ΥΓΕΙΑ

Μήπως η περίοδος επηρεάζει το τρέξιμό σου;

Πολλές γυναίκες όταν έχουν περίοδο δεν γυμνάζονται, επειδή φοβούνται πως θα προκληθεί μεγαλύτερη αιμορραγία. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι είναι ασφαλές να ασκούμαστε κατά τη διάρκεια της περιόδου και μάλιστα η αεροβική έχει τα πρωτεία! Σύμφωνα με έρευνες, δεν έχει προκύψει ότι η έμμηνος ρύση επηρεάζει την αθλητική σου απόδοση. Αυτό που επηρεάζει είναι περισσότερο ψυχολογικοί, κοινωνικοί και προσωπικοί παράγοντες.

Γιατί δεν τρέχεις όταν έρχονται…εκείνες οι ημέρες του μήνα;
Συνήθως κατά τη διάρκεια της περιόδου παρουσιάζονται πτώση των οιστρογόνων και άλλες ορμονικές διακυμάνσεις κάτι που σε αφήνει φουσκωμένη, κουρασμένη και πονεμένη. Η αλήθεια είναι ότι το τρέξιμο έξω θα μπορούσε πραγματικά να κάνει τα συμπτώματά της περιόδου σου πολύ καλύτερα.

Συγκεκριμένα το τρέξιμο μειώνει:

* τον πόνο: Αυτό συμβαίνει επειδή με το τρέξιμο παράγονται οι παυσίπονοες ενδορφίνες, οι οποίες μπορούν να σε ανακουφίσουν από τις κράμπες και τον πόνο στην κοιλιά καθώς και την κόπωση που σου προξενεί. Επίσης μπορεί να μειώσουν και το πρήξιμο στην κοιλιά.

* το πρήξιμο: Το τρέξιμο αυξάνει τη ροή του αίματος προς τα νεφρά και το ρυθμό με τον οποίο τα νεφρά διαχωρίζουν τα απόβλητα από το αίμα, κάτι που οδηγεί σε ούρηση αποβάλλοντας τα υγρά και την κατακράτηση που προκαλεί φούσκωμα.

Τι να κάνεις την επόμενη φορά

Τήρησε το πρόγραμμα σου: Προσπάθησε να παρατηρείς το πώς αισθάνεσαι κατά τη διάρκεια κάθε γύρου. Για παράδειγμα, μπορείς να προγραμματίσεις μία πιο σύντομη διαδρομή όταν νιώθεις έντονο πόνο.

Πάρε σίδηρο: Για την πτώση της απόδοσής σου ευθύνεται η απώλεια σιδήρου, που μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει την αναιμία (σιδηροπενική). Η πλούσια σε σίδηρο διατροφή ή η λήψη ενός συμπληρώματος σιδήρου, μειώνουν το πρόβλημα.

Μείνε ενυδατωμένη: Δεδομένου ότι η περίοδος μπορεί να σου δημιουργήσει κόπωση είναι απαραίτητο να παραμείνεις ενυδατωμένη κατά την άσκησή σου προκειμένου να αποφύγεις δυσάρεστα συμπτώματα όπως πονοκέφαλο.