Fitness

Συμβαίνει και στους καλύτερους δρομείς: Τι μπορεί να πάθεις σε έναν αγώνα τρεξίματος;

Είτε προετοιμάζεσαι για 5 χιλιόμετρα είτε για έναν μαραθώνιο, τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει τον ενθουσιασμό που έχεις να τερματίσεις και να απωθεωθείς. Τίποτα, χμμμ, ε όχι και τίποτα! Ελαττωματικά gadgets, βροχή, τραυματισμοί, όλα μπορούν να σου χαλάσουν τη διάθεση αλλά και την απόδοσή σου! Υπάρχουν 26 καταγεγραμένες αιτίες που μπορούν να καταστρέψουν έναν αγώνα. Σου δίνουμε τους πιο συχνούς.

Δεν συνδέεται το GPS του ρολογιού σου

Ναι, μπορεί να σου φαίνεται γελοίο αλλά το σηκώνεις τον καρπό σου προς τον ουρανό είναι σύνηθες. Το σύστημα GPS λειτουργεί παράλληλα με τον αισθητήρα στο υπόδημα βελτιστοποιώντας την απρόσκοπτη καταγραφή των δεδομένων κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Καλό είναι να γνωρίζεις το ρυθμό σου κάθε δευτερόλεπτο που τρέχεις αλλά  φρόντισε να τρέχεις χωρίς gadget, παλμογράφο κλπ ή απόφευγε να κοιτάς τον ρυθμό σου μετά από κάθε χιλιόμετρο. Μπορείς να ξεκινήσεις το τρέξιμο πιο αργά από το κανονικό ρυθμό σου και να τον αυξήσεις πιο γρήγορα ή να ακολουθήσεις ένα εναλλασσόμενο τέμπο. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μάθεις τις μικρές διαφορές στους ρυθμούς χωρίς να χρειάζεται να κοιτάζεις το ρολόι σου.

Κόλλησες πίσω από έναν αργό δρομέα

Όποιος έχει προπονηθεί σκληρά μπορεί να τον περάσει. Αλλά αν είσαι σχετικά νέος στο άθλημα, δεν ξεκινάς μπροστά με τους κορυφαίους. Όλα είναι θέμα τεχνικής πάντως. Για να αποκτήσεις μια σωστή τεχνική πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου κατάλληλες ασκήσεις όπως το επιτόπιο χαμηλό ή ψηλό τρέξιμο, τρέξιμο με ψηλά τα γόνατα, τρέξιμο με αναδίπλωση των ποδιών στους γλουτούς, κτλ. Σε όλες τις ασκήσεις θα πρέπει να οδηγούν τα χέρια με σωστή τεχνική, το σώμα να έχει τη σωστή στάση και να βρίσκεται το ρυθμό σε σχέση με την αναπνοή.

Νιώθεις σουβλιές στα πλευρά

Ξεκίνησες γρήγορα και καλά αλλά αν νιώθεις σαν κάποιος να σου έριξε βέλος δεξιά στα πλευρά αυτό σημαίνει ότι η αναπνοή σου δεν είναι καλή ή η τεχνική του τρεξίματος είναι κακή ή έχεις αέρια. Αν σου συμβεί κάτι τέτοιο πάρε βαθιές αναπνοές εισπνέοντας όλο τον αέρα που μπορείς και έκπνευσε τον λίγο λίγο. Κάνε το αυτό μερικές φορές στο τρέξιμο και ο πόνος θα εξαφανιστεί. Επίσης, μάθε να τρέχεις σα κολυμβητής, με αναπνοές που συγχρονίζονται με το σώμα σου. Οι κολυμβητές παίρνουν αναπνοή μόνο όταν το πρόσωπό τους είναι έξω από το νερό έτσι επικεντρώνουν την προσοχή τους στην εκμάθηση της ρυθμού αναπνοής τους και στο συγχρονισμό του με τις χεριές τους. Μπορείς να επωφεληθείς από την ίδια τεχνική, συγχρονίζοντας την αναπνοή σου με τα βήματά σου, εισπνέοντας για 2-4 βήματα και εκπνέοντας για τον ίδιο χρόνο.

