Fitness

Οδηγός μασάζ για αρχάριους: 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε!

Είναι κάποιες βασικές λεπτομέρειες που δεν τις λαμβάνουμε υπ' όψιν όταν πηγαίνουμε σε μια συνεδρία μασάζ. Κάποια πράγματα μπορεί να είναι τελείως φυσιολογικά και «της δουλειάς», όμως ενίοτε ο πουριτανισμός ή οι ψευτοντροπές μας δεν μας βοηθούν ιδιαίτερα. Που πονάς;

 

Είναι φυσιολογικό να είσαι πιασμένος μόλις τελειώσει η συνεδρία 

Όπως μετά την έντονη άσκηση, έτσι και μετά το μασάζ είναι απολύτως φυσιολογικό να νιώθεις πιασμένος. Το σκληρό τρίψιμο (η δράση), είναι φυσικό να έχει ως επακόλουθο αντιδράσεις από τους μύες πάνω στους οποίους δουλέψατε με τον μασέρ. Κατά πάσα πιθανότητα αν δεν νιώθεις πιασμένος μετά από μασάζ σημαίνει ότι δεν κάνατε και πολύ σκληρή δολειά ή ότι γκρίνιαζες «πονάω και ξαναπονάω» συνεχώς και σε λυπήθηκε ο μασέρ. Μετά μπορείς να κάνεις λίγο στρέτσινγκ ή κάτι-σαν δυναμική προθέρμανση (χαλαρό τζόκινγκ, αλματάκια κτλ). Καλά αποτελέσματα έχει και ο πάγος στα σημεία που πονάς περισσότερο. Το πρόβλημα έγκειται στο αν πονάς αρκετά κατά τη διάρκεια του μασάζ και καλύτερα να ενημερώσεις τον μασέρ σου. Δεν θα σας παρεξηγήσει, είναι η δουλειά του!

 

Μασάζ και μετά καφεδάρα!

Μάλλον όχι. Μετά από το μασάζ δεν είναι πολύ καλή ιδέα να πιεις καφέ ή τεΐνη γιατί κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει ένταση στους μύες που έκανες μασάζ για να χαλαρώσεις από την ένταση! Ανθρακούχο νερό ή ένα ποτηράκι κρασί για την χαλάρωση είναι προτιμότερο.

 

Του χρόνου πάλι!

Το μασάζ είναι θεραπευτική μέθοδος. Αν εργάζεσαι σε γραφείο ή αν αθλείσαι συχνά προτίμησε να κάνεις μασάζ τουλάχιστον 2 φορές τον μήνα για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Τα οποία αποτελέσματα είναι αθροιστικά! Στην περίπτωση που κάνεις Pilates μπορείς να κάνεις μασάζ με μικρότερη συχνότητα αφού σε καλύπτει ως ένα βαθμό (εξαρτάται από τις γνώσεις του δασκάλου και το είδος). Αν κάνεις μια φυσιολογική ζωή χωρίς ιδιαίτερα βάρη με μια συνεδρία κάθε 4 εβδομάδες ή κάθε 6 εβδομάδες, θα είσαι μια χαρά. Δεν υπάρχει περίπτωση να λύσεις όλες τις ενοχλήσεις σου μια για πάντα, καθώς προφανώς και δεν είσαι ακίνητος σε αυτή τη ζωή, αλλά σίγουρα θα μειώσει τις πιθανότητες τραυματισμού ή σοβαρότερης ενόχλησης.

 

Λίγο πιο κάτω, λίγο πιο πάνω, εκεί εκεί!

Ο μασέρ κάνει μασάζ σε εσένα. Αν έκανε στον εαυτό του θα ήξερε που έχει ενοχλήσεις και που να κάνει. Δεν είναι αγένεια να πεις στον μασέρ που θέλεις να επικεντρώσει περισσότερο την προσοχή του, ούτε παρεμβαίνεις στην δουλειά του. Ίσα ίσα που μέρος της δουλειάς του είναι να καταλάβει από τις αντιδράσεις σου αν πρέπει να επιμείνει σε κάποιο σημείο. Βγάλτον από τον κόπο να μαντεύει και πες του ακριβώς που έχεις ενοχλήσεις!

