Fitness

Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο!

Με ελληνική συμμετοχή, ξεκινά σε λίγες ημέρες το 13ο ποδοσφαιρικό Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας. Συνολικά, 64 εθνικές ομάδες – γυναικείες και ανδρικές – από 48 χώρες συνολικά, θα λάβουν μέρος σε αυτό το σημαντικό αθλητικό και κοινωνικό γεγονός, που έχει σαν στόχο να ενεργοποιήσει συνανθρώπους που βιώνουν τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Κεντρικό σύνθημα της της φετινής διοργάνωσης είναι το «Μια μπάλα μπορεί να αλλάξει τον κόσμο» («a ball can change the world»), ενώ η ελληνική συμμετοχή, που αποτελούν η Μαρία, η Στέλλα και ο Παναγιώτης –πωλητές της «σχεδίας» από τη Θεσσαλονίκη–, ο Νίκος και ο Αποστόλης από το Βόλο, ο Νίκος και ο Παναγιώτης από την Αθήνα αναχωρούν την Παρασκευή για την ολλανδική πρωτεύουσα.

Η ελληνική ομάδα ρίχνεται στη μάχη της διάκρισης το Σάββατο με αντίπαλο την Αυστρία, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως φέτος είναι η πρώτη φορά που στην αποστολή της εθνικής συμμετέχουν δύο γυναίκες (το «ντεμπούτο» το είχε κάνει η Ορθοδοξία, η οποία στα 21 της έγινε η πρώτη γυναίκα που συμμετείχε σε αποστολή της Εθνικής Αστέγων, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Πόζναν, το 2013). Τον όμιλο συμπληρώνουν οι Πολωνία, Περού, Αγγλία και Ζιμπάμπουε.

Προπονητής της ομάδας είναι ένας πρώην παίκτης της, ο Γιάννης Κώτσος, που συμμετείχε ως αθλητής στο 7ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων, το οποίο είχε φιλοξενηθεί το 2009 στο Μιλάνο.

Στη διοργάνωση θα συμμετάσχουν συνολικά 48 ομάδες ανδρών, που χωρίστηκαν σε 8 ομίλους των έξι ομάδων και 16 ομάδες γυναικών που χωρίστηκαν σε δύο ομίλους των οκτώ ομάδων. Για πρώτη φορά, σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων θα πάρουν μέρος οι ομάδες της Αιγύπτου, του Ισραήλ και της Γρενάδας στους άνδρες, ενώ το Βέλγιο και η Φινλανδία θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά με γυναικεία ομάδα.

Οι αγώνες του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Αστέγων θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω της ιστοσελίδας της «σχεδίας» www.shedia.gr!