Fitness

Πότε η προπόνηση δεν μπορεί να αλλάξει το σώμα σου;

Χτυπιέσαι στο γυμναστήριο και αποτέλεσμα μηδέν; Μάθε τι κάνεις ή τι δεν κάνεις και άλλαξέ το για να δεις και την πολυπόθητη αλλαγή στο σώμα σου. Πότε λοιπόν η άσκηση δεν μπορεί να αλλάξει το σώμα σου και να σε βοηθήσει να αδυνατίσεις;  

 

    

Όταν κάνεις μόνο αεροβική

Η αεροβική είναι σημαντική στη διαχείριση του βάρους σου, συμβάλλει στην υγεία της καρδιάς και στη μυϊκή αντοχή, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι το μόνο που μπορείς να κάνεις για να αδυνατίσεις. Ένα 30λεπτο τζόγκινγκ στον διάδρομο δεν θα αλλάξει πραγματικά τη σύσταση του σώματός σου, χρειάζεται να ενσωματώσεις και προπόνηση δύναμης. Προσθέτοντας ασκήσεις αντιστάσεις θα χτίσεις μυική μάζα γεγονός που συμβάλλει στην καύση περισσότερων θερμίδων, αυξάνει το μεταβολισμό και οδηγεί στην καύση λίπους πιο γρήγορα.

Τι να κάνεις: Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη άσκηση που μπορεί να σου δώσει όλα όσα χρειάζεσαι. Σχεδίασε με έναν γυμναστή ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα το οποίο θα περιέχει διάφορες προπονήσεις προκειμένου να γυμναστεί όλο το σώμα αποτελεσματικά. Για καλύτερα αποτελέσματα, ο στόχος είναι τουλάχιστον δύο προπονήσεις δύναμης την εβδομάδα. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ασκήσεις με το  βάρος του σώματός σου.

Μετά την προπόνηση το ρίχνεις στις κραιπάλες!

Μπορεί να έχεις κάψει εκατοντάδες θερμίδες κατά τη διάρκεια της Zumba, γι 'αυτό είναι απολύτως «νόμιμο» να επιτρέψεις στον εαυτό σου να φάει μερικά κομμάτια πίτσα, σωστά; Πολλοί άνθρωποι έχουν την ψευδαίσθηση ότι μπορούν να τρώνε περισσότερο επειδή είναι περισσότερο ενεργητικοί ή ανταμοίβουν τον εαυτό τους με πολλές έξτρα «ελεύθερες μέρες» στη δίαιτα. Δηλαδή τρως περισσότερες θερμίδες από ότι στην πραγματικότητα καις κατά τη διάρκεια της προπόνηση σου.

Τι να κάνεις: Δεδομένου ότι οι μύες σου είναι… σφουγγάρια υδατανθράκων μετά από μια προπόνηση, φάε κάτι στα πρώτα 30 λεπτά από τη στιγμή που θα τελειώσεις την προπόνηση. Αν αφήσεις το φαγητό μέχρι να πας σπίτι η έντονη πείνα μπορεί να προκαλέσει υπερφαγία ή  λανθασμένες επιλογές τροφίμων. Δώσε επίσης σημασία σε ό,τι πίνεις. Πολλά αθλητικά ή ενεργειακά ποτά έχουν πάρα πολλές θερμίδες, ειδικά όταν τα καταναλώνεις ενώ γυμνάστηκες μόνον 30 λεπτά. Το νερό είναι το καλύτερο υγρό που μπορεί να σε ξεδιψάσει και να μειώσει την πείνα σου αργότερα.

Όταν ασκείσαι μία ώρα και τις υπόλοιπες 23 κάθεσαι

Μπορεί να πηγαίνεις στο γυμναστήριο πέντε φορές την εβδομάδα, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό αν είσαι αλυσοδεμένος στο γραφείο όλη την ημέρα και στη συνέχεια κάθεσαι στον καναπέ σου  μπροστά στην τηλεόραση το βράδυ. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει πως η καθιστική ζωή είναι κακή για την υγεία και την περίμετρο της μέσης μας – ακόμα κι αν ασκείσαι μία ώρα στο γυμναστήριο.

