Fitness

Τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις στρώμα γυμναστικής

Ας ξεκινήσουμε από το δεδομένο: Θέλεις να αγοράσεις ένα στρώμα γυμναστικής. Μέχρι εδώ καλά.

 

 

Ας περάσουμε τώρα στο ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο: Κανείς πωλητής δεν θα σου εξηγήσει τί πρέπει να διαθέτει ένα καλό στρώμα γυμναστικής γιατί:

α) είναι ώρα αιχμής και είναι μόνος του στο κατάστημα, κουβαλάει κούτες, χτυπάει στην ταμειακή και διπλώνει στοίβες ρούχων στον πάγκο ταυ-τό-χρο-να,

βου) δεν γνωρίζει ή δεν θυμάται τις προδιαγραφές του στρώματος – «κι αυτό καλό είναι, κι αυτό ρε φίλε, πάρ΄το, τι το ψειρίζεις»,

γου) βαριέται τη ζωή του, θέλει να εκδόσει τα άπαντα της λογοτεχνίας, ονειρεύεται ότι είναι ο επόμενος νικητής του Τζόκερ –«Α, αυτό – σιωπή 1 λεπτού – ναι υπάρχει – σιωπή 2 λεπτών – θέλετε να το φέρω; – άφαντος».

Εάν είσαι σε προχωρημένη πίστα, δηλαδή έχεις ήδη ξεφορτωθεί εκείνο το αφρουδένιο στρωματάκι γυμναστικής που η κάθε του άκρη ήθελε και από μία πέτρα σε μέγεθος κοτρώνας για να παραμείνει σταθερό ενώ ξέφτισε, μάδησε και τρύπησε από την πρώτη ασάνα, τότε αυτά είναι τα 10 πράγματα που πρέπει να προσέχεις όταν αγοράζεις στρώμα γυμναστικής για να έχεις το σωματάκι σου ήσυχο.

 

1 Να έχει κατάλληλη απορροφητικότητα

Όσο καλύτερα μπορεί να απορροφήσει ένα στρώμα γυμναστικής τους κραδασμούς κατά τη διάρκεια της άσκησης τόσο καλύτερα βοηθά στην απόδοσή σου αφού λειτουργεί υποστηρικτά και σε προστατεύει από τυχόν τραυματισμούς. Επιπλέον, εάν κάνει και απόσβεση βάρους προστατεύει αποτελεσματικά τις αρθρώσεις, τους συνδέσμους και τους τένοντές σου.

2 Να είναι φιλικό στο δέρμα

Το στρωματάκι γυμναστικής θα πρέπει να είναι ζεστό, άνετο, μαλακό, ελαστικό και να προσφέρει μεγάλη επιφάνεια άσκησης.

3 Να ταιριάζει στην προπόνησή σου

Κάθε στρώμα γυμναστικής δεν κάνει για κάθε άσκηση. Υπάρχουν στρώματα κατάλληλα για λειτουργική προπόνηση, για εκπαίδευση στάσης σώματος, ιδιοδεκτικότητας, ισορροπίας και συντονισμού ή στρωματάκια γιόγκα και πιλάτες που ζυγίζουν λιγότερο από 2 κιλά, προσφέρουν μεγάλη επιφάνεια άσκησης με κατάλληλη άνεση, αντιολισθητική βάση και απορροφητικότητα. 

4 Να μη γλιστράει

Το στρώμα γυμναστικής θα πρέπει να έχει τέλεια πρόσφυση κάτι που εξασφαλίζεται από την εξελιγμένη υφή της επιφάνειάς του. Έτσι, όταν το ξεδιπλώνεις θα ακουμπά σωστά και αμέσως στο πάτωμα, χωρίς να γυρίζει στις άκρες του ενώ δεν θα ολισθαίνει, ούτε αυτό ούτε εσύ.

5 Να είναι αδιάβροχο

Καλό είναι η επιφάνειά του να είναι στεγανή με κλειστούς πόρους ώστε να μη διεισδύει ο ιδρώτας, το νερό ή κάποιες ακαθαρσίες.

6 Να είναι πολυλειτουργικό

Να έχει ευέλικτη εφαρμογή και σε εσωτερικούς χώρους και σε εξωτερικούς χώρους και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στο νερό.

7 Να καθαρίζεται εύκολα

Υπάρχουν στρώματα γυμναστικής που καθαρίζονται εύκολα και παρέχουν αντιβακτηριακή προστασία προσφέροντας αξιόπιστη προστασία έναντι των βακτηρίων, μούχλας και παθογενών οργανισμών. Υγιεινή πάνω απ΄ όλα!

8 Να έχει διάρκεια ζωής

Επένδυσε σε ένα στρώμα γυμναστικής και επίλεξε κάποιο που είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικά υλικά για να το έχεις για πολλά χρόνια χρήσης.

9 Να αναφέρεται στην ετικέτα του η ένδειξη CE

Αυτό σημαίνει ότι το στρωματάκι σου θα έχει κατασκευαστεί από υλικά υψηλής ποιότητας ενώ θα έχει υποστεί αυστηρούς ελέγχους ποιότητας. Αυτό σου εξασφαλίζει και την καλύτερη επιλογή.

10 Να σου αρέσει

Χρώματα, σχέδια, υφή, πάχος, να διαθέτει αυτά που θα σε βοηθήσουν ώστε να γίνει το σώμα σου ένα με το στρώμα σου.

Φίλια Μητρομάρα

Φωτό: AIREX AG