Fitness

Shoulder stand: Γιατί να κάνεις λαμπάδα;

Η λαμπάδα χτίζει δύναμη, ευελεξία και και αποβάλλει την ένταση.

Η shoulder stand, αλλιώς λαμπάδα ή κερί στα ελληνικά (ή Salamba Sarvangasana για τους μυημένους στη γιόγκα) δεν φαίνεται απλώς εντυπωσιακή, μπορεί να βελτιώσει από τη δύναμη έως το κυκλοφορικό σου. Είναι από τις πρώτες ανάστροφες στάσεις που θα δοκιμάσεις σε ένα μάθημα χάθα γιόγκα! Αν και αυτή η στάση είναι επικίνδυνη αφού φέρνει το σώμα σε μια ασταθή, άγνωστη θέση, ωστόσο εάν την κάνεις σωστά θα αποκτήσεις πολλά οφέλη.

Τα οφέλη που προσφέρει η στάση λαμπάδα

1 Αυξάνει το κυκλοφορικό

Οι αναστροφές – όπως το στήριγμα ώμων – μπορεί να αντιστρέψουν τη ροή του αίματός σου, έτσι ώστε όταν σηκώνεσαι όρθιος, ένα νέο κύμα αίματος ρέει στο σώμα σου. Οι ειδικοί έχουν ερευνήσει πώς αυτή η ξαφνική ροή βελτιώνει το κυκλοφορικό σου και μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα.

2 Χτίζει δύναμη και ευελιξία

Η άρση και το κράτημα στους ώμους απαιτεί π δύναμη από τον πυρήνα μαζί με τη δύναμη του άνω μέρους του σώματος. Αυξάνει επίσης το εύρος κίνησης και ευελιξίας στον αυχένα και τους ώμους και μπορεί να ενισχύσει τα πόδια και τους μυς της πλάτης, καθώς ολόκληρο το σώμα προσπαθεί να ισορροπήσει.

3 Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να είσαι ανάποδα αναπροσαρμόζει τα εσωτερικά σου όργανα όπως το λεπτό και το παχύ έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να διεγείρει τις περισταλτικές κινήσεις του και να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα (το οποίο μπορεί να είναι τέλειο για άτομα που έχουν δυσκοιλιότητα!).

4 Ενισχύει το λεμφικό σύστημα

Το λεμφικό σύστημα επηρεάζει πολλές σημαντικές διαδικασίες στον οργανισμό. Συμβάλλει στην αποβολή των αποβλήτων και καταπολεμά λοιμώξεις, φλεγμονές και μεταβολικές ασθένειες. Κάνοντας λαμπάδα, που έρχεται σε αντιδιαστολή με τη βαρύτητα, επιτρέπει στη λέμφο να κινηθεί προς άλλα όργανα, κάτι συμβάλλει στην αποτοξίνωση ολόκληρου του λεμφικού, ανανεώνοντάς το.

Θυμήσου: Ενώ το λεμφικό σύστημα είναι ένα κυκλοφορικό σύστημα όπως τα αιμοφόρα αγγεία που έχουμε όλοι, δεν υπάρχει καρδιά να κινεί τη λέμφο, οπότε πρέπει να κινηθείς και να ασκηθείς για να έχει ροή στη λέμφο.

Η άσκηση αυτή μπορεί να τονώσει τη ροή
της λέμφου με διαφορετικό τρόπο από αυτόν
που έχεις συνηθίσει, πράγμα που θα διατηρήσει
την ισορροπία υγρών στο σώμα.