 

Μην φας πολύ

Το μασάζ υποβοηθά την χώνεψη και πιθανόν να ακούσεις περίεργους ήχους του στομάχου ή του εντέρου που μπορεί να σε κάνουν να αισθανθείς άβολα, όσο φυσιολογικό και αν είναι αυτό. Ακόμα μπορεί να σας φύγουν αέρια. Αν θέλεις να αποφύγεις κάτι τέτοιο μην φας βαριά πριν από το μασάζ ή κατανάλωσε λογική ποσότητα φαγητού 2 ή 3 ώρες πριν. Μην φτάσεις όμως σε άλλα άκρα όπως το να μην φας τίποτα, καθώς μπορεί να σου προκαλέσει ζαλάδες. Αντίστοιχα μην καταναλώνεις μεγάλες ποσότητες νερού, γιατί μόλις ο μασέρ σου πιέσει στην κύστη (και λογικά σε ένα full body massage θα το κάνει) θα θέλεις να πας επειγόντως στην τουαλέτα.

 

Ένα ζεστό μπάνιο πριν…

Είναι ότι καλύτερο. Χαλαρώνει μυαλό και σώμα και τα καθιστά απολύτως έτοιμα για μασάζ. ενώ θα αφαιρέσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της έντασης από το σώμα σου. Την ίδια στιγμή κάνεις πιο εύκολη και την ζωή του μασέρ καθώς θα μαλακώσουν οι μύες και το δέρμα σου. Τέλος, θα νιώθεις και θα φαίνεσαι καθαρός, κάτι που έστω και υποσυνείδητα θα σου αφαιρέσει άγχος.

 

Βρες την κατάλληλη στιγμή

Άλλος αισθάνεται καλά νωρίς το πρωί, άλλος αργά το βράδυ μετά από δουλειά και υπερωρία για να χαλαρώσει! Η κατάλληλη στιγμή μπορεί ακόμα να έχει να κάνει με την ώρα που τρως, με το πρόγραμμα της ημέρας σου και άλλα πολλά.

 

Διαλέξε από πριν

Αν μιλάμε για studio ή ινστιτούτο μασάζ, συνεννοήσου εκ των προτέρων για το είδος μασάζ που σε ενδιαφέρει, τον μασέρ, ποσοστό πίεσης που θέλεις και αν πηγαίνεις για πρώτη φορά το ιστορικό σου, ειδικά αν υπάρχουν ζητήματα με δίσκους, κήλες ή άλλα ιατρικά προβλήματα. 

 

Φτιάξε το πρόγραμμα κατάλληλα

Δεν μπορείς μετά το μασάζ να πας για μπάσκετ, για CrossFit ή για ΗΙΙΤ. Ουσιαστικά το ακυρώνεις με αυτόν τον τρόπο ενώ κινδυνεύεις να τραυματιστείς. Ακόμα και αν το μασάζ μετά από έντονη άσκηση πονάει, οι έρευνες δείχνουν ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση των πιασιμάτων και του πόνου.

 

Θυμίσου τις αναπνοές!

Μην ξεχνάς να αναπνέεις κανονικά καθ' όλη την διάρκεια του μασάζ. Μπορεί όταν ο μασέρ δουλεύει σε ένα απαιτητικό κόμπο να είναι παραπάνω από ελκυστικό το να σφιχτείς και να κρατήσεις την αναπνοή σου, αλλά με αυτόν τον τρόπο εμποδίζεις την ομαλή ροή του αίματος στην περιοχή και σφίγγεις τον μυ στον οποίο δουλεύει ο μασέρ.