Fitness

Γιατί πρέπει να έχεις δυνατό λαιμό;

Ο λαιμός σου είναι η δύναμή σου!

 

Χωμένος ανάμεσα στο κεφάλι και τους ώμους σου, ο λαιμός είναι η βάση για το κεφάλι σου. Μέσα σε αυτό βρίσκεται ο κεντρικός υπολογιστής που είναι υπεύθυνος για κάθε πτυχή της ζωής σου. Εάν ο λαιμός σου δεν μπορούσε να σηκώσει το κεφάλι σου, τότε δεν θα μπορούσες να λειτουργήσεις. Οι μύες του αυχένα συστέλλονται για να προσαρμόσουν τη στάση του κεφαλιού καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας, κάτι που δίνει μεγαλύτερη αντοχή στους υπόλοιπους μυς. 

Συνεπώς, εάν έχεις δυνατούς μυς στον αυχένα, αυτό συμβάλλει σημαντικά στην ευεξία σου, βελτιώνει την ικανότητά σου να εκτελείς τις καθημερινές σου υποχρεώσεις, και να είσαι ενεργός, συμμετέχοντας σε αθλητικές διοργανώσεις και δραστηριότητες.

Γιατί πρέπει να έχεις δυνατό λαιμό;

Υπάρχουν πολλά οφέλη που δίνει ένας δυνατός λαιμός, που συνήθως αποτελεί μία από τις πιο αδύναμες μυϊκές ομάδες στο άνω μέρος του σώματος.

1 Βελτιώνει τη συνολική δύναμη και εμφάνιση

Ένας δυνατός λαιμός συμβάλει στη συνολική λειτουργική αντοχή. Επιπλέον, οι τονισμένοι μύες του λαιμού μπορούν να βελτιώσουν τη συνολική σωματική σου διάπλαση.

2 Βελτιώνει τη στάση σου

Η κακή στάση του σώματος, οι δύσκολες θέσεις στον ύπνο και η δυσκαμψία που σχετίζεται με την ηλικία, μπορεί να οδηγήσουν σε μυϊκές ανισορροπίες και δυσκαμψία στον αυχένα και τους ώμους, κάτι που προκαλεί πόνο και πονοκεφάλους. Οι άνθρωποι που περνούν πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα γραφείο είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι σε προβλήματα στον αυχένα και σε αυχεναλγίες. Αυτό οφείλεται στο ότι καμπουριάζεις προς τα εμπρός ενώ γράφεις ή κοιτάζεις το tablet ή το κινητό σου, και συχνά καρέκλες και ύψη γραφείου που δεν είναι κατάλληλα, ασκούν μεγάλη πίεση στον αυχένα. Ενώ είναι σημαντικό να διατηρείς μια καλή στάση ανά πάσα στιγμή, ειδικά όταν κάθεσαι σε ένα γραφείο, η απόκτηση ενός δυνατού λαιμού θα βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου και των τραυματισμών που μπορεί να προκύψουν ως αποτέλεσμα κακής στάσης του σώματος.

3 Σε προστατεύει από τραυματισμούς

Ένας δυνατός αυχένας θα σε προστατεύσει επίσης από τραυματισμούς που μπορεί να προκύψουν από την ανύψωση βαριών αντικειμένων από πάνω (π.χ. να κρατήσεις πάνω από το κεφάλι σου αντικείμενα για να τα βάλεις σε ψηλά ντουλάπια και ράφια) ή από τυχαία πρόσκρουση. Ο αυχένας χρησιμεύει ως αμορτισέρ ανάμεσα στο σώμα και το κεφάλι σου.

Κατά συνέπεια, εάν ασχολείσαι με οποιαδήποτε μορφή αθλήματος επαφής, η απόκτηση ενός δυνατού αυχένα μπορεί να μειώσει την πιθανότητα σοβαρής διάσειση, που μπορεί να προκληθεί από μια πρόσκρουση στο κεφάλι.

4 Βελτιώνει την αθλητική απόδοση

Μπορεί να επηρεάσει το αναπνευστικό σύστημα και την ποιότητα της αναπνοής, καθώς αρκετοί από τους μυς του λαιμού βοηθούν στην αναπνοή, ειδικά κατά τη διάρκεια απαιτητικής άσκησης. Επομένως, οι ισχυρότεροι μύες θα βελτιώσουν την απόδοσή σου. Οι κατεστραμμένοι, αδύναμοι ή κουρασμένοι μύες του αυχένα μπορούν να επηρεάσουν τις νευρικές ώσεις που «τρέχουν» από τον εγκέφαλο μέσω του νωτιαίου μυελού. Αυτό μπορεί να μειώσει τόσο τη στατική όσο και τη δυναμική ισορροπία καθώς και τη βασική ενέργεια. Ένας ισχυρότερος λαιμός μπορεί να βελτιώσει την ισορροπία και την κίνηση, και οι δύο είναι σημαντικές πτυχές κάθε αθλητικής και γυμναστικής δραστηριότητας που μπορείς να σκεφτείς.