Τι να κάνεις: Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα με καθημερινή κίνηση. Στη δουλειά κάνε συχνά διαλείμματα (ιδανικά κάθε 30 λεπτά), πήγαινε στο γραφείο του συναδέλφου σου αντί να του τηλεφωνήσεις ή να του στείλεις e-mail, ανέβα από τις σκάλες για να πας στην τουαλέτα. Στο σπίτι κάνε έναν περίπατο μετά το δείπνο ή κάνε βυθίσματα ενώ περιμένεις να μαγειρευτεί το φαγητό. Με λίγα λόγια σκέψου την κίνηση ως μια ευκαιρία κι όχι ως ταλαιπωρία. Και επομένως: κινήσου, κινήσου και κινήσου.

Διάβασε: Κινήσου! Γιατί δεν πρέπει να κάθεσαι;

Δεν αλλάζεις… μυαλό!

Οι περισσότεροι είμαστε της συνήθειας: τρώμε το ίδιο πρωινό, παραγγέλνουμε τα ίδια πράγματα στο εστιατόρι, ψωνίζουμε από τα ίδια καταστήματα. Η ρουτίνα είναι βολική, αλλά όταν πρόκειται για την άσκηση το σώμα δεν έχει καμία επιλογή παρά να προσαρμοστεί. Πολύ σύντομα η πρόκληση δεν υπάρχει και η προπόνηση παύει να είναι πλέον αποτελεσματική.

Τι να κάνεις: Το σώμα μας αλλάζει μόνο όταν είναι αναγκασμένο να προσαρμοστεί σε νέες συνθήκες, οπότε ήρθε η ώρα για αλλαγή. Εάν χρησιμοποιείς μηχανήματα δοκίμαστε τα ελεύθερα βάρη. Κάνεις μόνο spinning για αεροβική; Δοκίμασε cross training και γυμνάσου σε μια σειρά μηχανημάτων, όπως ο διάδρομος, το step και η κωπηλατική. Ακόμα καλύτερα, δοκίμασε μια δραστηριότητα που δεν έχεις κάνει στο παρελθόν, όπως η αναρρίχηση εσωτερικού χώρου. Το μυστικό είναι να σοκάρεις το σώμα σου με ένα διαφορετικό ερέθισμα. Για να ασχοληθεί με αυτό το σοκ το σώμα θα χρειαστεί πολύ περισσότερη ενέργεια για καύση.

Δεν κοιμάσαι επαρκώς

Ήδη θα το γνωρίζεις ότι η τακτική άσκηση μας βοηθά να κοιμηθούμε καλύτερα, αλλά και ο επαρκής ύπνος συμβάλει στην απόδοση της άσκησης.  Η στέρηση ύπνου τείνει να καταστείλει την αυξητική ορμόνη, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο την επισκευή και την οικοδόμηση των μυών. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι ο ανεπαρκής ύπνου μπορεί να μεταβάλλει το μεταβολισμό της γλυκόζης (κύρια πηγή καυσίμων για την άσκηση), η οποία μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα ενέργειας, απαιτώντας από εσένα μεγαλύτερη προσπάθεια για να προπονηθείς.

Τι να κάνεις: Βγάλε από την πρίζα ό,τι σε κρατάει ξύπνιο:  tablet, κινητό ή τηλεόραση και απέφυγε την έντονη άσκηση λίγο πριν κοιμηθείς, καθώς διεγείρει το σώμα και δυσκολεύει τη διαδικασία ύπνου.

Διάβασε: Άσκηση μόνο βράδυ; Τα 5 καλύτερα workouts για μετά τις 8 μ.μ.