Fitness

Η Ευρώπη μας καλεί να αθληθούμε!

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού (7-13 Σεπτεμβρίου) που λανσάρεται υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στοχεύει στην προώθηση του αθλητισμού και της φυσικής δραστηριότητας στην Ευρώπη. Η Εβδομάδα αυτή απευθύνεται και αφορά όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από την ηλικία, το υπόβαθρο ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης του κάθε ατόμου. Δίνοντας βάρος σε πρωτοβουλίες που είναι δημοφιλείς στον πολύ κόσμο, η ενέργεια αυτή θα εμπνεύσει τους Ευρωπαίους πολίτες να εφαρμόσουν το moto του hashtag (#BeActive) σε καθημερινή βάση και θα δημιουργήσει ευκαιρίες για περισσότερη άθληση.

Το γενικό πλαίσιο

Η συμμετοχή στα αθλήματα και τη φυσική δραστηριότητα είναι στάσιμη και σε ορισμένα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης φθίνει κιόλας. Έτσι, δεν επιβαρύνεται μονάχα η υγεία και η ευεξία των ανθρώπων, αλλά και η κοινωνία με την οικονομία στο σύνολό τους. Με αυτά τα στοιχεία, αυξάνεται περισσότερο η δαπάνη για λόγους υγείας, σημειώνεται μείωση παραγωγικότητας στους χώρους εργασίας και συρρικνώνεται η απασχόληση. Και αυτές είναι λίγες μονάχα από τις συνέπειες που μπορεί να έχει η απουσία της φυσικής δραστηριότητας από την καθημερινή ζωή. Με στόχο να ανταποκριθεί σε αυτές τις προκλήσεις, η Κομισιόν λάνσαρε σε ετήσια βάση την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού, ώστε να ενθαρρύνει τον καθένα από εμάς να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες για άθληση σε μόνιμη, σχεδόν, βάση. Desicion-makers, καθηγητές, γονείς και εργοδότες, νέοι άνθρωποι και μη, μπορούν να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας κοινωνίας που υποστηρίζει και αξιοποιεί καλύτερα τον αθλητισμό και τη φυσική δραστηριότητα στα σχολεία, στην εργασία, στα πανεπιστήμια, στα κέντρα fitness και στους υπαίθριους χώρους.

Πώς διαμορφώνεται η Εβδομάδα Αθλητισμού

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού λαμβάνει χώρα στη Ευρωπαϊκή Ένωση, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο και είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο, που περιλαμβάνει θέματα και δραστηριότητες, οι οποίες προσελκύουν όλες τις κατηγορίες ανθρώπων. Η Εβδομάδα είναι δομημένη γύρω από τέσσερις Focus Days: Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Χώρος Εργασίας, Υπαίθριοι Χώροι και Αθλητικοί Σύλλογοι/Κέντρα Fitness.

Στην “καρδιά” της Εβδομάδας, βρίσκεται το Κεντρικό Event, το θέμα του οποίου διαφοροποιείται κάθε χρόνο. Στη διάρκειά του, συνδέονται desicion makers και ειδικοί από όλη την Ευρώπη για να μοιραστούν τις καλύτερες πρακτικές φυσικής άσκησης και να εμπνεύσουν τους Ευρωπαίους να… κουνηθούν επιτέλους! Το συγκεκριμένο Event ολοκληρώνεται με μια Απονομή Βραβείων στις καλύτερες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, οι οποίες προσφέρουν χαρά και διασκέδαση στους ανθρώπους όλων των ηλικιών και τους βάζουν στο “τριπάκι” της επαναλαμβανόμενης άθλησης!

Στο πλαίσιο της Εβδομάδας, διεξάγονται δραστηριότητες και στα 28 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς επίσης και σε Σκόπια, Ισλανδία, Νορβηγία, Λιχτενστάιν και Τουρκία.