Fitness

Οι πρώτοι πανευρωπαϊκοί αγώνες Baku 2015 έρχονται!

Το Μπακού, πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν θα φιλοξενήσει τους πρώτους πανευρωπαϊκούς αγώνες, με πληθώρα αγωνισμάτων γνωστών αλλά και άγνωστων στο ευρύ κοινό. Η διοργάνωση θα ξεκινήσει από τις 12 Ιουνίου μέχρι τις 28, ενώ αποτελεί και επίσημα προκριματικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Οι αγώνες – δυστυχώς για ένα τόσο μεγάλο γεγονός – δεν έχουν πάρει την δημοσιότητα που τους αξίζει και αυτό μπορεί να οφείλεται τόσο σε οικονομικούς όσο και σε πολιτικούς λόγους (ενεργειακά ζητήματα, πολιτικό καθεστώς, σχέσεις Ρωσίας-Ε.Ε.).

Από τους Σκύθες, τον Μέγα Αλέξανδρο, την δυναστεία των Χαν, τους Οθωμανούς, τους Τσάρους και τους Σοβιετικούς, το Μπακού άνηκε πάντοτε στους στόχους των μεγάλων ηγεμονιών κάθε εποχής. Το σύγχρονο Αζερμπαϊτζάν έχει να επιδείξει πολλές πολιτιστικές επιρροές από όλους τους λαούς που κατά καιρούς έχουν βρεθεί στην περιοχή.

 

Ακόμα δεν έχει δημιουργηθεί ξεχωριστή Ελληνική Επιτροπή των αγώνων και όλες τις λεπτομέρειες χειρίζεται η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

 

Αθλήματα

Στους πρώτους Πανευρωπαϊκούς αγώνες θα δούμε και πολλά αθλήματα τα οποία δεν ανήκουν στα Ολυμπιακά αγωνίσματα και οι αγώνες συνιστούν αναβάθμιση για αυτά. Ας δούμε όλα τα αθλήματα.

 

Αγωνίσματα στίβου

 

Θα υπάρχουν όλα τα δρομικά αγωνίσματα από τα 100 μέχρι τα 5000 χωρίς εκπλήξεις σε άνδρες και γυναίκες. Ακόμα δεν θα λέιψουν τα 110 και 400 μέτρα με εμπόδια, οι σκυταλοδρομίες, το άλμα εις ύψος, το άλμα εις μήκος, το επί κοντώ, το τριπλούν, η δισκοβολία, η σφυρoβολία και ο ακοντισμός.

 

 

 

Αεροβική Γυμναστική

 

Όχι αυτό που νομίζετε. Μη Ολυμπιακό άθλημα, το οποίο θυμίζει περίτεχνες ασκήσεις τύπου cheerleader (με την πολύ καλή έννοια, όχι με την σεξιστική), που προϋποθέτουν δύναμη, συντονισμό, ευλιγισία και τόνους τεχνικής.

 

Ακροβατική γυμναστική

 

Άλλο ένα Μη Ολυμπιακό άθλημα, πολύ θεαματικό που αξιζει να το δείτε. Εξαιρετικά δύσκολο άθλημα, που θα το λατρέψετε. Πολύ καλή επιλογή να συμπεριληφθεί στα αγωνίσματα.

 

Βόλλεϋ

 

Αγαπημένο άθλημα στην Ευρώπη, θα συμμετάσχουν 12 ομάδες ανδρών και 12 γυναικών στα τουρνουά. Στους άνδρες οι 4 από τις 5 πρώτες ομάδες στο περσινό Παγκόσμιο, θα συναντηθούν στο Μπακού.

 

Καλλιτεχνική Γυμναστική

 

Στην Καλλιτεχνική γυμναστική θα συμμετάσχουν 179 αθλητές διεκδικώντας ένα μετάλλιο από τα 42 (14 αγωνίσματα). Στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου οι αγώνες είχαν τη δεύτερη μεγαλύτερη τηλεθέαση από όλα τα αγωνίσματα!

 

Κανό καγιάκ Σπρίντ

 

Από 350 άνδρες και γυναίκες αθλητές που θα συμμετάσχουν σε 12 αθλήματα θα εκπροσωπηθεί το άθλημα στο Μπακού. Τρία αθλήματα κανό περιμένουν τους νικητές τους σε ένα αγώνισμα μόνο με ανδρική παρουσία. Αποτελούν και προκριματικούς αγώνες για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

 

Καράτε

 

Με 1,5 εκ. καρατέκα στην Ευρώπη και 52 Ευρωπαϊκές Ομοσπονδίες δεν θα μπορούσε να λείψει. Με 10 αγωνίσματα στο Kumite και δύο στο Kata, μοιρασμένα εξίσου σε άνδρες και γυναίκες, το καράτε υπόσχεται να σας κόψει την ανάσα.