Σε έπιασε κράμπα

Μπορεί να μην έκανες καλή προθέρμανση αλλά αυτός ο οξύς πόνος στα πόδια, τους ώμους ή στα ισχία σου κάνει το πεζοδρόμιο να φαίνεται πιο ελκυστικό από ποτέ. Η σωστή ενυδάτωση και τα επαρκή επίπεδα ηλεκτρολυτών είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για να αποφύγεις τις κράμπες. Επίσης οι μύες αν είναι καλά γυμνασμένοι, εύκαμπτοι και ειδικά προπονημένοι για το τρέξιμο (οι μυϊκές κράμπες συνήθως αναπτύσσονται σε αγύμναστους μύες, που δεν είναι συνηθισμένοι σε έντονη προπόνηση) δεν θα πάθεις κράμπα. Αν σε έπιασε κράμπα κατά το τρέξιμο αναπλήρωσε τους ηλεκτρολύτες σου, είναι το πρώτο σημάδι απώλειάς τους όταν συσπώνται οι μυς. Ένα αθλητικο ποτό με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ή 3 γραμμάρια αλάτι αναμεμειγμένο σε ένα κανονικό ποτό υδατανθράκων μπορεί να τους αναπληρώσει.

Σου ξεκόλλησε το CHIP χρονομέτρησης

Υπάρχουν και οι άτυχες στιγμές, έτσι δεν είναι; Οι περισσότεροι βάζουν το chip στα παπούτσια τους, σε καμία περίπτωση σε τσέπη γιατί μπορεί να μην καταγράψει το χρόνο σου.

Ξεδένονται τα κορδόνια σου

Κι ύστερα σε κάνει να αναρωτιέσαι γιατί οι εταιρείες παπουτσιών δεν έχουν περισσότερα παπούτσια με Velcro. Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δένεις διπλά ή τριπλά κόμπο τα κορδόνια σου. Καλύτερα να έχεις πρόβλημα στο να τα ξεδέσεις παρά να σταματήσεις στη διάρκεια του αγώνα και τα δένεις. Ένα καλό τρικ είναι να τα δέσεις μαζί με μια παραμάνα. Επίσης δες αυτό το βίντεο και το πώς να δέσεις σωστά τα κορδόνια σου. 

Βρέχει, χιονίζει, φυσάει

Η πρόβλεψη της ΕΜΥ 10 ημέρες πριν έδειχνε καλό καιρό με λίγο αεράκι. Τώρα τρέχεις με κρύο κάτω από νεροποντή. Τα πόδια σου είναι μούσκεμα ή κατεψυγμένα! Η προσπάθεια να παραμείνεις στεγνός είναι μάταιη, αλλά το παραμείνεις ζεστός είναι μια καλή ιδέα. Επίλεγε ρούχα από cool max που δεν κρατούν το νερό και είναι πιο μαλακά και κάλτσες από ακρυλικό ή μείγμα πολυπροπυλενίου. Φόρεσε κάποιο ελαφρύ μπουφάν ή κάποια σακούλα από αυτές που βάζουν στα ρούχα ή στα σκουπίδια (μην σε στεναχωρεί, δεν είσαι ο μόνος). Επίσης, το να φορέσεις ένα καπέλο με γείσο είναι μια καλή ιδέα. Τέλος, εκτός από το γλιστρήσεις προσέχεις τις «λίμνες» με νερό. Από κάτω δεν μπορείς να ξέρεις τί κρύβεται.

Σου τέλειωσαν τα τζελ και πεινάς!

Αυτό είναι από τα πιο συνηθισμένα με αποτέλεσμα να χάνεις την ενέργειά σου πολύ πιο γρήγορα. Κάνε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα σχετικά με τον χρόνο της διαδρομής. Συνήθως χρειάζεσαι 2-3 γουλιές νερό κάθε 2.5 χλμ, λίγο περισσότερες από ισοτονικό κάθε 5 χλμ και 1 τζελάκι κάθε 45 λεπτά. Στη μικρή τσέπη τους σορτς σου, έστω και λιγο στριμωγμένα, χωράνε 4-5 τζελάκια. Υπολόγισε λοιπόν κάνοντας αυτά τα απλά μαθηματικά πριν τον αγώνα ώστε να ξέρεις ακριβώς πόσα τζελ πρέπει να πάρεις μαζί σου.