Fitness

Γιατί οι διατατικές ασκήσεις είναι καλύτερες το πρωί;

Αν θέλεις να επαναφορτίσεις σωστά τον οργανισμό σου και να έχεις απόδοση και ενέργεια όλη μέρα, μάθε γιατί οι διατατικές ασκήσεις είναι καλύτερες το πρωί.

 

Το πρωί ξυπνάνε οι ορμόνες

Γλυκό και σταδιακό –  έτσι πρέπει να είναι το ξύπνημα. «Ακριβώς επειδή πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνιο, πρέπει να είναι πολύ απαλό, ακόμα και γι’ αυτούς που συνήθως πηδάνε από το κρεβάτι σαν ελατήριο», εξηγεί ο Φάμπιο Τότσι, προσωπικός γυμναστής. Αμέσως μετά τον ήχο του ξυπνητηριού, η σωματική δραστηριότητα πρέπει να εμπνέεται από τις κινήσεις των ζώων, που απλώνουν τη ράχη και τα πόδια πριν μπουν σε δράση: τίποτα δεν σε πιέζει να κουραστείς, αλλά μπορείς να κάνεις ήπια γυμναστική.

Το πρωί είναι η ιδανική στιγμή, καθώς ξυπνάνε οι ορμόνες, λένε ειδικοί στη χρονοβιολογία. Τις πρώτες ώρες της ημέρας, υπό την επίδραση του φωτός, αυξάνεται η παραγωγή σεροτονίνης, ενός νευρομεταβιβαστή που προηγείται της δραστηριότητας. Σε συνεργασία με άλλες ορμονικές ουσίες, όπως η νοραδρεναλίνη και η κορτιζόλη, διεγείρει το συμπαθητικό σύστημα και βελτιώνει την απόδοση του οργανισμού. Η σεροτονίνη και η κορτιζόλη, ωστόσο, παίρνουν λίγο χρόνο μέχρι να φτάσουν στο κατάλληλο επίπεδο για να σου δώσουν ενέργεια. Γι’ αυτό είναι υποχρεωτικό να είναι γλυκές και σταδιακές οι κινήσεις σου.

 

Κράτα μακριά το στρες

Το ιδανικό θα ήταν να κάνεις διατατικές ασκήσεις στο σκοτάδι ή με το φως της ημέρας να περνά από τα κατεβασμένα ρολά. Κρατώντας κλειστά τα μάτια, θα καταφέρεις στη συνέχεια να αντιληφθείς καλύτερα την αντίδραση των διαφόρων μερών του σώματος με τις διατάσσεις. Μόνο αν αντιδράσουν καλά, χωρίς καταπόνηση ή υπερβολική ένταση, μπορεί να ξυπνήσει ολόκληρος ο οργανισμός. Εναλλακτικά, δημιούργησε μια προσωπική τελετουργία, που να περιέχει τις κινήσεις που σου φαίνονται πιο φυσικές, με το ρυθμό που ορίζει το σώμα σου και όχι η καθημερινή πίεση. Μόνο τότε θα μπορέσεις να αποφύγεις να υποβάλλεις τον οργανισμό σε στρες.

 

Πόσο θα χρειαστείς

Δέκα λεπτά σε πλήρη χαλάρωση σε επαναφορτίζουν και σε προετοιμάζουν για την ημέρα περισσότερο κι από τη γυμναστική που κάνεις βιαστικά και χωρίς ενθουσιασμό. Εκτός του ότι ευνοούν τη μυϊκή ελαστικότητα και την κινητικότητα των αρθρώσεων, οι πρωινές ασκήσεις ενεργοποιούν την κυκλοφορία του αίματος και της λέμφου. Αυτά είναι ισχυρά κίνητρα για να κάνεις τη γυμναστική ένα σταθερό ραντεβού – ή τουλάχιστον τακτικό. Χωρίς να ξεχνάς ότι η πρωινή αύξηση της τεστοστερόνης, της ορμόνης της επιθυμίας, μπορεί να σε προετοιμάσει και για άλλες δραστηριότητες…