Fitness

Τα 50 οφέλη του τραμπολίνο!

Χοροπήδησε στο τραμπολίνο και κάψε θερμίδες, ενίσχυσε την υγεία σου και διασκέδασέ το!

 

Το τραμπολίνο κάνει πολλά περισσότερα από το να ανεβάσεις τον καρδιακό σου ρυθμό ή να ιδρώσεις. Η εξάσκηση στο τραμπολίνο απαιτεί 30% περισσότερη ενέργεια απ' ό,τι η αντίστοιχη σε μια σταθερή και σκληρή επιφάνεια. Και αυτό γιατί η βάση του κινείται, αυξάνοντας την αντίσταση. Όλη αυτή η κίνηση βοηθά στην εκγύμναση του σώματος και των μυών χαμηλά στην πλάτη, αφού απαιτεί να βάλεις τα δυνατά σου ώστε να διατηρήσεις την ισορροπία σου. 

Ωστόσο το Rebounding (ο τεχνικός όρος για το άλμα σε ένα μικρό τραμπολίνο) δεν είναι κάτι καινούριο. Ως άσκηση έγινε δημοφιλής στη δεκαετία του '80 από τους αστροναύτες της NASA. Τα τελευταία χρόνια έχει επιστρέψει στον χώρο του fitness. Αν και είναι έντονη προπόνηση, το σίγουρο είναι ότι θα το διασκεδάσεις! Συγκεντρώσαμε τα 50 οφέλη του τραμπολίνο! Δες ποια είναι και ξεκίνα τώρα!

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠΟΛΙΝΟ

1

 

Ενισχύει την πέψη και την αποβολή, βοηθώντας στη μείωση του φουσκώματος και της αποβολής των τοξινών από το σώμα.

 

2

 

Διεγείρει το μεταβολισμό και συμβάλλει στην καύση θερμίδων όλη την ημέρα. Η αναπήδηση υποστηρίζει επίσης το μεταβολισμό περισσότερο από άλλες μορφές αερόβιας. Μια σειρά από διατάσεις, άλματα και πουσάπ και αρκετό rouncing (συνδυασμός τρεξίματος και αναπήδησης) είναι η πιο σίγουρη μέθοδος για ταχύτατη απώλεια θερμίδων.

3

Μειώνει τα αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία συχνά συμβαδίζουν με το επιπλέον βάρος.

 

4

 

Μειώνει την κυτταρίτιδα σε λίγους μήνες αυξάνοντας τη ροή της λέμφου στο σώμα.

 

5

 

Περιορίζει το emotional eating (τρως δηλαδή συναισθηματικά από άγχος, ανία, θλίψη κλπ). Αυτό το κάνει ρυθμίζοντας τη διάθεσή σου, παρέχοντας ορμόνες για να αποτρέψεις την κατανάλωση τροφής όταν δεν νιώθεις καλά.  

 

6

 

Βοηθά στην πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη μειώνοντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και βελτιώνοντας τη λειτουργία της ινσουλίνης.

 

7

 

Σφίγγει την κοιλιά εμπλέκοντας τον πυρήνα σε κάθε κίνηση. Η αναπήδηση στο τραμπολίνο επιτρέπει επίσης πολλές κινήσεις.

 

8

 

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκγύμναση και HIIT, καθιστώντας τον πιο βολικό τρόπο εξάσκησης σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

 

9

 

Έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα, χάρη στη διέγερση και την αποβολή των αποβλήτων από το λεμφικό σύστημα.  

 

 

10

 

Το χρησιμοποιούν ως εργαλείο αποκατάστασης οι φυσιοθεραπευτές για να δυναμώσουν τις αρθρώσεις των κάτω άκρων (ποδιών)

 

11

 

Αυξάνει την αυτοπεποίθηση. Μελέτες δείχνουν ότι η απλή άσκηση (και όχι η φυσική κατάσταση από την άσκηση) μπορεί να σε βοηθήσει να δείχνεις καλύτερα.

 

12

 

Ενισχύει την καρδιά, βελτιώνοντας τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.  

 

13

 

Βοηθά στην μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς. Εάν οι ιστοί και τα κύτταρα δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, κάθε όργανο μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά, ειδικά ο εγκέφαλος, η καρδιά και τα νεφρά.