 

Καταδύσεις

 

Με 160 αθλητές θα ξεκινήσουν οι καταδύσεις όπου θα αγωνιστούν σε 4 αθλήματα οι άνδρες και 4 οι γυναίκες.

 

Κολύμβηση

 

Σαράντα τέσσερα αγωνίσματα ανδρών, γυναικών και μεικτά περιμένουν τους 526 αθλητές από τις Παιδικές και Εφηβικές ομάδες των χωρών που θα συμμετάσχουν, σε μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, όπου μπορούμε να παρακολουθήσουμε το μέλλον της κολύμβησης.

 

Μπάντμιντον

 

Παρουσία στους 1ους Ευρωπαϊκούς αγώνες θα έχει και το Μπάντμιντον με 5 αγωνίσματα, ανδρών, γυναικών μονά και διπλά και μεικτό. Στους αγώνες θα κατέβουν 160 αθλητές και αθλήτριες.

 

Μπάσκετ

 

Το μπάσκετ έρχεται σε μορφή 3on3 με 16 ομάδες ανδρών και 16 γυναικών. Στα ρόστερ θα υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες παίκτες, αλλά και εξαιρετικά ταλέντα τα οποία δεν χωρούν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα 5 εναντίον 5 όπου δίδεται βάση στο σύστημα. Νικητής όποιος φτάσει στα 21 ή έχει τους περισσότερους όντους μέχρι το τέλος του 10λέπτου.

 

 

 

Ξιφασκία

 

Η ξιφασκία θα εκπροσωπηθεί στο Μπακού από 216 αθλητές που θα παλέψουν σε έξι αγωνίσματα ανδρών και έξι γυναικών για ένα μετάλλιο. Τρία ομαδικά και τρία ατομικά αγωνίσματα περιμένουν κάθε φύλο. Αγώνισμα που έκανε το ντεμπούτο του στην Ολυμπιάδα της Αθήνας το 1896.

 

Πάλη

 

Τη στιγμή που η πάλη είναι έτοιμη να μείνει εκτός Ολυμπιακών Αγώνων αρχής γενομένης από το 2020, ίσως αυτό να είναι το τελευταίο της χαρτί, σε μια χώρα όπου η πάλη και η πυγμαχία είναι εθνικά σπορ. Συνολικά θα υπάρξουν 24 αγωνίσματα με τα 16 να είναι ανδρών και γυναικών ελεύθερο και 8 μόνο για τους άνδρες στην Ελληνορωμαϊκή.

 

Πινγκ Πονγκ

 

Ευτυχώς δεν παίζουν οι Κινέζοι θα μπορούσε να λέγεται το αγώνισμα φέτος. Μέσα σε 7 ημέρες 128 αθλητές θα διεκδικήσουν μετάλλια σε 2 αγωνίσματα ανδρών και 2 γυναικών.

 

Ποδηλασία Δρόμου

 

Στα αγωνίσματα απόστασης και χρόνου, δύο για άνδρες και δύο για γυναίκες θα αγωνιστούν 221 αθλητές για μια θέση στο βάθρο. Οι αποστάσεις είναι 215,8 για τους άνδρες και 120,7 για τις γυναίκες στον αγώνα δρόμου και 51,6 και 25.8 χιλιόμετρα αντίστοιχα στον αγώνα Time Trial (με χρονομέτρηση).

 

Ποδηλασία BMX

 

Από ένα αγώνισμα για άνδρες και γυναίκες θα υπάρχει στην ποδηλασία με ΒΜΧ. Θα συμμετάσχουν 32 αθλητές και 16 αθλήτριες.

 

Ποδηλασία ΜΤΒ

 

Πρωτοεμφανίστηκε ως Ολυμπιακό Αγώνισμα στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Στην πάρκο χωρητικότητας 500 θεατών θα αγωνιστούν 46 άνδρες και 31 γυναίκες σε ένα ομολογουμένως θεαματικό event.

 

Πόλο

 

Άλλο ένα αγώνισμα στο οποία θα μετέχουν εθνικές ομάδες Εφήβων. Δεκαέξι ομάδες ανδρών και 12 γυναικών θα αγωνιστούν στα τουρνουά για μια θέση στο πόντιουμ.

 

Πυγμαχία

 

Ένα από τα αθλήματα όπου πρόκειται να γίνουν απανωτά sold out σε όλα τα αγωνίσματα και τις κατηγορίες. Τα αγωνίσματα θα είναι 15, πέντε γυναικών και δέκα ανδρών, όπου θα συμμετάσχουν 330 αθλητές.