5 Ανακουφίζει από την ένταση και το άγχος

Το να βρίσκεσαι σε μια ανάποδη στάση (δηλαδή μια στάση όπου οι φτέρνες σου βρίσκονται πάνω από την καρδιά σου) ηρεμεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, το οποίο βοηθά το σώμα και το μυαλό να χαλαρώσουν. Μία μελέτη διαπίστωσε ότι εκείνοι που έκαναν δύο ώρες γιόγκα την ημέρα – με ασκήσεις όπως η στάση λαμπάδα – για πέντε εβδομάδες, μείωσαν σημαντικά τα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

6 Μειώνει την κόπωση

Όταν η καρδιά σου βρίσκεται πάνω από το κεφάλι σου, περισσότερο αίμα – και περισσότερο οξυγόνο – ρέει στον εγκέφαλό σου. Αυτό σε κάνει να νιώθεις πιο ενεργητικός και σε εγρήγορση (δηλαδή μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της υπνηλίας μετά τις 2 μ.μ.). Όχι μόνο αυτό, αλλά η έρευνα διαπίστωσε ότι η καθημερινή γιόγκα μειώνει την αϋπνία και σε βοηθά να κοιμηθείς καλύτερα.

7 Αιματώνει τον θυρεοειδή

Παραδοσιακά, η στάση λαμπάδα θεωρείται ότι ενεργοποιεί τη λειτουργία του θυρεοειδούς γιατί αιματώνει τον θυρεοειδή και παραθυρεοειδή αδένα. 8 λόγοι για να κάνεις κατακόρυφο κάθε μέρα (ένας είναι το καλό σεξ)!

Πώς να κάνεις την τέλεια στάση λαμπάδα

  • Προθέρμανε τους μυς σου πριν δοκιμάσεις αυτήν τη στάση. Κάνε ζέσταμα, ειδικά για την σπονδυλική στήλη, τους βραχίονες, τους ώμους και τον αυχένα. Εάν αυτές οι περιοχές είναι σφιχτές, θα τεντώσουν και μπορεί να νιώσεις δυσφορία ή να τραυματιστείς.
  • Όταν είσαι έτοιμος, ξεκίνα.
  • Σήκωσε τα πόδια τεντωμένα προς το στήθος, μέχρι να έρθουν κάθετα προς τον κορμό.
  • Συνέχισε χωρίς διακοπή την κίνηση προς τα πάνω πιέζοντας και με τους κοιλιακούς.
  • Ενώ σηκώνεις τους γλουτούς βάλε τις παλάμες σου στη μέση, πιέζοντας το σώμα προς τα πάνω, ώσπου ο κορμός να φθάσει σε κατακόρυφη στάση, το σώμα να είναι σε ανάστροφη θέση και να στηρίζεται βάση των ώμων και στο λαιμό.
  • Τώρα, το σημαντικό στοιχείο είναι να φέρεις το πηγούνι προς το στήθος, στο σημείο όπου ενώνονται οι κλείδες.
  • Μπορείς να αφήσεις για λίγο τα χέρια από τη μέση και να τα φέρεις μπροστά.
  • Μείνε στη στάση για ένα λεπτό για ν’ ανακουφίσεις την ένταση από τους ώμους και να οξυγονώσεις τον εγκέφαλο. Κάνε 12 – 21 βαθιές διαφραγματικές αναπνοές. Φουσκώνεις / ξεφουσκώνεις την κοιλιά με αναπνοή στους κτύπους του ρολογιού.

Εάν είσαι αρχάριος στη γιόγκα

  • Τοποθέτησε μια διπλωμένη κουβέρτα σε ρολό κάτω από το άνω μέρος της πλάτης και τους ώμους, για να τραβήξεις την σπονδυλική στήλη.
  • Λύγισε τα γόνατά σου και τοποθέτησε αυχένα και ώμους κάτω από το σώμα. Ευθυγράμμισε τη λεκάνη σου με τους ώμους.
  • Λύγισε τους αγκώνες και τοποθέτησε τα χέρια στη βάση της σπονδυλικής στήλης ή του ιερού για στήριξη.
  • Ίσιωσε τα πόδια.
  • Μείνε για 12 – 21 βαθιές διαφραγματικές αναπνοές. Φουσκώνεις / ξεφουσκώνεις την κοιλιά με αναπνοή στους κτύπους του ρολογιού.

Όταν ολοκληρώσεις τις αναπνοές κατέβα πολύ αργά, με προσοχή, σπόνδυλο σπόνδυλο, χωρίς να σηκώσεις τους ώμους και το κεφάλι και θα νιώσεις ένα ανακουφιστικό μασάζ στην πλάτη.