Fitness

Πώς θα απολαύσεις πραγματικά το camping;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά: φως, νερό, σκιά. Αυτό είναι το τρίπτυχο του επιτυχημένου camping. Μπορείς να τα έχεις ελεύθερα στο οργανωμένο, μπορεί να δυσκολευτείς στο ελεύθερο – που σημειωτέον είναι και παράνομο με 300 ευρώ πρόστιμο αν σε πιάσουν– εκτός κι αν έχεις ανακαλύψει πριν από όλους το μαγικό εκείνο μέρος που σου εξασφαλίζει και τα τρία και σου επιτρέπει να απολαμβάνεις μόνος σου την παραλία χωρίς πρόβλημα. Αν και φαίνεται εύκολο να κατασκηνώσεις, αν είσαι σχετικά αρχάριος όμως θα πελαγώσεις. Η δική μας Φίλια Μητρομάρα (με πτυχίο Κατασκηνωτικής Τεχνικής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων) σου δείχνει τον τρόπο για να απολαύσεις πραγματικά το camping. Τόσα χρόνια πρόσκοπος, έχει στήσει σκηνές! Ουυυ!

1 Διάλεξε τη σωστή σκηνή

Αυτό σημαίνει ότι το ύψος της καλό είναι να φτάνει το 1,80 για να μπορείς να αλλάζεις διαφορετικά θα μπαίνεις οριζοντιομένος, θα βγαίνεις ιδρωμένος οριζοντιομένος και θα αλλάζεις έξω.

Να διαθέτει προθάλαμο για την αποθήκευση των πραγμάτων σου.

Να έχει δύο αντικριστές πόρτες για να δημιουργείται ρεύμα και να έχεις πρόσβαση και από δύο πλευρές. Επίσης οι πόρτες να έχουν σίτες για να προφυλάσσεσαι από τα έντομα.

Να διαθέτει τέντα με ανακλαστικό για τον ήλιο και αδιάβροχο.

Το βασικότερο: να μην χρειάζεται πάνω από 6- 8 πασαλάκια για να στηθεί και να μπορείς να την στήσεις και να τη μαζέψεις εύκολα. Αν είναι να τη συναρμολογήσεις όπως τα έπιπλα του ΙΚΕΑ άσ’ το καλύτερα.

2 Βρες το σωστό μέρος
Η επιλογή της τοποθεσίας που θα στήσεις τη σκηνή, είναι στρατηγική, ιδιαίτερα αν κάνεις ελεύθερο camping. Η απόλυτα ερημική παραλία είναι το φανταστικό σου σενάριο για απόλυτη ησυχία και ιδιωτικότητα αλλά για καλό και για κακό εξασφάλισε κατά κάποιον τρόπο την επικοινωνία σου με τον «έξω κόσμο» π.χ. να υπάρχει πρόσβαση με σκάφος ή κάποιο μεταφορικό μέσο σε απόσταση ασφαλείας. Οπωσδήποτε έχε έναν χάρτη της περιοχής όπου πρόκειται να κατασκηνώσεις, ενημέρωσε κάποιον για το που θα βρίσκεσαι και μην πολυεμπιστεύεσαι το GPS και τους χάρτες του κινητού σου (εκτός κι αν έχεις όντως δορυφορικό). Αν είσαι σε οργανωμένο camping μην στήσεις σκηνή δίπλα σε οικογένειες και σε μεγάλους ανθρώπους για να μπορείς να ξενυχτάς χωρίς να έχεις πρόβλημα.

3 Επίλεξε το σωστό έδαφος
Το πρώτο πράγμα είναι η αναζήτηση σκιάς αλλά καλό είναι να αποφεύγεις να στήνεις σκηνή κάτω από τα βράχια γιατί μπορεί να σου έρθει κυριολεκτικά… ο ουρανός στο κεφάλι! Πώς διαλέγεις σκιά; Αν έχεις μπροστά σου την ανατολή πήγαινε πίσω από ένα δέντρο, κάνε ένα μέτρο αριστερά (προς βορρά) και μπίνγκο! Έχεις το σκιερότερο μέρος. Δεν θα σε δει ήλιος έως τις 11 το πρωί. Αν είσαι και lucky boy και έχεις δέντρο από τη μεριά της δύσης, τότε καθάρισες για ένα 24ωρο.

Ακολούθησε το βασικό κανόνα: Στήσε σε επίπεδο έδαφος με το χώμα να είναι ξηρό ή σε άμμο. Αφαίρεσε πέτρες και κλαδιά για να μην ξυπνάς σαν τελικό σίγμα κάθε πρωί.Αν το έδαφος είναι κάπως κατηφορικό φρόντισε το κεφάλι σου να είναι προς την ανηφόρα για να μην ξυπνάς με το κεφάλι καζάνι, αν την στήσεις στο πλάι θα ξυπνήσεις στριμωγμένος στην άκρη της σκηνής. Γι’ αυτό ακολούθησε τον βασικό κανόνα: στήσε σε επίπεδο έδαφος.

4 Κάρφωσε λοξά
Τα πασαλάκια καρφώνονται πάντα λοξά και ποτέ όρθια, γιατί έτσι δεν φεύγουν από το έδαφος.