Οι κινήσεις του λαιμού

Ο λαιμός είναι η αρχή της σπονδυλικής στήλης και του νωτιαίου μυελού και αποτελείται από επτά αυχενικούς σπονδύλους. Αυτοί είναι οι μικρότεροι σπόνδυλοι στο σώμα. Οι κινήσεις του λαιμού μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες: κάμψη, επέκταση / υπερέκταση, πλευρική κάμψη και στροφή. Η ενδυνάμωση και των τεσσάρων λειτουργιών του λαιμού θα αυξήσει την ανάπτυξη των μυών ενώ θα μειώσει τον μυϊκό τραυματισμό.

Ασκήσεις για το λαιμό

Οι ακόλουθες ασκήσεις θα σε βοηθήσουν να χτίσεις δυνατούς μυς στον λαιμό. Προσοχή! Είναι πολύ εύκολο να τραυματίσεις τους μυς σου. Κάνε αργές απαλές κινήσεις και όχι απότομες. Κάνε επίσης προθέρμανση, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στους μυς των ώμων, καθώς οι σφιχτοί ώμοι περιορίζουν την κίνηση του λαιμού.

Προθέρμανση

Ξεκίνα με περιστροφές ώμων προς τα εμπρός και προς τα πίσω σε μεγάλους κύκλους. Στη συνέχεια, ενσωμάτωσε και τα χέρια σου και κάνε περιστροφές.

Κράτησε τους ώμους σου ακίνητους και χαλαρούς και γύρισε αργά το κεφάλι από πλευρά σε πλευρά, 5 φορές ανά κατεύθυνση.

Στη συνέχεια, γείρε το κεφάλι σου προς τα εμπρός και επίστρεψέ το σε μια ουδέτερη θέση, προτού το στρίψεις απαλά προς τα πίσω. Κάντε αυτό 5 φορές.

Φέρε απαλά το αυτί σου προς τον ώμο σου, διατηρώντας ταυτόχρονα τους ώμους χαλαρούς και ακίνητους. Επανάλαβε 5 φορές σε κάθε πλευρά.

Ασκήσεις σε μπάλα

Ξάπλωσε ανάσκελα με μια μπάλα γυμναστικής. Τα πόδια σου πρέπει να απέχουν μεταξύ τους και τα γόνατα να ευθυγραμμίζονται με τους αστραγάλους σου. Οι ώμοι σου να είναι στη μπάλα και το κεφάλι σου να εκτείνεται μπροστά από τη μπάλα.

Σήκωσε το κεφάλι και φέρε το πηγούνι στο στήθος, Κάνε 40 επαναλήψεις.

Κράτα το κεφάλι ψηλά και κοίταξε προς τα αριστερά, 40 επαναλήψεις.

Επανάλαβε προς τα δεξιά.

Διατηρώντας το κεφάλι ψηλά, φέρε το αριστερό σου αυτί στον αριστερό σου ώμο, 40 επαναλήψεις.

Επανάλαβε στη δεξιά πλευρά.

Κάνε 2-3 σετ.

Αν δεν μπορείς να κάνεις 40 επαναλήψεις κάνε όσες περισσότερες μπορείς και σιγά-σιγά ο λαιμός σου θα δυναμώσει. 

Ισομετρικές ασκήσεις

Με το κεφάλι και το λαιμό σε ουδέτερη θέση, τοποθέτησε τις παλάμες σου στο μέτωπό σου.

Σπρώξε απαλά το μέτωπο ενώ συστέλλεις τους μυς του λαιμού αλλά αντιστάσου σε οποιαδήποτε κίνηση του κεφαλιού. Ξεκίνα με αργή ένταση και αύξησε αργά. Ανέπνεε κανονικά καθώς εκτελείς αυτήν την κίνηση.

Κράτα μετρώντας μέχρι το οκτώ, αργά. Απελευθέρωσε την ένταση αργά.

Ξεκουράσου για 20 δευτερόλεπτα και επανάλαβε με τα χέρια σου τοποθετημένα πίσω από το κεφάλι. Αυτό είναι ευκολότερο εάν τα χέρια σου μαζί με τους αγκώνες είναι προς τα έξω.

Για να κάνεις την ίδια άσκηση στο πλάι, ξεκίνα ξανά με το κεφάλι και το λαιμό σε ουδέτερη θέση. Τοποθέτησε το αριστερό σου χέρι στην αριστερή πλευρά του κεφαλιού σου πριν εκτελέσεις τη συστολή. Στη συνέχεια, κάνε το ίδιο προς τα δεξιά.

Παραλλαγές: Μπορείς επίσης να κάνεις αυτή την άσκηση τοποθετώντας μία μπάλα σε έναν τοίχο και σπρώχνοντας το κεφάλι σου σε αυτό.