Fitness

Πώς να προετοιμαστείς για μία εργομέτρηση

Ρωτήσαμε τον προπονητή και εργοφυσιολόγο Νίκο Δημητριάδη, M.Sc., καθηγητή Φυσικής Αγωγής, επικεφαλής του εργομετρικού κέντρου myathlete, για το πώς να προετοιμαστείς για μια εργομέτρηση και τί χρειάζεται να γνωρίζεις.

 

Τρέχεις, κάνεις ποδήλατο, κολυμπάς, ασχολείσαι με το crossfit ή την αναρρίχηση ή κάνεις οποιοδήποτε άλλο άθλημα; Έχεις κάνει εργομέτρηση; Μην ανησυχείς εάν οι μετρήσεις δείξουν ότι είσαι… αγύμναστος ή δεν έχεις καλή φυσική κατάσταση. Η εργομέτρηση μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την προπόνηση και τους στόχους σου για να δεις αποτέλεσμα στις επιδόσεις σου. 

O προπονητής και εργοφυσιολόγος Νίκος Δημητριάδης

Τι ακριβώς είναι η εργομέτρηση;

Με την εργομέτρηση μπορούμε να αξιολογήσουμε τη φυσική κατάσταση κάθε αθλητή ή αθλούμενου προκειμένου στη συνέχεια να τον κατευθύνουμε προπονητικά προς την εκπλήρωση των στόχων που ο ίδιος έχει θέσει. Οι μετρήσεις γίνονται με επιστημονικά όργανα και οι τιμές που καταγράφονται δίνουν πληροφορίες για το επίπεδο συγκεκριμένων φυσικών ικανοτήτων όπως: η καρδιοαναπνευστική αντοχή, η δύναμη, η ευλυγισία, η ταχύτητα, η μυϊκή δύναμη κ.ά.

Πώς γίνεται η εργομέτρηση;

Ο αθλούμενος ανεβαίνει στο διάδρομο και για περίπου 5 λεπτά προετοιμάζει το σώμα του για την εργομέτρηση τρέχοντας χαλαρά (κάνει ζέσταμα, για να το πούμε απλά). Έπειτα φορά μία μάσκα που καλύπτει στόμα και μύτη και έναν παλμογράφο στο στήθος. Και τα δύο συνδέονται με μηχανήματα που καταγράφουν, μεταξύ άλλων, τους καρδιακούς παλμούς, την αερόβια ικανότητα, το αναερόβιο κατώφλι, την κατανάλωση οξυγόνου. Η ταχύτητα αυξάνεται κάθε τρία λεπτά κατά 1km/hr όσο προχωρά η αξιολόγηση. Αυτό διαρκεί περίπου 15 με 20 λεπτά. Ο χώρος στον οποίο πραγματοποιείται η μέτρηση έχει χαμηλή θερμοκρασία επειδή πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένες συνθήκες, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ, που καθορίζουν τις τιμές θερμοκρασίας και υγρασίας στο εργαστήριο.

Δες πώς γίνεται μια εργομέτρηση με τον Δημήτρη Θεοδωρακάκο

Ποιες παράμετροι αξιολογούνται κατά την εργομέτρηση;  

  • Μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου (VO2max): Η VO2max είναι συνώνυμη με την αντοχή. Επίσης, υψηλή τιμή στη VO2max αποτελεί ένδειξη καλής υγείας. 
  • Ταχύτητα (km/h) ή Έργο (watt/kg) στη VO2max: Είναι η μέγιστη ταχύτητα ή το μέγιστο παραγόμενο έργο που αντιστοιχεί στην VO2max. Αποτελεί ένα από τους πιο πρακτικούς δείκτες των Αερόβιων προσαρμογών του αθλητή.
  • Αναερόβιο κατώφλι: To αναερόβιο κατώφλι είναι ένας σημαντικός δείκτης αερόβιας αντοχής. Όσο υψηλότερο είναι το έργο αυτό και για όσο περισσότερο μπορεί να διατηρηθεί στην άσκηση τόσο πιο γυμνασμένος είναι ο αθλούμενος.
  • Ενεργειακή (δρομική) οικονομία (ΕΟ): Oρίζεται ως η πρόσληψη οξυγόνου (mL/kg/min) σε μια υπομέγιστη μυϊκή προσπάθεια. Μαθαίνοντας την ΕΟ σε κάθε ταχύτητα ουσιαστικά μαθαίνουμε την ένταση της άσκησης που πρέπει να χρησιμοποιούμε στην προπόνηση (συνεχόμενη και διαλειμματική), βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα, την ασφάλεια και την αποδοτικότητα της προπόνησης.
  • Συγκέντρωση γαλακτικού στο αίμα: Το γαλακτικό είναι όξινο προϊόν του μυικού μεταβολισμού και δυσκολεύει τη μυική σύσπαση. Μετριέται είτε στο τέλος μίας μέγιστης προσπάθειας, είτε κατά τη διάρκεια μίας υπομέγιστης, είτε κατά τη διάρκεια ενός VO2max τεστ για την εύρεση του Αναερόβιου Κατωφλιού
  • Πνευμονικός αερισμός (Vmax): Πρόκειται για τη ροή όγκου αέρα μέσα και έξω από τους πνεύμονες. Αν και δεν υπάρχουν τιμές αναφοράς, ωστόσο τιμές κάτω από από 70-60 L/min στην μέγιστη προσπάθεια (ανάλογα του φύλου, των σωματομετρικών χαρακτηριστικών και του τύπου άσκησης) ενδέχεται να υποδηλώνουν πρόβλημα στην αναπνευστική ικανότητα.
  • Μέγιστη καρδιακή συχνότητα: Η γνώση αυτής της τιμής μας βοηθά στην συνταγογράφηση και τον έλεγχο της άσκησης.
  • Θερμιδομετρία και κατανάλωση υδατανθράκων: Από τη μέτρηση κατανάλωσης οξυγόνου μπορούμε να υπολογίζουμε τις θερμίδες που καταναλώνονται ανά φορτίο άσκησης. Επιπλέον, υπολογίζονται η ποσοτική και σχετική κατανάλωση υδατανθράκων και λιπών, σημαντικές πληροφορίες για την ενεργειακή οικονομία. Αυτό οδηγεί και σε ασφαλή συμπεράσματα για την ποσότητα υδατανθράκων που πρέπει να καταναλώνει ο ασκούμενος σε προσπάθεια μεγαλύτερη της μιας ώρας (μαραθώνιος, brevet ποδηλασίας, ιστιοπλοϊκοί αγώνες κλπ). Επίσης μπορούμε να μετρήσουμε τον βασικό μεταβολισμό.

Η εργομέτρηση αφορά μόνον τους επαγγελματίες αθλητές;

Η εργομέτρηση είναι απαραίτητο εργαλείο της αθλητικής πορείας κάθε επαγγελματία αθλητή. Εάν είναι αθλούμενος – όρος που εμείς πλέον έχουμε καταργήσει στο myathlete, καθώς για εμάς όποιος προπονείται συστηματικά είναι αθλητής – η εργομέτρηση θα τον βοηθήσει να σχεδιάσει μία προπόνηση πιο αποτελεσματική για εκείνον. Επιπλέον, θα ανακαλύψει το επίπεδο της φυσικής του κατάστασης.

Τι προετοιμασία πρέπει να κάνουμε πριν την εργομέτρηση;

Για να κάνει κάποιος εργομέτρηση θα πρέπει να μην έχει φάει κάτι τις τρεις προηγούμενες ώρες και να μην έχει πιει υγρά. Επίσης να μην έχει καταναλώσει αλκοόλ ή καφεΐνη για δώδεκα ώρες. Να είναι ξεκούραστος (καλό θα είναι να μην έχει γυμναστεί για οκτώ ώρες) .

Είναι καλύτερο η εργομέτρηση να γίνεται πρωί ή βράδυ; Ή δεν έχει σημασία;

Δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία η ώρα διεξαγωγής της εργομέτρησης εφόσον πληρούνται οι προαναφερθείσες συνθήκες. Ωστόσο, κάθε αθλητής γνωρίζει πότε αποδίδει καλύτερα, οπότε είναι προτιμότερο να επιλέγει την ώρα που θα μετρηθεί με γνώμονα αυτό το δεδομένο.

Τρεις ώρες πριν την εργομέτρηση μη φας ή πιεις κάτι.

Τι χρειάζεται να φοράμε;

Τα αθλητικά μας ρούχα αλλά επειδή θα ιδρώσουμε καλό είναι να έχουμε και μια δεύτερη αλλαξιά ρούχων.

Κάθε πότε πρέπει να κάνουμε εργομέτρηση;

Ο μέσος όρος συχνότητας της εργομετρικής μέτρησης είναι κάθε 8-14 μήνες. 

Πόσο κοστίζει η εργομέτρηση και τι περιλαμβάνει;

Το βασικό πακέτο εργομέτρησης ξεκινά από 43 ευρώ και περιλαμβάνει αποτελέσματα για τα βασικά στοιχεία που προαναφέραμε. Το κόστος ανεβαίνει αν μετρήσουμε δύναμη και βασικό μεταβολισμό. 

Που μπορεί να κάνει κάποιος μια αξιόπιστη εργομέτρηση;

Στο myathlete (εντός Holmes Place), Γρηγορίου Λαμπράκη 83, Γλυφάδα, τηλ.: 210.2241992 και 6974372004