Fitness

Προπόνηση στην άμμο: τα υπέρ και τα κατά

Η άμμος μπορεί να θεραπεύσει ή να σε κάψει; Η άσκηση θέλει άμμο ή άλλο τερέν; Δες τα υπέρ και τα κατά και αποφάσισε εάν η άμμος είναι το απόλυτο highlight του καλοκαιριού. 

Προπόνηση στην άμμο: Τα υπέρ

Περπατώντας στην άμμο ενισχύεις τους μυς των ποδιών, που δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ όταν φοράς παπούτσια.
Η άμμος φτιάχνει μυςΉξερες ότι τα πέλματα των ποδιών σου έχουν τους περισσότερους ιδρωτοποιούς αδένες και νευρικές απολήξεις ανά τετραγωνικό εκατοστό από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός σου; Και το ξυπόλυτο περπάτημα στην άμμο τα διεγείρει; Περπατώντας στην άμμο ενισχύεις τους μυς των ποδιών, που δεν χρησιμοποιούνται τόσο πολύ όταν φοράς παπούτσια. Επίσης, μελέτη για το τρέξιμο και το περπάτημα στην άμμο διαπίστωσε ότι το περπάτημα στην άμμο απαιτεί 1.6 έως 2.5 φορές ενέργεια από ό,τι χρειάζεται σε μια σκληρή επιφάνεια. Οι μύες μας εκτελούν περισσότερη μηχανική εργασία όταν τρέχεις ή περπατάς στην άμμο παρά σε σκληρή επιφάνεια. Η άμμος σε γυμνάζειΗ άμμος προβάλλει αντίσταση, έτσι καταβάλλεις μεγαλύτερη προσπάθεια και βελτιώνεις τη φυσική σου κατάσταση, ενισχύοντας έτσι το κυκλοφορικό και το μεταβολισμό. Επιπλέον, μία μικρή διακύμανση στο φυσικό έδαφος μπορεί να επιτείνει την συγκέντρωση στην ισορροπία περισσότερο από ένα επίπεδο πάτωμα. Η άμμος σε αδυνατίζειΚαις έως και 50% περισσότερες θερμίδες περπατώντας ή τρέχοντας στην άμμο. Η άμμος σε γειώνειΤο ξυπόλυτο περπάτημα ή τρέξιμο βοηθά στη γείωση, η οποία επανασυνδέει το σώμα σου με την ενέργεια της γης.Η άμμος απολεπίζει φυσικά το δέρμα
Η άμμος κάνει φυσική απολέπιση διατηρώντας το δέρμα σου υγιές. Τα πόδια σου απαλλάσονται από τα νεκρά κύτταρα του δέρματος αλλά και το δέρμα σου γίνεται πιο μαλακό εάν το τρίψεις με ψιλή άμμο.Η αμμος θεραπεύειΚάτι ήξερε η γιαγιά σου και θαβόταν στην άμμο. Στη Σαχάρα θεωρείται φυσική θεραπεία αφού τα αμμόλουτρα μειώνουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας, των ρευματισμών, της αυχεναλγίας, προβλήματα γονιμότητας και άλλα. Επίσης το αμμόλουτρο είναι τέλειο αν δεν πήγες 5 μήνες πριν στο γυμναστήριο. Δεν οφελεί να ρουφάς την κοιλιά σου, μείνε θαμμένος μέχρι το δείλι.

Προπόνηση στην άμμο: Τα κατά

Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα
από το ποδόσφαιρο στην άμμο,
τις ρακέτες στην άμμο, το beach volley στην άμμο γιατί και στα τρία καίγονται
τα πόδια σου, αν δεν φορέσεις παπούτσια, ή καίγεται το δέρμα σου, εάν δεν βάλεις αντηλιακό, ξανά και ξανά.

Η άμμος προκαλεί εγκαύματαΔεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από την καυτή άμμο, περπατάς σαν τους αναστενάρηδες μέχρι να φτάσεις στη θάλασσα. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το ποδόσφαιρο στην άμμο, τις ρακέτες στην άμμο, το beach volley στην άμμο γιατί και στα τρία καίγονται τα πόδια σου, αν δεν φορέσεις παπούτσια, ή καίγεται το δέρμα σου, εάν δεν βάλεις αντηλιακό, ξανά και ξανά. Η άμμος καίει για μας τους… πικραμένους.

Με την άμμο δεν τα έβαλε κανείςΤο μπιτς βόλεϊ θέλει πόδια. Εάν δεν τα γύμνασες φτιάξε πυργάκια στην άμμο. Επίσης στην άμμο θα καταλάβεις πόσο αργός είσαι όταν προσκαλείς κάποιον για σπριντ.Η άμμος κολλάειΚαι δεν μιλώ όταν έχει αέρα και σε μαστιγώνει και κάνει αμμοβολή στο δέρμα σου. Η άμμος μπαίνει παντού (στη μπύρα, στο σάντουιτς, στα δόντια, στη “χαράδρα”) και κολλάει! Όχι μόνον στο δέρμα αλλά μπορεί να μεταφέρει και κρυμμένα τσιμπούρια ή να πάθεις κάποια μυκητίαση στην ευαίσθητη περιοχή. Καλύτερα να αποφεύγεις να κάθεσαι απευθείας στην άμμο, ποτέ δεν ξέρεις τι είναι θαμμένο μέσα της και τι θα σου κολλήσει και θα το φέρεις ως καλοκαιρινό σουβερνίρ πίσω.