Fitness

Πώς να επιλέξεις τα σωστά παπούτσια μπάσκετ

Το μπάσκετ περιλαμβάνει τρέξιμο, άλματα και γρήγορες αλλαγές στην κατεύθυνση κάτι που απαιτεί καλής ποιότητας παπούτσια. Όταν επιλέγεις παπούτσια για μπάσκετ χρειάζεται να εξετάσεις διάφορους παράγοντες για να κάνεις την καλύτερη δυνατή επιλογή.

 

 

Τα σωστά παπούτσια μπάσκετ μπορούν να σε βοηθήσουν να παίξεις καλά στο παρκέ ή στο πάρκο της γειτονιάς σου και να σε προστατέψουν από πιθανούς τραυματισμούς στα πόδια και τον αστράγαλο. H δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα βρέθηκε πρόσφατα στο Madison Square Garden και παρακολούθησε από κοντά ένα παιχνίδι με τους Knicks και σου δίνει 8 συμβουλές για να επιλέξεις τα σωστά παπούτσια μπάσκετ και να κερδίσεις σε όλα τα φιλικά μονά ή τα «3 on 3» του σαββατοκύριακου.

 

H δημοσιογράφος Φίλια Μητρομάρα παρακολούθησε στο Madison Square Garden έναν αγώνα με τους
Kincks και έμαθε όλα τα μυστικά για την επιλογή του σωστού μπασκετικού παπουτσιού!

 

1η συμβουλή: “Σκάναρε” το πόδι σου!

Μέτρησε το μέγεθος του ποδιού σου σωστά σε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών. Σε αυτό θα κάνεις ανάλυση πέλματος δωρεάν προκειμένου η επιλογή των παπουτσιών για μπάσκετ να είναι ιδανική για τα δικά σου πόδια. Οι μετρήσεις θα σε βοηθήσουν να προσδιορίσεις το σωστό μέγεθος παπουτσιών και αν χρειάζεσαι ή όχι παπούτσια μπάσκετ με στενή ή ευρεία εφαρμογή.

2η συμβουλή: Επίλεξε παπούτσι μπάσκετ ανάλογα με το στυλ σου

Ο τρόπος με τον οποίο παίζεις καθορίζει και την επιλογή σου. Πόσο γρήγορα θέλεις να κινείσαι ή πόσο σταθερός να είσαι. Οι γρήγοροι παίκτες, κυρίως οι περιφερειακοί, φορούν συνήθως ελαφριά παπούτσια με μέτριο μαξιλάρι, για περισσότερη ευελιξία, σταθερότητα και στήριξη. Οι παίκτες ισχύος και όσοι έχουν τη θέση 4 (power forward) ή 5 (center) χρειάζονται ένα βαρύτερο παπούτσι με μέγιστη σταθερότητα. Πιο συγκεκριμένα:Αν είσαι θέση 1 (play maker): Ψάξε για τέλεια εφαρμογή, αντιολίσθηση, lockdown, άνεση.

Στη θέση 1 μπαίνει συνήθως ο καλύτερος χειριστής της μπάλας στην ομάδα και καλός στις πάσες. Το να τρέχεις στο παρκέ χωρίς διακοπή απαιτεί καλή προσαρμογή και lockdown για να διασφαλίσεις ότι εστιάζεις στο ένα πράγμα που πρέπει να κάνεις: να πασάρεις την μπάλα.

 Αν είσαι θέση 2 (shooting guard): Ψάξε για αντιολίσθηση, τέλεια εφαρμογή, lockdown και ειδική στήριξη στο μέσο του ποδιού. 

Στη θέση 2 μπαίνει ο καλύτερος σουτέρ της ομάδας, οποίος μπορεί να εκτελέσει με συνέπεια μακρινά σουτ. Η πρόσφυση και το lockdown είναι τα πιο σημαντικά στοιχεία που πρέπει να αναζητήσεις. Το σωστό παπούτσι μπάσκετ θα σου δώσει τη δυνατότητα να αλλάζεις γρήγορα την κατεύθυνση, να ξεκινάς και να σταματάς με ευκολία και να έχεις ένα καλό lockdown.

