Fitness

Σόφη Πασχάλη: Ποια άσκηση μεταμορφώνει το σώμα σου από την πρώτη κιόλας μέρα;

Αν και παλιά έκανε πρωταθλητισμό στο καλλιτεχνικό πατινάζ η γιόγκα την κέρδισε για πάντα. Η Σόφη Πασχάλη λατρεύει τη yoga! Όχι μόνο επειδή προσφέρει εξαιρετική ευλυγισία, αλλά γιατί στο παρελθόν τη βοήθησε σε ένα πρόβλημα υγείας: είχε σπάσει ένα σπόνδυλο στη μέση και όλοι της είχαν απαγορέψει να γυμναστεί ξανά. Όμως η Σόφη δεν το έβαλε κάτω! Ασχολήθηκε με τη  γιόγκα και έγινε αστέρι! To wefit την ρώτησε:

 

Πώς γυμνάζεται: Κάνω yoga, yogilates, aerial yoga και TRX. 

Τι διατροφή κάνει: Τρώω τα πάντα αλλά με μέτρο, έτσι δεν στερούμαι τίποτα. Φροντίζω όμως να κάνω συχνά γεύματα ώστε να μην πεινάω και να τρώω μετά μεγάλες ποσότητες φαγητού. Το μυστικό είναι η συνεχής τροφοδότηση του οργανισμού ώστε να μην πέφτε ο μεταβολισμός. Επίσης, τρώω πολλές φυτικές ίνες στο πρωινό μου. 

Ποια είναι τα μυστικά ομορφιάς της: Πίνω πολύ νερό, κοιμάμαι τις σωστές ώρες, γυμνάζομαι πολύ. Δεν ξεχνώ ποτέ το αντηλιακό μου, χειμώνα καλοκαίρι. Το πρωί το μόνο που χρειάζομαι είναι μαύρη μάσκαρα και λιπ γκλος. Για το βράδυ, το μυστικό μου είναι ένα make-up, με χρώμα και σκιές σε γήινες αποχρώσεις για πιο natural look.

Ποιο είναι το μυστικό να συνεχίζει να ασκείται: Το ότι γυμνάζομαι με όρεξη. Αν βαριέσαι τότε απλά καταπονείς το σώμα σου.

Γιατί προτείνει τη γιόγκα: Για γράμμωση, πνευματική και σωματική υγεία, γιατί είναι αγχολυτική και προσφέρει ευεξία.

Τι σε συμβουλεύει αν θέλεις να ξεκινήσεις γυμναστική: Να βρεις μια φίλη ώστε να πηγαίνετε παρέα στο γυμναστήριο για να υπάρχει κίνητρο και παρακίνηση. Να βρεις αυτό που σου αρέσει για να παραμείνεις πιστή αλλά και να βρεις τον σωστό γυμναστή που θα σε γυμνάσει, είναι πολύ σημαντικό με τον γυμναστή να έχετε χημεία. Αν δεν θέλεις να πας γυμναστήριο κάνε ποδήλατο, χόρεψε, τρέξε έξω. Υπάρχουν πολλές επιλογές αρκεί πραγματικά να το θέλεις. 

photo 3.PNG

Γιατί προτείνει τη γιόγκα:

 Η Σόφη Πασχάλη σου εξηγεί πως αν κάνεις γιόγκα μετά το μάθημα έχεις:

* Βελτιωμένη εγκεφαλική λειτουργία: Μόλις 20 λεπτά βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ενισχύοντας τη συγκέντρωση και τη μνήμη. Σε μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, οι συμμετέχοντες απέδωσαν πολύ καλύτερα στα τεστ εγκεφαλικής λειτουργίας μετά τη γιόγκα, σε σύγκριση με την απόδοσή τους ύστερα από 20 λεπτά έντονης αεροβικής άσκησης.

* Μειωμένα επίπεδα στρες: Οι αγχολυτικές ιδιότητες της γιόγκα πιθανόν οφείλονται στην ικανότητά της να ελαττώνει τη δραστηριότητα πρωτεϊνών που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τη φλεγμονή, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πέρυσι από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.

