Fitness

20 κορυφαία tips για να τερματίσεις αυτή την Κυριακή στον Μαραθώνιο

Όλα όσα μας έμαθαν οι δρομείς, οι προπονητές και οι ειδικοί, όλα όσα μας αποκάλυψαν στις συνεντεύξεις τους είναι εδώ γραμμένα. Λέξη λέξη, βήμα βήμα και θα σε οδηγήσουν στον τερματισμό για να εισπράξεις τα χειροκροτήματα του κοινού για αυτή τη μεγάλη και σπουδαία σου προσπάθεια. Διάβασέ το γιατί έχεις αγώνα αύριο!

 

1 Βάλε στόχο τον τερματισμό, όχι τον χρόνο.

2 Έλεγξε την πρόγνωση του καιρού για τη συγκεκριμένη ημέρα και ντύσου κατάλληλα.

3 Μην ξεκινάς γρήγορα στην αρχή, γιατί θα κουραστείς νωρίς. Κάνε υπομονή μέχρι το 31ο χιλιόμετρο της διαδρομής και έπειτα συγκέντρωσε τις δυνάμεις σου, εκεί θα τις χρειαστείς!

4 Εισέπνεε και εξέπνεε από το στόμα ώστε να αποφύγεις το λαχάνιασμα.

5 Μείνε χαλαρός κατά τη διαδρομή. Προσπάθησε κατά διαστήματα να χαλαρώνεις τους ώμους, άφηνε για λίγο τα χέρια σου να κρεμαστούν, παίρνε βαθιές αναπνοές. 

6 Πρόσεχε την ενυδάτωσή σου. Κατανάλωνε τακτικά τα υγρά (νερό, ισοτονικά, υδατάνθρακες, ό,τι ταιριάζει στον καθένα και έχει δοκιμαστεί στις προπονήσεις που προηγήθηκαν.

7 Δέσε τα παπούτσια σου καλά, ούτε πολύ χαλαρά ούτε πολύ σφιχτά. Και κάνε διπλό κόμπο γιατί λύνονται στη διαδρομή.

8 Φόρεσε σορτς ή  κολάν με τσέπες. Εκεί βάλε αλμυρά μπισκότα ή salt sticks, χαρτί υγείας και ένα σωληνάριο με βαζελίνη. Τα αλμυρά θα ισορροπήσουν τη γεύση αηδίας που αφήνουν τα νερά και τα τζελ, το χαρτί υγείας είναι απαραίτητο αν σε πιάσει διάρροια, η βεζελίνη θα σώσει τις θηλές και τις μασχάλες σου από τους ερεθισμούς (στα παπούτσια θα έχεις ήδη βάλει).

9 Μην παρασύρεσαι από τον ρυθμό των άλλων. Συγκρατήσου και τρέξε με το δικό σου ρυθμό.

10 Τρέξε με τον ρυθμό που θα σου επιτρέψει να τερματίσεις. Αν νιώθεις καλά προς το τέλος αύξησε το ρυθμό σου, αν όχι μην το ρισκάρεις να αυξήσεις νωρίτερα.

11 Έλεγχε το χρόνο σου ανά 3 – 5 χλμ.

12 Όταν νιώσεις η κούραση να σε λυγίζει σκέψου κάτι θετικό, κάτι που μπορεί να σε τονώσει και να σε βοηθήσει να φτάσεις στο τέρμα.

13 Τρέχουμε τώρα, δεν χαιρετάμε δεξιά κι αριστερά, δεν φωτογραφιζόμαστε.

14 Μη ζορίζεσαι. Καλά είναι τα ατομικά ρεκόρ αλλά μην το παρακάνεις. Ο τραυματισμός δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις αλλά ούτε και να πιέσεις τον εαυτό σου πέρα από τα όριά του.

15 Μην κοιτάς τις ανηφόρες. Μίκρυνε τον διασκελισμό σου, φέρε λίγο το κεφάλι σου μπροστά, άλλαξε κέντρο βάρους στο σώμα σου.

16 Στις ανηφόρες ο βαθμός δυσφορίας αυξάνεται κι αν διατηρήσεις σταθερό ρυθμό θα μειώσεις την απόδοσή σου. Μείωσε το ρυθμό σου και περίμενε μέχρι να φτάσεις στο επόμενο επίπεδο κομμάτι για να επανέλθεις στο ρυθμό σου

17 Περπάτα πριν αρχίζεις να κουράζεσαι. Αν περπατήσεις επειδή κουράστηκες μετά ο μαραθώνιος θα σου φανεί βουνό.

18 Άκουγε το σώμα σου. Αν νιώθεις πόνο στο στήθος, στην πλάτη, έχεις ζαλάδες και ιλίγγους σταμάτα και ζήτα βοήθεια.

19 Μην εγκαταλείπεις. Έλα, άλλα 2 χλμ, δύσκολα και  καθοριστικά και θα δεις την ευθεία για την Ηρώδου του Αττικού που οδηγεί στο Στάδιο. Όταν μπεις κι ακούσεις το χειροκρότημα ή αισθανθείς το πόσο περήφανοι είναι οι δικοί σου άνθρωποι που έτρεξες στον μαραθώνιο, θα καταλάβεις τι σημαίνει απόλυτη εμπειρία ενός μαραθωνίου: στιγμές μαγικές, χαρά, εξάντληση, ενδορφίνες. Η καλύτερη μέρα της ζωής σου.

20 Διασκέδασέ το. Απολαυσέ το. Αποτύπωσέ το. Ξαναζήστο.

Φίλια Μητρομάρα