Fitness

Πως να αποθεραπευτείς γρηγορότερα από τραυματισμό

Αν χρησιμοποιείς συχνά τα ρήματα χτυπάω, μελανιάζω, γρατζουνίστηκα, μάτωσα και τα επίθετα σκουντούφλης και Γκούφη σε περιγράφουν, τότε το αυτό το άρθρο γράφτηκε ειδικά για σένα! Περιττό να θυμίσουμε πως για οποιονδήποτε ανησυχητικό τραυματισμό η πρώτη σας κίνηση θα πρέπει να είναι να επικοινωνήσεις με ειδικό γιατρό!  

Μάθε τους μηχανισμούς τους σώματος 

Από την στιγμή που η γνώση είναι δύναμη, αν μάθεις πως δουλεύει ο ανθρώπινος οργανισμός, μαθαίνεις και πως μπορείς να τον βοηθήσεις. Σε οποιοδήποτε χτύπημα, γρατζουνιά και λοιπά χτυπήματα για αρχή, αν υπάρχει ανοιχτή πληγή, αρχίζει και πήζει το αίμα. Μετά η περιοχή γύρω από την πληγή αρχίζει και αιματώνεται σε μεγάλο βαθμό, ώστε μέσω της κυκλοφορίας του αίματος να μεταφερθεί οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Έτσι απλά ξεκινά ο μηχανισμός της θεραπείας. Τα λευκά αιμοσφαίρια κάνουν την εμφάνισή τους για να καταπολεμήσουν πιθανή μόλυνση και το σώμα παράγει το πολύτιμο κολλαγόνο για να επιδιορθώσει τους κατεστραμένους ιστούς! Θα υποστείς μεγάλες καθυστερήσεις στην αποθεραπεία αν έχεις: υψηλή πίεση, διαβήτη ή παχυσαρκία. Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει και σε χρόνιους τραυματισμούς και πληγές που ανοίγουν με το παραμικρό. Αυτού του είδους οι πληγές όμως θα προκύψουν σε σπάνιες περιπτώσεις.

 

Συντόμευσε την ίαση μέσω της τροφής 

Όσο πιο ισορροπημένη και υγιής είναι η διατροφή σου, τόσο καλύτερες πιθανότητες έχεις να θεραπεύεσαι πολύ γρήγορα. Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που κάνουν την σπουδαιότερη δουλειά είναι αυτά:

 

Βιταμίνη CΒοηθά στην παραγωγή πρωτεΐνης κάτι που είναι αναγκαίο για το δέρμα, τα αιμοφόρα αγγεία, τα κόκκαλα, τους χόνδρους και τις αρθρώσεις. Από την στιγμή που το σώμα σου δεν παράγει βιαταμίνη C, είναι απολύτως βασικό να την προσλάβεις από την διατροφή σου. Τα πορτοκάλια, τα ακτινίδια, τα μούρα – τα γκότζι μπέρι ακόμη καλύτερα – οι ντομάτες και τα σκουρόχρωμα πράσινα λαχανικά είναι ότι καλύτερο.

 

Βιταμίνη Α – Η Βιταμίνη Α είναι απολύτως βασική για την δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων. Τα καρότα, τα ψάρια, οι γλυκοπατάτες, το συκώτι, το ιχθυέλαιο και οι πιπεριές είναι άριστε πηγές Βιταμίνης Α.

 

Ψευδάργυρος – Βασικό μέταλλο για την διαδικασία επούλωσης, προωθεί την ανάπτυξη ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος και προλαμβάνει μολύνσεις. Ταυτόχρονα χρησιμοποιεί το λίπος και την πρωτεΐνη για να υποβοηθήσουν στην ίαση. Το μοσχάρι, το κοτόπουλο, τα καβούρια, τα μύδια, το γιαούρτι και τα τυριά αποτελούν άριστες πηγές σιδήρου.

 

Μα πρωτεΐνη φυσικά! 

Το 40% της πρωτεΐνης στον ανθρώπινο οργανισμό ανιχνεύεται στους μύες. Αν λοιπόν υποστείς ένα καλό χτύπημα ή τραυματισμό η πρόσληψη πρωτεΐνης είναι μονόδρομος και βασικό για τον μεταβολισμό. Το κρέας ελευθέρας βοσκής, το γιαούρτι. τα αυγά, τα καβούρια και τα ψάρια είναι αποτελούν άριστη πηγή πρωτεΐνης.

 

Ω-3 Λιπαρά

Δεν είπαμε να πας στην Αλάσκα και να παίξεις ξύλο με μια Γκρίζλι για τον σολομό -θα χάσεις- αλλά μπορείς να βρεις μια χαρά σολομό ιχθυοτροφείου με 8 ευρώ! Οι σαρδέλες είναι επίσης μια ισάξια επιλογή ως πηγή Ω-3, το ίδιο και ο τόνος ή τα καρύδια, ενώ υπάρχουν πάντα και τα συμπληρώματα. Τα λιπαρά αυτά υποβοηθούν τον οργανισμό να καταπολεμήσει τις φλεγμονές, τόσο αυτές που προκαλούνται από την κακή διατροφή, όσο και από τραυματισμούς!

 

Ο ύπνος ως φάρμακο 

Από 7 ώρες και πάνω ύπνου χωρίς διακοπές μπορείς να είσαι σίγουρος ότι όλες οι διατροφικές αλλαγές που θέλεις να προωθήσεις στο σώμα σου για να γιατρευτείς γρηγηρότερα ότι θα πιάσουν τόπο. Κατά τη διάρκεια του ύπνου το ανοσοποιητικό μας δέχεται μια ώθηση ενέργειας, ενώ τα κύτταρα επιδιορθώνονται μόνα τους. Αυτός είναι και ο λόγος που σε περιόδους με λίγο ύπνο, ο οργανισμός μας είναι πιο ευπρόσβλητος σε ασθένειες ή αναρρώνει δυσκολότερα από τραυματισμούς. Μάσκες ύπνου, ακουστικά και χαλαρωτική μουσική ή οτιδήποτε μπορεί να σας χαλαρώσει και να σας ωθήσει να κοιμηθείτε συνεχόμενα, εγκρίνεται!

 

Τεστοστερόνη

Η τεστοστερόνη παίζει ρόλο ζωτικής σημασίας στην ταχύτητα της θεραπείας και στην ορθή λειτουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων. Στην περίπτωση που συζητάμε, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικό να πάρεις τεστοστερόνη σε φαρμακευτική μορφή, αλλά καλύτερα να την αποζητήσεις στην τροφή.

Τα καλά λιπαρά, ο ψευδράργυρος και η υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη είναι βασικά συστατικά για την παραγωγή τεστοστεροόνης από τον οργανισμό μας. Την ίδια στιγμή κάνοντας βάρη και HIIT ο οργανισμός μας παράγει περισσότερη τεστοστερόνη, ενώ το υψηλό σάκχαρο, άρα και η μεγαλύτερη παραγωγή ινσουλίνης επηρεάζει ευθέως την παραγωγή τεστοστερόνης.

Φυσικά δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος για HIIT και βάρη όταν είστε άρρωστος, γιατί αποδυναμώνεται τον οργανισμό σας. Αντίθετα αν έχετε υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης από πριν, αν ποτέ έρθει η κακιά η ώρα, θα είστε έτοιμος να αντιμετωπίσετε τα πάντα!