Fitness

High Altitude Training: Άσκηση κορυφής για διπλάσιες καύσεις

Αν σκέφτεσαι να πάρεις τα βουνά για να αθληθείς στα ψηλά μάθε τα νέα: μπορείς να γυμναστείς στην πόλη με το High Altitude Training.

Η προπόνηση σε μεγάλο υψόμετρο δεν είναι μια νέα μέθοδος. Πολλοί αθλητές κάνουν την προετοιμασία τους σε τοποθεσίες μεγάλου υψομέτρου γιατί κάτι τέτοιο ωφελεί την απόδοσή τους. Η θεωρία της εκπαίδευσης σε μεγάλο υψόμετρο ξεκίνησε από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1968, που πραγματοποιήθηκε στην Πόλη του Μεξικού, το οποίο έχει υψόμετρο 7.349 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Οι αθλητές που προέρχονταν από περιοχές με μεγάλο υψόμετρο είχαν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τους αθλητές που προέρχονταν από περιοχές κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Αυτή η παρατήρηση ήταν η αφορμή για να ξεκινήσει μία μεγάλη έρευνα για την προπόνηση σε μεγάλο υψόμετρο. Αποδείχτηκε λοιπόν ότι μπορεί να βελτιώσει την αντοχή και να βοηθήσει τους αθλητές να αποδώσουν τα μέγιστα.

Τα οφέλη της

Το οξυγόνο τρέφει τα κύτταρα και βοηθά στη σωστή λειτουργία τους. Όταν κάποιος γυμνάζεται με μειωμένα επίπεδα οξυγόνου το σώμα του αναγκάζεται να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς προσαρμογής, ώστε να εξισορροπήσει τη μειωμένη ποσότητα οξυγόνου που λαμβάνει. Αυξάνεται λοιπόν η παραγωγής της ερυθροποιητίνης, μιας ορμόνης που βρίσκεται στο αίμα μας, δεσμεύει το οξυγόνο και το μεταφέρει στους ιστούς ενισχύοντας τη δημιουργία νέων ερυθροκυττάρων και βελτιώνοντας τη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το σώμα. Έτσι λοιπόν με μία προπόνηση σε υψηλό υψόμετρο μπορείς να:

* Βελτιώσεις την αντοχή σου

* Αυξήσεις την απόδοση της αερόβιας άσκησης.

* Επιταχύνεις τον μεταβολισμό σου, να κάψεις λίπος και θερμίδες δυο φορές σε σύγκριση με την απλή αεροβική και σε λιγότερο χρόνο: μισή ώρα αρκούν να κάψεις όσο θα έκαιγες με μία ώρα άσκησης.

* Διατηρήσεις την υγεία σου αφού βελτιώνονται προβλήματα όπως άσθμα, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη κ.ά.

* Αποκατασταθούν ταχύτερα κάποια κατάγματα.

 

Πέρασε στο HAT Room

Η προπόνηση γίνεται σε απόλυτα ελεγχόμενες και προσαρμοζόμενες συνθήκες περιβάλλοντος. Οι αίθουσες γυμναστικής, αλλιώς HATRoom, είναι στεγανές, με συγκεκριμένη θερμοκρασία, όμοια με την εξωτερική. Ο αέρας επεξεργάζεται ειδικά, ώστε να μειώνεται η περιεκτικότητά του σε οξυγόνο δημιουργώντας έτσι προσομοίωση υψηλού υψομέτρου. Ξεκινάς σταδιακά να γυμνάζεσαι από χαμηλό υψόμετρο πάνω σε αντικραδασμικά όργανα τελευταίας τεχνολογίας (ποδήλατο, ελλειπτικό και διάδρομος), για 10 λεπτά στην αρχή για να μην νιώσεις κόπωση, ζαλάδα κ.λπ. Σταδιακά ρυθμίζεις το υψόμετρο και αυξάνεις το χρόνο προπόνησης. Στόχος είναι να φτάσεις να γυμνάζεσαι για 30 λεπτά περίπου τη φορά. Μετά την προπόνηση νιώθεις αναζωογονημένος και δυνατός.

 

Στην Ελλάδα μπορείς να γυμναστείς εδώ