Fitness

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα;

Μερικοί άνθρωποι γεννιούνται γιόγκι, άλλοι θέλουν μια ολόκληρη ζωή για να γίνουν. Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για μάθουν μία και μόνη ασάνα να την εκτελούν σωστά. Η γιόγκα έχει πολλά οφέλη, μεταξύ αυτών την απώλεια βάρους, την αυξημένη δύναμη και τη μείωση του στρες.  Έχεις όμως αναρωτηθεί πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα;

 

Μερικοί ειδικοί πιστεύουν ότι ακόμη και λίγα λεπτά γιόγκα κάθε μέρα μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σου, με το να συγκεντρώνεσαι στην αναπνοή σου. Αλλά για να δεις αποτελέσματα πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα;

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα;

Η απάντηση στο πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα εξαρτάται από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες, όπως το χρόνο που διαθέτεις, τα οικονομικά σου, τους προσωπικούς σου στόχους, το επίπεδο της φυσικής σου κατάστασης, το είδος της γιόγκα που θέλεις να ακολουθήσεις και την εμπειρία που έχεις από τη γιόγκα.

Αν και δεν υπάρχει μια μαγική απάντηση σε αυτό το ερώτημα, έχε υπόψη σου ότι το να κάνεις έστω και μία φορά γιόγκα είναι πάντα καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα. Διάβασε σχετικά: 11 λόγοι για να κάνεις Aerial Yoga

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα αν είσαι αρχάριος;

Οι αρχάριοι στη γιόγκα πρέπει να ακούν το σώμα τους για να ξέρουν τι είναι σωστό γι 'αυτούς. Ξεκίνα με μία συνεδρία την εβδομάδα, ώστε να μπορείς να εξοικειωθείς με τις ασάνας. Όταν νιώσεις ότι χρειάζεσαι περισσότερη πρόκληση, τότε αύξησε τις συνεδρίες γιόγκα ή μπες σε μία τάξη προχωρημένων. 

Πρόσεχε όμως μην το παρακάνεις. Εάν νιώθεις ότι το σώμα σου χρειάζεται χρόνο για να ξεκουραστεί, τότε άφησέ το να ξεκουραστεί. Εάν νιώθεις δυσφορία ή πόνο σε μια ασάνα, προχώρησε στην επόμενη και μην επιμείνεις πολύ. Ο πόνος προειδοποιεί ότι κάτι δεν λειτουργεί καλά.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα για να γίνεις expert;

Στο βιβλίο Outliers, ο Malcolm Gladwell παραθέτει μια θεωρία ότι χρειάζονται 10.000 ώρες πρακτικής για να γίνεις ειδικός σε οτιδήποτε. Ακόμα κι αν κάποιος κάνει γιόγκα για 12 ώρες την εβδομάδα, τον χρόνο θα έχει κάνει μόνο 624 ώρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστούν πάνω από 16 χρόνια για να γίνει κάποιος ειδικός στη γιόγκα (σύμφωνα με αυτή τη θεωρία).

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα αν θέλεις ευελιξία και αντοχή;

Αν αυτός είναι ο στόχος σου, πιθανώς να κάνεις αερόβια 2 – 3 φορές την εβδομάδα. Μπορείς να κάνεις γιόγκα τρεις ημέρες την εβδομάδα αλλά μην ξεχνάς την ημέρα ξεκούρασης.

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα αν θέλεις να αδυνατίσεις;

Ας το παραδεχτούμε: μια ώρα γιόγκα δεν πρόκειται να κάψει το λίπος όπως η αερόβια ή η άρση βαρών. Θα κάψεις θερμίδες και θα βελτιώσεις τη δύναμή σου  αλλά μην περιμένεις να χάσεις γρήγορα βάρος με τη γιόγκα. Πρέπει να συνδυαστεί με υγιεινή διατροφή και άλλες μορφές άσκησης.

Διάβασε ακόμη: Τί ΔΕΝ πρέπει να κάνεις για να μην καταστρέψεις το χαλάκι της yoga

Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις γιόγκα για να ανακάμψεις από τραυματισμό;

Αν η αποκατάσταση είναι ο κύριος στόχος σου, δεν πρέπει να πιέζεις το σώμα σου πάρα πολύ. Κάνε γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα.

Για να βελτιώσεις τον ύπνο σου 10 λεπτά γιόγκα πριν κοιμηθείς είναι αρκετά.

Για να αντιστρέψεις την απώλεια οστικής μάζας λόγω οστεοπόρωσης, 10 λεπτά γιόγκα καθημερινά είναι επίσης αρκετή για να δεις βελτίωση.

Μπορεί να τραυματιστείς κάνοντας γιόγκα πάρα πολύ, πολύ συχνά;

Όπως συμβαίνει με όλα τα πράγματα στη ζωή το μέτρο είναι το μυστικό. Πολύ συχνά και πάρα πολύ γιόγκα μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σου. Όταν προσπαθούμε να βάλουμε το σώμα σε θέσεις που δεν είναι έτοιμο για αυτές, κινδυνεύουμε να τραυματιστούμε.

Μην ξεχνάς ότι η γιόγκα είναι τρόπος ζωής. Όταν ξεκινάς για πρώτη φορά, προσπάθησε να εξασκείσαι με συνέπεια και με την καθοδήγηση ενός εκπαιδευτή.

Η συνέπεια είναι το μυστικό. Αν αφήνεις πολύ χρόνο μεταξύ των συνεδριών, ξεκινάς πάλι κάθε φορά από την αρχή, πράγμα που μπορεί να σε απογοητεύσει.

Φίλια Μητρομάρα