Πώς βάζεις την μπουκάλα, πως βουτάς, πως εξισώνεις την πίεση; Θεωρία είναι, θα την μάθεις. Το θέμα είναι μετά από αυτή να γίνεις καλύτερος και να απολαύσεις το βυθό.
Δεν χρειάζεται να έχεις βράγχια πίσω από τα αυτιά, ούτε αυτοκόλλητα βατραχοπέδιλα στα πόδια σου. Αν ήδη έχεις πάρει μαθήματα σε αναγνωρισμένες σχολές για να γίνεις Κουστό και να ζήσεις τη δική σου υποβρύχια περιπέτεια έχε πάντα στο μυαλό σου αυτά τα tips για ασφαλή κατάδυση.
Θέλεις να βουτήξεις;
Πρώτα από όλα βρες μία αναγνωρισμένη σχολή με πιστοποιημένους εκπαιδευτές για να μάθεις τα τεχνικά. Η πρώτη πιστοποίηση είναι η PADI, η Open Water Scuba Diver (αλλά και πολλές ακόμα, πιο εξειδικευμένες), που σημαίνει ότι διαθέτεις τα προσόντα να καταδύεσαι με χρήση καταδυτικής συσκευής. Τα μαθήματα κατάδυσης είναι συνήθως 9, αλλά πολλές σχολές έχουν ευέλικτα προγράμματα. Η συνολική διάρκεια ενός μαθήματος μπορεί να είναι από κάποιες ώρες εώς εντατικό μάθημα 5 ημερών ή και χαλαρό 10 ή περισσοτέρων ημερών.
Το κόστος ξεκινά από: €40 τη βουτιά. Συνεχίζεις τη βασική εκπαίδευση, η οποία κοστίζει περίπου €400 (περιλαμβάνει 9 «βουτιές», εξοπλισμό και εκπαιδευτικό υλικό). Φυσικά οι τιμές ποικίλουν ανάλογα τη σχολή.
15 tips για ασφαλή κατάδυση
Πήρες το… δίπλωμα; Αν αρχίσεις τις βουτιές αυτά είναι τα σημεία που πρέπει να προσέχεις.
1 Plan your dive and dive your plan: ο βασικός κανόνας ασφαλείας: σχεδίασε την κατάδυσή σου και ενημέρωσε κάποιον δικό σου για τον τόπο που θα βουτήξεις.
2 Βρες ένα φίλο που να τον εμπιστεύεσαι και να έχει εκπαιδευτεί και βουτήξτε μαζί.
3 Μη βουτάς όπου βρεις. Βρες το κατάλληλο σημείο για κατάδυση αφού πρώτα αξιολογήσεις τις συνθήκες που επικρατούν, το βάθος, τη διέλευση σκαφών και τα σημεία εισόδου και εξόδου. Μην βουτάς όταν οι καιρικές συνθήκες είναι κακές, υπάρχουν υπόγεια ρεύματα, μεγάλα κύματα και κακή ορατότητα.
4 Μην κάνεις δύο τύπου καταδύσεις όπως για παράδειγμα βραδινή ναυαγιοκατάδυση.
5 Μάθε να παρακολουθείς συχνά και σε τακτά χρονικά διαστήματα την ποσότητα αέρα στη φιάλη σου και να υπολογίζεις την κατανάλωσή σου.
7 Έλεγχε πάντα προσεκτικά τον εξοπλισμό και τις φιάλες. Έχε μαζί σου εφεδρικά Ο-rings και ιμάντες μάσκας και πέδιλων.
8 Μαζί με την παρέα σου, προτού βουτήξετε, επαναλάβετε τα σήματα που θα χρησιμοποιήσετε και συμφωνείστε για τη πορεία που θα ακολουθήσετε, το βάθος και το χρόνο της κατάδυσης.
9 Έχε μαζί σου ένα φορητό φαρμακείο με τα απαραίτητα. Φρόντισε να μάθεις που είναι το πλησιέστερο κέντρο υγείας και έχε μαζί σου κάποια τηλέφωνα γιατρών σε περίπτωση ανάγκης.
10 Να χρησιμοποιείς πάντα σημαδούρα με σημαία για να είσαι αντιληπτός από τα σκάφη.
11 Αν η φυσική κατάσταση σου κατάσταση είναι κακή, δεν είσαι ενυδατωμένος, φοράς σκληρά πέδιλα ή παραλείπεις τις διατάσεις προτού καταδυθείς η κράμπα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιη. Επομένως ξέρεις τι να κάνεις για να την αποφύγεις: καθημερινή προπόνηση, νερό πριν και μετά την κατάδυση, διατάσεις πριν καταδυθείς, αποφυγή στενών στολών κατάδυσης.
12 Αύξησε την άπνοιά σου: Κάνε τρέξιμο για να αυξήσεις την κυκλοφορία στα αγγεία και να πετύχεις καλύτερη οξυγόνωση των μυών ή κάνε κολύμβηση. Το ελεύθερο και το ύπτιο αν συνδυασθούν, σε προπόνηση με άπνοια, μπορούν να βελτιώσουν την ικανότητα των μυών να εργάζονται κάτω από συνθήκες έλλειψης οξυγόνου.
13 Μην ξεχνάς την «εξίσωση». Αν πονέσεις στα αυτιά θα είναι πολύ αργά. Μάθε να τα προστατεύεις από την πίεση του νερού: ξεκίνα αργά και σταθερά εξίσωση της πίεσης με την τεχνική που έμαθες στη σχολή. Αν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα στα αυτιά μέσα στο νερό ηρέμησε, αναδύσου και ξαναπροσπάθησε. Αργά και σταθερά.
14 Μην καταδύεσαι περισσότερο από όσο έχεις εκπαιδευτεί. Καταλαβαίνουμε τον ενθουσιασμό, κυρίως αν είσαι νέος δύτης, αλλά τα περισσότερα ατυχήματα συμβαίνουν όταν υπερτιμάμε τις δυνατότητές μας.