 Αν είσαι στη θέση 3 (small forward): Αναζήτησε ένα παπούτσι μπάσκετ με σωστή εφαρμογή, lockdown, αντιολίσθηση και ειδική στήριξη στο μέσο του ποδιού. 

Ένα κοινό σημείο μεταξύ όλων των small forward είναι η ικανότητα τους να παίζουν στη γραμμή και να κερδίζουν φάουλ με επιθετικές προσπάθειες, lay-ups, ή καρφώματα. Επομένως χρειάζεται να κάνεις δυνατές και γρήγορες κινήσεις μέσα σε έναν περιορισμένο χώρο, οπότε η στήριξη είναι βασική προϋπόθεση. Το ύψος του παπουτσιού και η πλευρική στήριξη είναι σημαντικά για να διασφαλίσεις ότι δεν θα τραυματιστείς. Το μαξιλάρι είναι επίσης βασικό και έχεις δύο διαθέσιμες επιλογές: μαξιλάρι πέλματος και κάτω από το δάκτυλο ή στήριξη μόνο στο πίσω μέρος (μαξιλάρι στο τακούνι). Η επιλογή εξαρτάται πραγματικά από τις ανάγκες σου.

Αν είσαι θέση 4 (power player ή power forword): Ψάξε για παπούτσι με τέλεια εφαρμογή, lockdown, στήριξη, αντιολίσθηση και ειδική στήριξη στο μέσο του ποδιού. 

O power forword παίζει ένα ρόλο παρόμοιο με εκείνο του σέντερ, κάτω το καλάθι ή χαμηλά. Στην επίθεση, είναι ο πιο πολύτιμος παίκτης της ομάδας για τα σουτ από μέση απόσταση ενώ το ριμπάουντ είναι εξίσου σημαντικά, γι΄αυτό χρειάζεται ένα παπούτσι μπάσκετ με τέλεια στήριξη και εφαρμογή.

 Αν είσαι σε θέση 5 (center): Ψάξε για παπούτσι με τέλεια εφαρμογή και απόλυτη στήριξη και σταθερότητα. 

Ο center παίζει συνήθως κοντά στη βασική γραμμή και στο καλάθι (αναφέρεται συνήθως ως low post παίκτης).

Διάβασε σχετικά: 5 τρόποι να προλάβεις τους τραυματισμούς στο μπάσκετ

3η συμβουλή: Γνώρισε τις ιδιότητες των υλικών του 

Ένα παπούτσι μπάσκετ που παρέχει τέλεια απορρόφηση κραδασμών είναι το μυστικό για τους παίκτες μπάσκετ όλων των επιπέδων. Πολλά παπούτσια περιέχουν επένδυση με ένα αφαιρούμενο αφρώδες γέμισμα-EVA και πολυουρεθάνη. Τα παπούτσια μπάσκετ επίσης περιέχουν εσωτερική πλεκτή επένδυση ή κάλτσα που εφαρμόζει σαν γάντι στο πόδι για καλύτερη απορρόφηση κραδασμών και απομάκρυνση της υγρασίας. Συνήθως αυτή βρίσκεται στο upper σημείο και είναι από υλικά primeknit, ένα ανάλαφρο πλεκτό ύφασμα το οποίο προσφέρει τη στήριξη που χρειάζεσαι για γρήγορα κοψίματα και επιταχύνσεις. Είναι διάτρητο, διαπνέον, μπορεί να διαθέτει και στοιχεία δέρματος, που κάνει το παπούτσι μπάσκετ πιο ευέλικτο, πιο μαλακό, πιο ελαστικό ενώ παρέχει δυνατότητα διαπνοής προκειμένου να μην ιδρώνουν τα πόδια. Πολλά παπούτσια διαθέτουν νήματα σε όλο το μήκος που συγκρατούν το πόδι προσφέροντας απόλυτα σταθερή εφαρμογή. Κάποια άλλα παρέχουν σύστημα ενίσχυσης που ενσωματώνεται στα κορδόνια εξασφαλίζοντας σφιχτή, υποστηρικτική εφαρμογή που επιτρέπει στο πόδι να κάμπτεται με φυσικό τρόπο. Η τεχνολογια Boost αποθηκεύει και απελευθερώνει ενέργεια με κάθε βήμα ενώ το κολάρο παρέχει άνετη στήριξη και σταθερό κράτημα.

