Fitness

Πώς οι ασκήσεις με ταναλάκια σου σώζουν τη ζωή!

Ήξερες ότι οι ασκήσεις με τα ταναλάκια (ή ελατήριο χεριού) μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση κατά περίπου 10%, όταν τις έχεις εντάξει συστηματικά στην προπόνησή σου; Μην ξεχνάς ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση ή αλλιώς υπέρταση, είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο, προβλήματα όρασης, ακόμα και άνοια.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Hypertension, το περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, ύστερα από τέσσερις εβδομάδες πιέσεων για 12-15 λεπτά την ημέρα, 2 λεπτά τη φορά, τρεις φορές την εβδομάδα, παρατηρήθηκε πίεση του αίματος κατά 10%. Διάβασε ακόμη: Γυμνάσου στο σπίτι χωρίς μηχανήματα! 

Τα ταναλάκια σου σώζουν τη ζωή

Οι ισομετρικές ασκήσεις με ταναλάκια χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1970 για να προστατεύσουν τους πιλότους μαχητικών αεροσκαφών. Η επιτάχυνση της δύναμης G των αεριωθούμενων αεροπλάνων δυσκολεύει τις καρδιές των πιλότων να αντλούν αρκετό αίμα προς τον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν τις αισθήσεις τους. Η έρευνα έδειξε ότι χρησιμοποιώντας ασκήσεις με ταναλάκια οι πιλότοι μπορούσαν να βοηθηθούν.

Αν και πρέπει να γίνουν περισσότερες έρευνες γύρω από το θέμα, τα ευρήματα ωστόσο υποδηλώνουν ότι οι ασκήσεις με ταναλάκια είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ορισμένα φάρμακα κατά της υπέρτασης.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι ασκήσεις με ταναλάκια είναι η λύση για την υπέρταση. Απαιτείται να κάνεις τις ασκήσεις αυτές τακτικά δύο μήνες πριν αποκομίσεις τα οφέλη τους.

Έχε υπόψη σου ότι οι ασκήσεις με ταναλάκια δεν αντικαθιστούν την τακτική καρδιαγγειακή άσκηση, οπότε φρόντισε να τρέχεις ή να περπατάς καθημερινά.

Τί άλλο σου προσφέρουν οι ασκήσεις με ταναλάκια;

Πολλά αθλήματα εξαρτώνται από την αντοχή των χεριών και οι ασκήσεις με ταναλάκια βοηθούν να αναπτύξεις αυτή τη δύναμη. Επιπλέον σου παρέχουν:

Αύξηση μυικής δύναμης στους πήχεις

Οι ασκήσεις με ταναλάκια οδηγούν σε αύξηση της μυϊκής δύναμης στους πήχεις. Αυτό με τη σειρά του οδηγούν σε πολύ καλύτερες προπονήσεις με βάρη.

Ενίσχυση της αντοχής των χεριών

Η αντοχή των χεριών αυξάνεται αυτόματα όταν κάνεις ασκήσεις με ταναλάκια, επειδή αυξάνεις τη δύναμη που μπορούν να εφαρμόσουν τα χέρια σου. Καθώς κάνεις ασκήσεις ασκείς μεγαλύτερη πίεση για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Τα άμεσα οφέλη που σου προσφέρει είναι, για παράδειγμα, όταν μεταφέρεις πράγματα όπως βαλίτσες ή βαριές σακούλες.

 Αυξημένη δύναμη χεριών

Η αυξημένη δύναμη χεριών θα σε βοηθήσει να κρατάς βάρη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Σε άλλους τομείς όπως το τένις, θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις περισσότερη δύναμη για το σερβίς ή στην αναρρίχηση, θα στηρίζεις ικανοποιητικά το σωματικό σου βάρος με τα χέρια σου επειδή τα δυνατά σου χέρια θα σε κρατήσουν στον βράχο.

Βελτιωμένη επιδεξιότητα

Οι μουσικοί μερικές φορές γυμνάζουν τα δάχτυλά τους χρησιμοποιώντας ταναλάκια. Όσοι επίσης γράφουν σε πληκτρολόγιο μπορούν να επωφεληθούν από τις ασκήσεις με ταναλάκια.

Φίλια Μητρομάρα