 

14

 

Βοηθά στη λεμφική κυκλοφορία. Το λεμφικό και το καρδιαγγειακό σύστημα συνεργάζονται για να διατηρήσουν τα επίπεδα του αίματος και του λεμφικού υγρού ισορροπημένα και να αποβάλλουν τις τοξίνες.

 

15

 

Ενισχύει το ανοσοποιητικό. Το λεμφικό σύστημα μετακινεί τα ανοσοκύτταρά σου σε όλο το σώμα για να δημιουργήσει άμυνα ενάντια στις λοιμώξεις.

 

16

 

Δίνει στο σώμα σου αυξημένη δύναμη G (ή βαρυτικό φορτίο). Αυτό βελτιώνει την υγεία σου και ενισχύει το μυοσκελετικό.

 

17

 

Αυξάνει την ικανότητα των πνευμόνων.

 

18

 

Μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η αναπήδηση βοηθά τους μυς να συστέλλονται, με αποτέλεσμα τη ρυθμική συμπίεση των φλεβών και των αρτηριών. Αυτό βοηθά στην κίνηση των υγρών πιο αποτελεσματικά μέσω του σώματος και πίσω στην καρδιά, μειώνοντας έτσι την περιφερική αρτηριακή πίεση.

 

19

 

Αυξάνει την αντοχή ενισχύοντας την παραγωγή νευροδιαβιβαστών, η οποία βοηθά στην προώθηση της ενέργειας.

 

20

 

Βελτιώνει την ισορροπία αυξάνοντας την ανταπόκριση του εγκεφάλου στο αιθουσιαίο σύστημα, που έχει να κάνει με την αντίληψη της ισορροπίας και της κίνησης.

 

21

 

Διεγείρει τη δράση του ερυθρού μυελού των οστών, υποστηρίζοντας την επιδιόρθωση των ιστών.  

 

22

 

Βελτιώνει το ενδοκρινικό σύστημα απαλλάσσοντάς το από τις υπερβολικές ορμόνες και τοξίνες.

 

23

 

Βελτιώνει τα αποτελέσματα της ενδυνάμωσης. Οι άνθρωποι που κάνουν διάλειμμα για 30 δευτερόλεπτα μεταξύ κάθε σετ ανύψωσης βάρους συνήθως βλέπουν 25% περισσότερη βελτίωση στους μυς τους μετά από 12 εβδομάδες από εκείνους που δεν το κάνουν.

 

24

 

Μειώνει τον κίνδυνο χρόνιας νόσου. Επειδή βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη, την υγεία της καρδιάς και τη σύνθεση του σώματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τα τριγλυκερίδια, αυτά εμποδίζουν την αύξηση του λίπους  της κοιλιάς, το οποίο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου.

 

25

 

Παρέχει αντιοξειδωτική προστασία και αυξάνει τη ροή του αίματος, βοηθώντας στην προστασία της εσωτερικής δομής του δέρματός και καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης.

 

26

 

Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου και αυτό βοηθά στην αποκατάσταση των μυών.

 

27

 

Μπορεί να σε βοηθήσει να σταματήσεις το κάπνισμα περιορίζοντας την ένταση της επιθυμίας και των συμπτωμάτων στέρησης.

 

28

 

Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας ενός άνδρα ή να βελτιώσει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών που έχουν ήδη επηρεαστεί από τη στυτική δυσλειτουργία. Για τις γυναίκες, η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της σεξουαλικής διέγερσης.

 

29

 

Μειώνει το στρες. Οι ασκήσεις σε βοηθούν να μην ασχολείσαι με αρνητικά γεγονότα του παρελθόντος αλλάζοντας τη ροή του αίματος στις περιοχές του εγκεφάλου που μας προκαλούν να επαναλαμβάνουμε αγχωτικές σκέψεις ξανά και ξανά.

 

30

 

Καταπολεμά την κούραση. Μπορεί να νιώθεις κουρασμένος αμέσως μετά το τραμπολίνο, αλλά μακροπρόθεσμα αυξάνει τη δύναμη που απαιτείται για να έχεις ενέργεια.