4η συμβουλή: Επίλεξε σύμφωνα με το ύψος

Εξέτασε το ύψος του παπουτσιού, το οποίο διαφέρει ανάλογα με το κόψιμο και προσφέρει προστασία. Τα βασικά κοψίματα στο πίσω μέρος του παπουτσιού είναι τα εξής: 

  • High cut: πολύ ψηλό κόψιμο, καλύτερη στήριξη στον αστράγαλο, μεγαλύτερο βάρος παπουτσιού.
  • Mid cut: μέτριο κόψιμο, για στήριξη και αποφυγή του βάρους του παπουτσιού.
  • Low cut: χαμηλό κόψιμο, παπούτσια πιο ελαφριά σε βάρος, για περισσότερη ταχύτητα και εκρηκτικότητα. 

Οι περισσότεροι παίκτες επιλέγουν high cut παπούτσια μπάσκετ επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη υποστήριξη στον αστράγαλο. Μερικοί παίκτες προτιμούν τα παπούτσια τα μεσαία ή χαμηλού ύψους επειδή είναι λιγότερο περιοριστικά. Γενικά όμως, οι πιο ψηλοί και βαρείς παίκτες επιλέγουν παπούτσια μπάσκετ με high cut κόψιμο. Οι πιο κοντοί με χαμηλότερο βάρος επιλέγουν ένα mid ή cut low cut. Να θυμάσαι πώς όσο πιο ψηλός είσαι τόσο πιο ψηλό κόψιμο και πιο σταθερό παπούτσι μπάσκετ χρειάζεσαι.

Διάβασε σχετικά: Οι καλύτερες ασκήσεις για να πάρεις ύψος και πως θα παράγεις περισσότερη αυξητική ορμόνη!

5η συμβουλή: Η σόλα είναι σημαντική

Έχοντας αποφασίσει για το ποια χρήση προορίζεις τα παπούτσια μπάσκετ που θα αγοράσεις να θυμάσαι ότι είναι σημαντικό το γήπεδο στο οποίο πρόκειται να παίξεις μπάσκετ. Σε ανοιχτό γήπεδο (Outdoor) έχεις να αντιμετωπίσεις το σκληρό δάπεδο. Επομένως, θα χρειαστείς ένα παπούτσι μπάσκετ με σόλα που σταματά εύκολα και διαθέτει ενισχύσεις προκειμένου να κρατήσει περισσότερο, αφού η τριβή και η φθορά είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι εάν έπαιζες σε παρκέ και σε κλειστό γήπεδο (indoor). Δηλαδή θα χρειαστείς ένα παπούτσι μπάσκετ με πιο βαριά σόλα.

Η εξωτερική σόλα συνήθως είναι συμπαγής, από καουτσούκ, για να είναι ελαφριά και ανθεκτική και να προσφέρει πρόσφυση προς κάθε κατεύθυνση. Επίσης, διαθέτει συνήθως κάποια μοτίβα (herringbone pattern όπως λέγονται) για αποφυγή ανεπιθύμητων γλιστρημάτων αλλά και κενά στα ενδιάμεσα επειδή μειώνουν το βάρος του παπουτσιού. Επιπλέον, αυτός ο σχεδιασμός υποστηρίζει την πολυδιάστατη κίνηση σε μια ποικιλία επιφανειών. Όταν επιλέγεις παπούτσι για μπάσκετ, προτίμησε τη σόλα εκείνη που έχει την πιο τραχειά επιφάνεια και τα πιο πυκνά μοτίβα για καλύτερο «φρένο» και κράτημα. Έχε υπόψη σου ότι όλες οι σόλες είναι σχεδιασμένες για απορρόφηση κραδασμών, για αντικραδασμική προστασία, για ανάλαφρη αίσθηση λόγω βαρύτητας του σώματος και πλήρη άνεση. Μερικά παπούτσια έχουν σχεδιαστεί ειδικά για υπαίθρια παιχνίδια και διαθέτουν πιο βαριές σόλες.