 

Ρυθμική γυμναστική

 

Το έτερο αγώνισμα όπου αναμένεται να είναι sold out. Σε αυτό θα συμμετάσχουν 179 αθλήτριες τόσο στο ομαδικό όσο και στο ατομικό σε συνολικά 8 αγωνίσματα. Αναμένεται ιδιαίτερα ανταγωνιστική διοργάνωση καθώς θα είναι σαν ένα μικρό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

 

Σαμπό

 

Από τα λιγότερο γνωστά αθλήματα το σαμπό, είναι ένα άθλημα που συνδυάζει πάλη, τζούντο και Ζίου Ζίτσου και αναπτύχθηκε από τον Σοβιετικό Στρατό. Θα αγωνιστούν 70 αθλητές για 8 μετάλλια σε κατηγορίες ανά κιλά ανδρών και γυναικών (δηλαδή 4 αθλήματα).

 

Σκοποβολή

 

Η σκοποβολή έρχεται με 19 αθλήματα από τα οποία στα 15 ατομικά οι νικητές θα προκριθούν απευθείας για τους Ολυμπιακούς του Ριο. Συνολικά θα αγωνιστούν 330 αθλητές με 6 αθλήματα γυναικών και 9 ανδρών.

 

Συγχρονισμένη κολύμβηση

 

Σε πέντε ημέρες θα αγωνιστούν 150 αθλήτριες των μικρών και πάλι κατηγοριών στην ατομική, το ντουέτο, την ομαδική και την ελεύθερη συνδυαστική συγχρονισμένη κολύμβηση. Ιδιαίτερα τεχνικό και απαιτητικό άθλημα.

 

Τζούντο

 

Πάνω από 350 Τζουντόκα θα αγωνιστούν σε ένα μετάλλιο σε 19 κατηγορίες, ανάμεσά τους και τυφλοί τζουντόκα! Ιδιαίτερα αξιέπαινό ότι συμπεριλήφθηκε στους αγώνες.

 

Τοξοβολία

 

Σε ένα άθλημα 10.000 ετών θα διαγωνιστούν 64 άνδρες και 64 γυναίκες, στην ατομική, την μαδική και την μεικτή τοξοβολία. Χρησιμεύει και ως προκριματικός για το Ριο.

 

Τραμπολίνο

 

Στο τραμπολίνο θα διαγωνιστούν 53 αθλητές κια αθλήτριες στο ατομικό και συγχρονισμένο ανδρών και γυναικών. Το σκορ προκύπτει από τον συγχρονισμό, την εκτέλεση και τον βαθμό δυσκολίας. Ιδιαίτερα τεχνικό, ειδικά αν είσαι 9 μέτρα πάνω απότο έδαφος.

 

Beach Soccer

 

Το τουρνουά Beach soccer θα περιλαμβάνει 8 ομάδες στις οποίες συμπεριλαμβάνουνται η παγκόσμια πρωταθλήτρια και η φιναλίστ, δηλαδή η Ρωσία και η Ισπανία. Ετοιμαστείτε για γκολ!

 

Beach Volley

 

Πολύ όμορφο και αγαπημένο άθλημα στην Ελλάδα το beach volley θα αποτελείται από 2 τουρνουά -ανδρών και γυναικών- των 32 ομάδων. Το Χρυσό μετάλλιο συνεπάγεται και απευθείας πρόκριση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

 

Tae Kwon Do

 

Τουρνουά τεσσάρων κατηγοριών κιλών με 128 αθλητές και αθλήτριες να συμμετέχουν. Όπως με το πινγκ πονγκ και τους Κινέζους, έτσι και εδώ ευτυχώς που λείπουν οι Κορεάτες και οι Ιρανοί! Οι 14 πρώτοι στην Ολυμπιακή κατάταξη της Παγκόσμιας ομοσπονδίας TKD πήραν απευθείας πρόκριση, ενώ προστέθηκαν 8 Αζέροι αθλητές και 8 ελεύθερες καρτές για τους καλύτερους αθλητές εκτός της top κατάταξης.

 

Το Αζερμπαϊτζάν είναι Προεδρική Δημοκρατία με την οικογένεια Αλίγιεφ που κυβερνά από το 1995 να…εκλέγεται με ποσοστά από 85 μέχρι 99%. 

Στα δυνατά χαρτιά του Αζερμπαϊτζάν ανήκει η ενέργεια καθώς διαθέτει πετρελαιοπηγές και κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ η θέση του έχει αναβαθμιστεί λόγω της κατασκευής αγωγών φυσικού αερίου και της κρίσης μεταξύ ΕΕ-Ρωσίας. Δεκάδες Ελληνικές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο Αζερμπαϊτζάν, ενώ ζωηρό ενδιαφέρον δείχνουν και οι Έλληνες εφοπλιστές.