 

31

 

Βοηθά στη διατήρηση της λειτουργικής ανεξαρτησίας, όταν ασκείσαι τακτικά για 30 λεπτά την ημέρα.

 

32

 

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου. Ασκήσεις όπως είναι το τραμπολίνο βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ποικίλων διαφορετικών τύπων καρκίνου. Μελέτες έχουν δείξει μείωση 30-40% στον καρκίνο του μαστού μεταξύ των γυναικών που συμμετέχουν σε τακτική άσκηση.

 

33

 

Συμβάλλει στη διαχείριση της αρθρίτιδας. Η αναπήδηση στο τραμπολίνο βοηθά στη λίπανση των αρθρώσεων με μικρό αντίκτυπο, βοηθώντας στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας που προκαλεί αυτή η ασθένεια.

 

34

 

Βοηθά στην ανακούφιση της αργής πέψης και της δυσκοιλιότητας. Το τραμπολίνο σε τακτική βάση βοηθά στην πεπτική υγεία και είναι μια εξαιρετική «θεραπεία» για άτομα που πάσχουν από γαστρεντερική δυσφορία.

 

35

 

Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας, η οποία αυξάνεται από τον καθιστικό τρόπο ζωής.

 

36

 

Αυξάνει την πυκνότητα και τη δύναμη των οστών, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης και κατά συνέπεια καταγμάτων των οστών.

 

37

Κάνοντας τραμπολίνο για 30 λεπτά αυξάνει τα επίπεδα ηρεμιστικών χημικών του εγκεφάλου όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

 

38

 

Αυξάνει τη μακροζωία. Μόνο 150 λεπτά μέτριας άσκησης την εβδομάδα μπορεί να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σου κατά 3,4 χρόνια.

 

39

 

Μειώνει τον κίνδυνο πτώσεων. Οι δραστηριότητες ισορροπίας και ενίσχυσης των μυών, όπως το τραμπολίνο, είναι σημαντικές για τη μείωση του κινδύνου πτώσης καθώς γερνάς.

 

40

 

Βελτιώνει τη μνήμη ενισχύοντας την κυκλοφορία του αίματος στον εγκέφαλο, βοηθώντας στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

 

41

 

Επιβραδύνει την ατροφία των μυών, ένα αναπόφευκτο αποτέλεσμα της γήρανσης.

 

42

 

Βελτιώνει τη στάση του σώματος. Καθώς το σώμα μεγαλώνει, το καμπούριασμα της σπονδυλικής στήλης αυξάνεται. Το τραμπολίνο έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη διατήρηση της σωστής ευθυγράμμισης του σώματος και της ισχυρής στάσης του σώματος.

43

 

Προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους που έρχονται με τη γήρανση, όπως πόνοι στον αυχένα, πόνοι στην πλάτη και πονοκεφάλους.

44

 

Αποτρέπει το οίδημα μειώνοντας την ποσότητα αίματος που συγκεντρώνεται στις φλέβες του καρδιαγγειακού συστήματος.

45

 

Βοηθά στην αποκατάσταση υπαρχόντων καρδιακών προβλημάτων ενθαρρύνοντας την ήπια κυκλοφορία με χαμηλό αντίκτυπο.

46

 

Συμβάλλει στην πρόληψη εγκεφαλικών επεισοδίων.

 

47

 

Αυξάνει την παραγωγή αιμοπεταλίων.

 

48

 

Έχει πολύ μικρότερο αντίκτυπο στις αρθρώσεις και τον μαλακό ιστό από άλλες ασκήσεις. Κατά την αναπήδηση, η πίεση κατανέμεται περισσότερο σε όλο το σώμα, ενώ όταν περπατάς ή τρέχεις, η πίεση είναι κυρίως στους αστραγάλους.

 

49

 

Είναι απίστευτα διασκεδαστικό!

 

50

 

Είναι εύκολο και φορητό. Μπορείς να μετακινήσεις το τραμπολίνο σε οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού.

 

Να θυμάσαι ότι η γυμναστική σε τραμπολίνο έχει τους δικούς της κινδύνους και περιορισμούς. Θα πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη το γεγονός ότι κάθε άτομο είναι διαφορετικό, ως εκ τούτου, είναι σημαντική η λήψη προσωπικών συμβουλών από καταρτισμένο trainer.