6η συμβουλή: Δώσε σημασία στο ενδιάμεσο τμήμα του παπουτσιού

Το ενδιάμεσο τμήμα, επηρεάζει τη σταθερότητα του βηματισμού, παρέχει την απαιτούμενη απόκριση για εκρηκτικούς ελιγμούς και ομαλές προσγειώσεις. Ένα λεπτό ενδιάμεσο τμήμα παρουσιάζει μειωμένη απορρόφηση κραδασμών, αλλά κρατάει το πόδι πιο κοντά στο έδαφος, προσφέροντας μεγαλύτερη σταθερότητα. Αντίθετα, ένα πιο παχύ παρέχει τη μέγιστη απορροφητικότητα, όμως κρατάει το πόδι ψηλότερα από το έδαφος, με αποτέλεσμα να χάνει σε σταθερότητα. Συνήθως το ενδιάμεσο τμήμα είναι κατασκευασμένο με:

  • αέρα (αερόσολα), για απορρόφηση κραδασμών και μεγαλύτερη επιστροφή ενέργειας,
  • αφρό, για μαλακή αλλά σταθερή αντικραδασμική προστασία,
  • κάποια προηγμένα τεχνολογικά υλικά όπως πολυαιθουεράνη. Η τεχνολογία boost είναι ό,τι πρέπει για τη μέγιστη απορρόφηση κραδασμών.

7η συμβουλή: Δοκίμασέ τα με τον σωστό τρόπο

Δοκίμασε τα παπούτσια μπάσκετ, απογευματινές ώρες και με τις κάλτσες που φοράς συνήθως όταν παίζεις μπάσκετ, για να δεις εάν εφαρμόζουν σωστά στα πόδια σου.

  • Έλεγξε το μήκος τους πιέζοντας τον αντίχειρά σου στο μπροστινό μέρος και βάζοντας τον δείκτη σου στο πίσω μέρος του παπουτσιού μπάσκετ. Το μεγάλο δάχτυλο πρέπει να έχει τη μέγιστη απόσταση του μισού σου αντίχειρα από τη μύτη του παπουτσιού ενώ στο πίσω μέρος θα πρέπει να υπάρχει ένα μικρό κενό. Μεγαλύτερο κενό μπορεί να δημιουργήσει το λεγόμενο heel slip, δηλαδή το παπούτσι να βγαίνει καθώς περπατάς ή τρέχεις. 
  • Το πλάτος του παπουτσιού θα πρέπει να είναι άνετο στο πόδι σου, χωρίς όμως να πλέει αλλά ούτε να είναι πολύ σφιχτό.
  • Περπάτησέ τα για να παρατηρήσεις εάν η φτέρνα γλιστράει ή όχι στο πίσω μέρος του παπουτσιού. Φόρεσε τα παπούτσια σε εσωτερικό χώρο και περπάτησε με αυτά τουλάχιστον για 10 λεπτά.

8η συμβουλή: Φόρεσέ τα παντού

Τα παπούτσια μπάσκετ είναι τρόπος ζωής, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είδος αθλητικών παπουτσιών (εκτός από τα παπούτσια για τρέξιμο). Αυτά τα παπούτσια σχεδιάζονται με τολμηρά, ζωντανά χρώματα και εκτυπώσεις που είναι εξαιρετικές. Ο LeBron James κάποτε σχεδίασε ένα παπούτσι με βάση το αυτοκίνητο που οδήγησε στο λύκειο. Έτσι μπορείς να αγοράσεις ένα ζευγάρι παπούτσια μπάσκετ για το γήπεδο και ένα άλλο ζευγάρι για το δρόμο.

Φίλια Μητρομάρα