Fitness

Τα 6 + 1 κριτήρια επιλογής γυμναστηρίου

Κάθε μας επιλογή πρέπει να γίνεται με σωστές βάσεις και σωστά κριτήρια. Ποιά κριτήρια θα θέσεις για να επιλέξεις γυμναστήριο; Εμείς σου δίνουμε ένα χρήσιμο σκονάκι αν και υπάρχουν δεκάδες παράμετροι ένα γυμναστήριο.

 

Εγγύτητα

 

Ο χρυσός νόμος του γυμναστηρίου: κοντά στο σπίτι ή κοντά στη δουλειά ή στην διαδρομή από την δουλειά στο σπίτι. Αν χρειάζεσαι διαβατήριο για να γυμναστείς, δεν κάνεις δουλειά και είναι σίγουρο ότι πολλές μέρες θα βαρεθείς να πας. Το μακρινό γυμναστήριο ήταν επιλογή όταν υπήρχαν 3-4 πολύ καλά γυμναστήρια-5άστερα ξενοδοχεία που έκαναν απίστευτες προσφορές για συνδρομές χρόνου. Πλέον μπαίνεις στο fitness places και ψρίσκεις ότι θέλεις κοντά στο σπίτι σου. Η συγκοινωνία επίσης δεν είναι επιλογή.

 

Τσεκάρισμα

 

Όποτε μπορέσω θα πεταχτώ να το δω. Λάθος! Το «μυστικό» είναι να πας να δεις το γυμναστήριο, τις ώρες που θα το επισκέπτεσαι και ως μέλος. Γιατί για παράδειγμα μπορείς να πας πρωί και να είστε εσύ και οι γυμναστές και να πας στις 18:30 και να γίνεται το πανηγύρι της Άνω Παναγιάς με όλα τα γύρω χωριά! Άρα πηγαίνουμε τις ώρες που θα το επισκεπτόμαστε.

 

Πολιτική Καθαριότητας

 

Δείτε αν το γυμναστήριο έχει πολιτική καθαριότητας. Δηλαδή αν υποχρεώνει τα μέλη να έχουν πετσέτα ή/και να σκουπίζουν τα μηχανήματα. Οκ ο ιδρώτας, ειδικά ο ανδρικός, έχει φερομόνες –true story-, αλλά μπορεί να μην θέλεις να ακουμπάς ή να μυρίζεις τον ιδρώτα ενός τύπου 130 κιλά που οι φίλοι του τον φωνάζουν χαϊδευτικά «φαρμακείο». Έχουν γυριστεί βίντεο και διεξαχθεί κοινωνικά πειράματα, που όταν το γυμναστήριο ενημερώνει ότι ισχύει πολιτική καθαριότητας και ότι σκουπίζουν τα μηχανήματα από τον ιδρώτα, αυτό γίνεται πράξη κατά το εκπληκτικό 97% των αθλούμενων! Με τους μέχρι πρότινος τσαπατσούληδες να είναι οι πιο τυπικοί μάλιστα. Δεν είναι θέμα περιέργειας ή σιχαμάρας. Αν ρωτήσετε ένα δερματολόγο θα σας πει τα ίδια -και ευχαριστώ θεέ μου- θα προσθέσει να μην φοράτε τιραντάκια, αλλά μπλούζες με μανίκι (για τον ιδρώτα αλλά και για την υγιεινή). H καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά και στα αποδυτήρια, σιγουρευτείτε ότι τα αποδυτήρια είναι καθαρά και χωρίς μούχλα.

 

Ύπαρξη μικρών group

 

Ειδικά αν κάνεις κάποιο πρόγραμμα που πρέπει να έχεις τον γυμναστή/δάσκαλο/instructor από πάνω σου για διορθώσεις, θεωρείται πλεονέκτημα να υπάρχουν μικρές τάξεις. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και έξτρα κίνητρο, είναι ότι η απουσία σου –όπως και  παρουσία σου– γίνεται αισθητή, καθώς δεν μπορείς να κρυφτείς στο «πλήθος», με αποτέλεσμα να καθίστασαι υπόλογος στον εαυτό σου όταν δεν πηγαίνεις για μάθημα. Άσε που κάνεις λίγους και καλούς φίλους!

 

Καινούρια Μηχανήματα

 

Δηλαδή όχι υποχρεωτικά του κουτιού, αλλά μην δούμε και την παλιακή την σκουριασμένη ρόδα με το σίδερο στη μέση για τους κοιλιακούς στα γόνατα (έχουν βγει και νέα μοντέλα εντάξει). Σε καλή κατάσταση να είναι και να καλύπτουν τις ανάγκες μας. Πέρα από τα καινούρια μηχανήματα, καλό θα είναι να είναι διαφορετικών εταιριών, καθώς πολλές ειδικεύονται σε συγκεκριμένα όργανα ή έχουν πέρα από το copyright και έρευνες ετών στην πλάτη τους. Πολλές φορές το αντίγραφο μπορεί να είναι το ίδιο καλό, αλλά ανά περιπτώσεις το πρωτότυπο όργανο είναι το καλύτερο. 

 

Γενικότερη κουλτούρα

 

Προσέξτε (προσέξτε λέμε) να ταιριάζετε με το target group του γυμναστηρίου. Θα νιώσεις άβολα ή και ότι δεν ταιριάζεις, αν είσαι η λεπτεπίλεπτη δεσποσύνη στο σιδεράδικο με τους body builders ή αν είσαι το απόλυτο σερνικό (κανένα τυπογραφικό) σε ένα γυμναστήριο με 50χρονες κυρίες. Υπάρχουν ακόμα γυμναστήρια με έντονο πολιτικό χρώμα και γυμναστήρια οπαδών, όπου δεν θα θέλεις να είσαι στη λάθος μεριά. Βρες αυτό που σου ταιριάζει απόλυτα για να μην βαρεθείς και αραιώνεις τις επισκέψεις σου. Ειδικά αν έχεις κλείσει συνδρομή χρόνου και θα κλαις τα λεφτά σου και δεν θα πληρώσεις για να πας σε άλλο γυμναστήριο.

 

€€€

Τελευταίο στην λίστα αλλά από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να θέσεις ως κριτήριο. Αν ένα γυμναστήριο σας φαίνεται ακριβό ίσως και να είναι καλύτερα. Δυστυχώς μόνο αν πληρώσουμε κάτι -το πληρώσαμε, θα το φας όλο!- το εκτιμούμε όπως πρέπει. Έτσι θα πηγαίνετε εγγυημένα και δεν θα τα παρατήσετε στον πρώτο δίμηνο με φθηνές δικαιολογίες του τύπου «πήγα τρεις μήνες, τα έβγαλε τα λεφτά του δεν πειράζει». Για αυτό βρείτε μια μέση προς τη λίγο τσιμπημένη λύση, πάντα χωρίς να σας λείψουν τα χρήματα από κάτι πιθανόν πιο σημαντικό. Τέλος, αν ενδιαφέρεστε και για προγράμματα επιβεβαιώστε ότι περιλαμβάνονται στην τιμή.