σου. Είναι πιο εύκολο από το να σπαταλήσεις χρόνο και ενέργεια προπονούμενος σκληρά με λάθος τεχνική. Εάν μάθεις να κολυμπάς με λάθος τεχνική μετά θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσεις να διορθώσεις τα λάθη σου και να μάθεις να κολυμπάς με τη σωστή τεχνική.

6 Σου χαρίζει ένα ολοκληρωμένο λάκτισμα

Ο αναπνευστήρας μπορεί να αλλάξει σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο βγάζεις τους γύρους στην πισίνα. Επίσης μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις κατά τη διάρκεια της προπόνησης ποδιών με τη χρήση ή όχι σανίδας.

7 Αυξάνει την αίσθηση του νερού

Φορώντας έναν αναπνευστήρα συνειδητοποιείς καλύτερα τις απλωτές ή την περιστροφή του βραχίονα, συγκεντρώνεσαι στην καλύτερη τοποθέτηση του σώματος και αυτά έχουν αποτέλεσμα στην απόδοσή σου.

8 Χρησιμοποιείται σε τραυματισμούς

Είναι πολύ σημαντική η χρήση σε αθλητές που έχουν πρόβλημα στον αυχένα ή τον λαιμό και την πλάτη ψηλά, επειδή δυσκολεύνται να πάρουν αναπνοή στο πλάι όταν είναι τραυματισμένοι.

Ο αναπνευστήρας που πρέπει να δοκιμάσεις!

Ο Powerbreather της Ameo είναι ένας πρωτοποριακός και επαναστατικός αναπνευστήρας για αθλητές τριάθλου και κολυμβητές ανοιχτής θαλάσσης. Οι επεκτεινόμενοι αεραγωγοί SPEED με την καινοτόμο τεχνολογία βαλβίδων εξαέρωσης σου επιτρέπουν να αναπνέεις μέσα στο νερό χωρίς πρόβλημα, εισπνέοντας από την ειδική βαλβίδα. Εφαρμόζει τέλεια και στερεώνεται στο κεφάλι με ειδικό κλιπ. Με το Powerbreather, αναπνέεις 100% φρέσκο αέρα αβίαστα, χωρίς να χαλάς την υδροδυναμική σου θέση κατά τη διάρκεια της αναπνοής με τη χρήση του αναπνευστήρα. Το σύστημα κλειδώματος Twist, που διαθέτει, σου παρέχει άνετη ρύθμιση, ανάλογα το μέγεθος του κεφαλιού σου. Με τον Powerbreather επικεντρώνεσαι στο ρυθμό της κολύμβησης και την τεχνική και διανύεις την απόσταση που θέλεις, χωρίς πρόβλημα και χωρίς να χρειάζεται να αδειάζεις τον αναπνευστήρα από το νερό. Διορθώνει επίσης τη συμμετρία της κολύμβησης ενός αθλητή και περιορίζει της πλευρικές κινήσεις που δημιουργούν ροπές.

Σε τι διαφέρει από τον κλασικό αναπνεύστηρα

Στον κλασικό μονό αναπνευστήρα ο εκπνεόμενος αέρας παραμένει στο σύστημα. Παρατηρείται συγκέντρωση CO2 με αποτέλεσμα την πτώση απόδοσης. Ο Powerbreather adventure edition αφήνει να περάσει ο εκπνεόμενος αέρας και η υγρασία προς τα έξω από το ειδικά σχεδιασμένο σύστημα Ameo Fresh Air System. Έτσι έχεις 100% φρέσκο αέρα και 100% απόδοση.

Φίλια Μητρομάρα