* Αυξημένη ευλυγισία: Μια πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Κολοράντο διαπίστωσε ότι η μπίκραμ γιόγκα (ή hot yoga), μια μορφή γιόγκα στην οποία εκτελούνται 26 ασάνας σε 90 λεπτά σε θερμαινόμενο δωμάτιο- σχετίζεται με τη βελτίωση της ευλυγισίας των ώμων, της πλάτης και των ισχίων, καθώς και την αυξημένη δύναμη άρσης νεκρού βάρους και το μειωμένο σωματικό λίπος, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

 

photo 1.PNG 

Ύστερα από μερικούς μήνες γιόγκα έχεις:

* Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση: Οι άνθρωποι με ήπια έως μέτρια υπέρταση μπορεί να ωφεληθούν από τη γιόγκα, καθώς μια μελέτη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια διαπίστωσε ότι ενδεχομένως μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που έκαναν γιόγκα είχαν μεγαλύτερη πτώση της αρτηριακής πίεσης συγκριτικά με όσους ακολουθούσαν πρόγραμμα άσκησης (περπάτημα) και διατροφής.

* Βελτιωμένη λειτουργία των πνευμόνων: Σε μια μικρής κλίμακας μελέτη του Πανεπιστημίου Ball της Ιντιάνα διαπιστώθηκε ότι η άσκηση με χάθα γιόγκα για 15 βδομάδες μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την πνευμονική χωρητικότητα.

* Καλύτερη σεξουαλική ζωή: Μια μελέτη έδειξε ότι η γιόγκα ενδέχεται να αυξήσει τη διέγερση, την επιθυμία, τους οργασμούς και τη σεξουαλική ικανοποίηση στις γυναίκες. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη σεξουαλική τους ζωή βοηθώντας τες να γνωρίσουν καλύτερα το σώμα τους, σύμφωνα με μια επισκόπηση μελετών που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Journal of Sex and Marital Therapy.

* Μειωμένος χρόνιος πόνος στον αυχένα: Μια γερμανική μελέτη έδειξε ότι τέσσερις βδομάδες αγένγκαρ γιόγκα (ένα είδος χάθα γιόγκα που δίνει έμφαση στη σωστή ευθυγράμμιση και τη χρήση εργαλείων) είναι αποτελεσματική στη μείωση της έντασης του πόνου στους ενήλικες που υποφέρουν από χρόνιους πόνους στον αυχένα.

* Ανακούφιση από το άγχος: Ύστερα από 12 βδομάδες γιόγκα μειώνεται το άγχος και αυξάνονται τα επίπεδα του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο (τα χαμηλά επίπεδα GABA έχουν συσχετιστεί με την κατάθλιψη και τις διαταραχές άγχους).

* Ανακούφιση από τον χρόνιο πόνο στην πλάτη: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια διαπίστωσαν ότι η αγένγκαρ γιόγκα είναι πιο αποτελεσματική στη μείωση του πόνου και τη βελτίωση της διάθεσης από τις συμβατικές φαρμακευτικές αγωγές για τους χρόνιους πόνους στην πλάτη.

*Μειωμένα επίπεδα σακχάρου: Η προσθήκη της γιόγκα σε ένα τυπικό πρόγραμμα αντιμετώπισης του διαβήτη μπορεί να διατηρήσει σταθερά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

* Βελτιωμένη αίσθηση ισορροπίας: Σύμφωνα με μια μελέτη του 2008 του Πανεπιστημίου Temple, διαπιστώθηκε ότι ένα πρόγραμμα αγένγκαρ γιόγκα για μεγαλύτερους σε ηλικία ενήλικες βελτίωσε την ισορροπία και απέτρεψε τα ατυχήματα από πτώσεις στις γυναίκες άνω των 65 ετών.

 

 

Ύστερα από χρόνια γιόγκα έχεις:

 

* Πιο δυνατά οστά

* Υγιές βάρος

* Μειωμένο κίνδυνο καρδιοπαθειών

 

Από την Φίλια Μητρομάρα