5 Σκάψε αυλάκι
Για να μη συσσωρευτεί νερό σε περίπτωση βροχής σκάψε γύρω από την σκηνή (κάτω από την τέντα της) αυλάκι προκειμένου να μη λιμνάσει το νερό και να διευκολύνεται η ροή του.

6 Περίφραξε
Κάνε περίφραξη του χώρου με ένα αντιοφικό σχοινί που απομακρύνει τα ζώα με ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης, όπως τα φίδια και τα ποντίκια.

7 Πρόσεχε το φως
Αν είσαι σε οργανωμένο camping δεν είναι καλή ιδέα να ξεντύνεσαι με αναμμένο φως μέσα στη σκηνή εκτός κι αν θέλεις να παίξεις καραγκιόζη ή να δώσεις λίγη χαρά γύρω σου.

8 Μην φορτώνεσαι
Καλό είναι να μη φορτώνεσαι με πολλά πράγματα. Σίγουρα στα must take είναι το αντηλιακό, το αντικουνουπικό, η αλοιφή για τα τσιμπήματα και ένα μικρό φαρμακείο.

Sleeping bag και υπόστρωμα (ζυγίζουν πιο ελαφριά σε περίπτωση που τα κουβαλήσεις στην ήσυχη παραλία που επέλεξες) ή φουσκωτό στρώμα άρα θα πάρεις και τον φουσκωτήρα (για οργανωμένο camping είναι ό,τι πρέπει). Φρόντισε το στρώμα να έχει επίπεδη και όχι αυλακωτή επιφάνεια ούτε και πλαστική αλλά με υφή υφάσματος. Δεν θα «ανάψεις», θα μας θυμηθείς.

Έξτρα τέντα για να τη στήσεις για να έχεις σκιά, πτυσσόμενες καρέκλες παραλίας, τραπεζάκι.

Φακός και σουγιάς, είναι τα δύο απαραίτητα εργαλεία, δεν φαντάζεσαι πόσο πολύ θα τα χρειαστείς και τα δύο. Βάλε και ένα σφυράκι.

Έχε μαζί σου επίσης εφεδρικά σχοινιά και σχοινάκια (θα τα χρειαστείς να απλώσεις ρούχα, να φτιάξεις μία υποτυπώδη κατασκευή κλπ).

Στα συν:

Οι πλαστικές σακούλες σούπερ μάρκετ – σε περίπτωση βροχής θα τυλίξεις παπούτσια, ρούχα κλπ και θα παραμείνεις στεγνός.

Στα περιττά:

Οι πλαστικές ντουζιέρες, στο οργανωμένο δεν τις χρειάζεσαι, στο ελεύθερο ποιος θα τις κουβαλήσει εάν δεν υπάρχει νερό πολύ κοντά εκεί που θα κατασκηνώσεις;

Το φορητό ψυγείο. Αν είσαι σε οργανωμένο μπορεί να το χρειαστείς αλλά θα χρειαστεί να εξασφαλίσεις ότι μπορείς να παγώνεις ξανά και ξανά τις παγοκύστες. Αν είσαι σε ελεύθερο θα κρατήσει για 12 – 15 ώρες το πολύ και μετά απλώς θα κάνει χρήση ντουλαπιού.

Tablet και laptop άστα σπίτι, ξεσυνδέσου και χαλάρωσε.

9 Το βάρος σου μετράει
Θυμήσου πως αν είναι να κουβαλήσεις τον εξοπλισμό σου σε ένα σακίδιο τότε έχουμε και λέμε:
Σκηνή: 3 – 4 κιλά, στρωματάκι + sleeping bag περίπου 1 – 1,5 κιλό, και 5 κιλά περίπου το σακίδιό σου με τα απαραίτητα: ποτηράκι για φραπέ, είδη υγιεινής, ρούχα (λίγα), μαγιό (πολλά). Αν όμως επιλέξεις το οργανωμένο δεν σε νοιάζει, η μηχανή σου ή το αυτοκίνητο θα κάνει για σένα όλη τη δουλειά.

10 Επίστρεψε και αποθήκευσε
Φεύγεις; Δεν αφήνεις σκουπίδια. Καθαρίζεις την σκηνή, την ξεστήνεις, αποθηκεύεις τα πασαλάκια χωριστά από την σκηνή και στο σπίτι την πλένεις με νερό, την απλώνεις να στεγνώσει καλά και την αποθηκεύεις σε μέρος ξηρό. Όταν έρθει η ώρα να την ξαναχρησιμοποιήσεις τσεκάρεις φερμουάρ, σχοινάκια κι αν έχεις όλα τα πασαλάκια. Αν έπαψε να είναι αδιάβροχη πέρασέ τη με κάποιο ειδικό σπρέι που θα βρεις στην αγορά για τον σκοπό αυτό.

Μάθε περισσότερες πληροφορίες
www.camping.gr Οργανωμένα κάμπινγκ σε όλη την Ελλάδα.
www.camping.info Οδηγός με τα κάμπινγκ σε όλη την Ευρώπη.