Fitness

Γίνε άσος στο άλμα όπως ο Αντετοκούνμπο

Εάν θέλεις να γίνεις Greek freak όπως ο Αντετοκούνμπο, τότε ξεκίνα να βελτιώνεις το κατακόρυφο άλμα σου. Αν έχεις πρόσθετο βάρος χάσε κιλά επειδή θα αντιμετωπίζεις μεγαλύτερη αντίσταση στο άλμα και δες ποιες ασκήσεις μπορούν θα σε σηκώσουν ψηλά. Γενικά οι αλτικές ασκήσεις και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των ποδιών θα βελτιώσουν το άλμα σου. Τα άλματα είναι πολυαρθρικές ασκήσεις και ενεργοποιούν κυρίως τους μυς των κάτω άκρων: γλουτιαίους, τετρακέφαλους, μηριαίους δικέφαλους και γαστροκνήμιο. Μπορεί να μην είναι εύκολο να πηδήξεις όπως ο Μάικλ Τζόρναν ή ο Μάικλ Ουίλσον αλλά λίγα εκατοστά θα τα κερδίσεις. Αν και καμία άσκηση από μόνη της δεν έχει άμεσα αποτελέσματα αν επιμείνεις και τις κάνεις καθημερινά τότε μπορείς να πας ψηλότερα. Να πώς θα γίνεις άσος στο άλμα:

Δυναμικές διατάσεις

Κάνε μία σειρά από δυναμικές διατάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση και το άλμα σου όπως το να φέρεις το γόνατό σου προς το στήθος περπατώντας, να σηκώνεις τα γόνατά σου ψηλά περπατώντας, να πιάνεις το πέλμα σου λυγίζοντας το γόνατό σου προς τα πίσω κ.ά. Δες στο παρακάτω βίντεο διάφορες δυναμικές διατάσεις.

 

Leap up

Με τα γόνατα λυγισμένα από ημικάθισμα κάνε κατακόρυφο άλμα και προσγειώσου στην αρχική θέση για να ξεκινήσεις το επόμενο άλμα.

 

Thrust up

Στάσου όρθιος και κάνε επιτόπια κατακόρυφα αλματάκια. Από τις ασκήσεις που βελτιώνουν την έκρηξη και τη δύναμη.

 

Squats

Βελτιώνει σημαντικά την αλτική ικανότητα ενεργοποιώντας τους μύες που απαιτούνται για το άλμα.

 

Άλματα με σχοινάκι

Στάσου όρθιος με ελαφρώς λυγισμένα γόνατα και με κάθετο άλμα τέντωνε τα γόνατα κάθε φορά που περνάς πάνω από το σχοινάκι.

Step up

Γυμνάζει τους μυς των ποδιών των μυών και βελτιώνει το άλμα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι ή να ανεβαίνεις σκαλιά ή τα ειδικά steps.

Sprints

Δυνάμωσε τα πόδια και αύξησε την εκρηκτικότητά σου με 10 σετ sprints τρέξιμο στα 20 μέτρα στο μέγιστο με διάλειμμα ενός λεπτού ανάμεσα στα σετ.